Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koně a sport

Od: zula odpovědí: 5 změna:
Dobrý den , chtěla bych aktivně začít jezdit na koních ale známý doktor mi řekla že bych si na koních mohla vyposilovat nějaké svaly které mi potom budou zpomalovat běh. ….. Běhám závodně ale ty koně bych fakt chtěla a tak se ptám do jak značné míry mě to může poškodit ……. Děkuji za odpovědi

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

0x

Je to tak.

Podobně když budeš dělat dřepy se zátěží, tak se ti zvětší stehna a běh to zpomalí.

Záleží jak moc chceš být specializovaná na běh, jestli dát přednost výsledkům nebo budeš dělat to co tě baví.

hodnocení

0x

Částečně bych s asd1 souhlasil, ale z větší části nikoliv.
- ten souhlas by byl v tom, že samozřejmě každý sport vyžaduje trochu jiné svalové skupiny, ale v tom bych neviděl hlavní problém. Problém bych viděl za prvé v dělení času na trening mezi dva sporty, což má opět jak pozitiva tak negativa. Pozitiva myslím to, že druhým sportem se kompenzuje to že procvičím celé tělo ev protáhnu skupiny které v druhém sportu nikoliv. Negativem je to, že na běhání Vám zbyde měně časového prostoru. Já osobně jsem měl jediný problém při provozování jezdeckého sportu a posilování, že v případě intenzovního cvičení na břicho se ztrácí pružnost těla např v pracovních sedech.
- druhá otázka je na jaké úrovni se daný sport provozuje a jaká je to distance. Sprinter to bude mít dle mne, z titulu hrubší muskulatury, těžší na rozdíl od středních či delších tratí
- jinak znám kluka který jak profesionáně jezdí koně, tak běhá - ale běh má jako hoby a občas si zaběhne závod cca v řádu malých kilometrů- tj není to ten zmińovaný sprinter. A jeden z českých špičkových parkurových jezdců je bývalý mitr republiky ve vzpírání.
Jinak biatlonistka Markéta ...no a teď z hlavy si nevzpomenu na příjmení ..., dělá reprezentačně biatlon, což je vlastně také běhání / ale delší tratě/ a jezdí parkury / nevím z hlavy zdali má Z nebo ZL vyjeto/

Je to Markéta Davidova a ZL 110.
asd1
Kůň a biatlon se moc nehadaj, jezdí se o bruslenim a zatížení jsou spis sprinty, kůň je dost podobný, stojíš ve trmenech a perujes...
Atletický běh je úplně jiný zatížení, společný to má jen fyzičku.

pb®
hodnocení

0x
O jakém běhu a jakém ježdění se bavíme? Dovedu si představit, že takový ultramaratonový běžec (běh na vzdálenost od 100km výš) může být skvělým jezdcem endurance, protože dokáže vedle koně běžet podstatnou část závodu, čímž koni uleví a kůň pak kontrolním bodem prochází v lepší kondici, než když nese jezdce. Při kontrolách se měří tep a počet dechů koně, za jak dlouho se zklidní a jestli může pokračovat dál. Tep jezdce nikoho nezajímá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]