Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vosy v zimě v bytě

Od: dz odpovědí: 9 změna:
Odkud se mi berou v bytě v lednu vosy?
Už mě dnes jedna bodla,byla už asi pátá během 14 dnů.Nejvice mám strach, ať neublíží mému pejskovi.Kde je mám hledat?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Kdekolvek : zaskleny balkon, vnutri skrine kdesi v rohu, za skrinou, za chladnickou, v potrubi od digestora ...

hodnocení

4x
Pozavírejte dveře a do každé místnosti jim dejte pastičky se sladkým sirupem (třeba z petky, na netu je spousta návodů). Uvidíte, kde se začnou chytat.
Je to dům, byt? Je třeba v horším stavu? Balkón je? Jaké všechny otvory z něj vedou?

hodnocení

2x

Nebývá to sice přímo touhle dobou, ale i zcela mimo sezónu se mi pár let objevují vosy v koupelně (naštěstí jednotlivě a ještě mě nebodly). Proti "letním" vosám jsou trochu "hubenější", ale že jsou to vosy není pochyb. Dostávají se tam větrací mřížkou ze světlíku (6 patrový dům).

borovice
hodnocení

1x

Není vosa jako vosa. Je tedy otázkou, co to vlastně za "vosy" máte. Zkuste vyfotit. Každopádně, běžné vosy (obecná, útočná) u nás přes zimu nepřežívají (tedy kromě matek).

Neletnili jste třeba na baloně pokojové kětiny? Některé druhy blanokřídlých (co vypadají jako vosy) si vytváří hnízdní komůrky v zemi. To by mohl být zdroj těch vašich.

jiofa
hodnocení

1x

Jak píše borovice. Vosy na podzim vymírají a přes zimu zůstává jenom královna. Takže vosy to nejsou. Některé odpovědi jsou nepřesné. Chce to fotografii.

illona
hodnocení

1x

Stalo se mě to loni také touto dobou, byla v koberci v koupelně. Lekla jsem se, na co jsem to stoupla. Při prozkoumání to byla tatáž vosa, jaké létají v létě Nikdo mi nechtěl věřit, že jsem v lednu šlápla na vosu ...

jiofa

Může se jednat o přezimující mladé královny, kterých býva v hnízdě více. Nikoliv vosa, ale vosík ponejvíc francouzký. Vosa a vosík není to stejné. Vosík rovněž může bodnout, ale je to mnohem slabší účinek. Podobají se vose. Na jaře se rozletí založit nová hnízda.

hodnocení

0x
Když jsem míval zásobu dřeva v kotelně tak při zimním naskladňování občas se stalo že za pár dní se nějaká probudila a lítala.

vosavzime
hodnocení

0x

Taky topíme dřevem, nám tu nelítají vosy ale sršně ... Mrchy se schovávají do dřeva a jak je člověk donese dovnitř tak ožívají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]