Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šnek okružák, jak se ho zbavit?

Od: zdenous® odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer,

s rostlinami jsem si "dotáhl" do akvárií pro mě nežádoucího okružáka.

Jak se jich mám zbavit? Mechanicky nestihám a v jednom akváriu mám namnožené Ampiilárie dokud nedorostou nepoznám koho zničit. Ale ostatní jsou ve dvou akváriích kde Ampulárie nemám. Prosím jak se jich zbavit.

Dík za radu Zdenouš

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Proč se chcete zbavovat dělníků?

Jinak tolik nepřekrmovat, nebudou mít důvod se množit.

hodnocení

Dík za odpověď, pro mě to nejsou dělníci ale nehezká "dekorace" akvária. Radši hezké Ampilárie nežli toto hejno nevzhledných šneků. To je alespoň můj názor. a myslím že nepřekrmuji jednou týdně mají rybky půst jinak krmím mraženými patentkami, živým planktonem a na střídačku tetramin a vitamíny. Ale tahle banda nevzjledných okružáků mě přímo se..

Zdenouš

No, pokud se vám zdá ampulárie která sežere vše na co přijde hezčí, nic proti.

Musíte si šahnout do svědomí, jestli překrmujete nebo ne.

Jedno je jisté,

hodně krmení a zbytků = přemnožený okružák

málo krmení = drží se na uzdě

kare
hodnocení

0x
V akváriích kde nechcete žádné šneky použít Stophydrin HU-BEN proti bezobratlým či podobné.
Popřípadě přírodní cestou, kupte Helenu (sumrovka vražedná) ta půjde po okružácích spolehlivě. Ampularie jí tolik nezajímají, ale občas si nějakou dá.
PS: Ampularie klade vajíčka nad hladinu, tak není problém je přesunout a odchovat mimo.
Ale jak psal "Juraja" je to výsledkem překrmování. Mám v akváriu od okružáků přes levatky až po piskořky a nepozoruji přemnožení.

hodnocení

0x

Dobrý den,

jak píší předem mnou. Překrmování je důsledkem přemnožení okružáků, levatek, kružníků. Důležité je si uvědomit, že i uhnívající listy rostlin na dně akvária jsou krmivem a je dobré je pravidelně odstraňovat. Osobně chemii na již přemnožené akvarijní šneky nedoporučuji, protože následně dochází ke snížení kvality vody v důsledku velkého množství mrtvých šneků. Je lepší je nalákat například na misku s tabletou krmiva, nebo list kopřivy a ten pak i s nimi odstranit.

hodnocení

0x

U mě zabrala dravá kreveta nebo tlamovci. Obojí je vyloví tak rychle, že jsem je nestíhal množit, i když jsem se snažil. :)

Dříve jsem se jich zbavoval, ale už to vidím jako ostatní zde. Jsou užiteční.

hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]