Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zpět ke koním

Od: adrian odpovědí: 10 změna:
Ahojky, měl bych otázku a chci prosím vás radu. V osmi letech jsem jezdíval na koních, měl jsem jízdy několikrát týdně. Jelikož jsem byl v dětském domově, teď už nejsem, tak nebyla možnost denního ježdění a učení se. Po 9 letech jsem se hodně rozhodoval že bych tyto věci chtěl vrátit zpět, jezdit na koni, obstarávat a věci kolem toho. Určitě je tam toho více než obstarávání a jízdy na koni. Ale vlastně tu jízdu apod.. mi brání pravděpodobně má váha, před 9 lety jsem byl fakt kluk vážící jako pírko, teďka mám hodně hodně moc nad.. snad kolem 100 a víc. Než tu bude někdo, kdo bude chtít do mě rýpat, tak pracuji na postavě. Po škole nebo praxi mám velký pohyb a taktéž navštěvuji posilovnu. Snažím se dodržovat zdravější stravu. Zpět ale ke koním, chci se tedy zeptat, nevíte jak mám znovu začít? Jak se k tomu vrátit? Děkuji předem za odpověď.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

2x

Nekrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu, to je pravda, ovšem je třeba mít na paměti, že člověk nemůže mít všechno. Já třeba se svojí výškou 156 cm a váhou 60kg nemůžu dělat letušku nebo hrát závodně basketbal. Vy jste asi velký chlap a váhu dělá velký objem svalů, což je fajn, ovšem čím větší váha, tím více to koně poškozuje. Každý ale úplně každý jezdecký kůň má atrofované zádové svaly v sedlové oblasti. Atrofie vzniká vlivem stálého tlaku. Čím težší jezdec, tím rychleji svaly atrofují. Jezdecky zneužívaní koně mají vyloženě prosedlý hřbet a z toho zdravotní problémy jako kising spines. Zkrátka kdo má koně opravdu rád, ten se jim snaží neubližovat a zacházet s nimi tak.

Na nějaké velké ježdění to tedy není, kůň by měl být velký, silný, s kratším hřbetem, bez prošlápnutých spěnek. Pozor na chladnokrevné koně, ti jsou sice velcí s váhou blížící se tuně, ale jejich hřbet není uzpůsoben pro velkou váhu. Občasné svezení na vhodném koni v kroku, s krátkými úseky klusu, rozhodně neskákat. Nesápat se na koně přes třmen, ale nasedat ze stupínku, nebo se nechat vyhodit, to je ostatně šetrnější pro každého koně. Jít s pohybem koně, v sedle mu nepřekážet. Těžší jezdec, co umí jezdit, je pro koně příjemnější, než děcko drncající do zad. Takový voltižní kůň by mohl být vhodným pro těžkého jezdce.

Ovšem s koni se dá pracovat i jinak, než na nich jezdiit. Vozatajství, přibližovací práce v lese, práce ze země, na dvou lonžích, přirozená komunikace, to jsou všechno věci, při kterých se nemusím sápat na koně.

liska5
05.01.24 14:24
adrian
hodnocení

Děkuji moc za upřímnou odpověď. Beru na vědomí, zkusím něco s tím dělat.

hodnocení

1x

Váha jezdce by měla být 10-20 % hmotnosti koně. Určitě v okolí nějakého vhodného najdeš.

slovan
hodnocení

0x
Zjisti si, kde v okolí je jezdecký oddíl ( ale to už asi budou nějaké výdaje ) nebo aspoň nějaké stáje. Zkus se s nimi domluvit ( ale ne s nějakým pohůnkem od vrat - trvej na tom, že chceš mluvit s vedoucím ), že za odvedení nějaké práce kolem koní nechceš peníze, ale možnost ježdění na koni. Třeba 3 hodiny práce = 1 hodina jízdy. Možná by se to dalo ošetřit i smluvně, ať jsou krytí, kdyby jsi měl úraz, apod.
( Pravicové nesmysly, ať si koupíš koně i stáj, ti tu samozřejmě psát nebudu. )
adrian
hodnocení

Takhle otázka, stáj a kůň by stál přibližně kolik? Vyplatilo by se to?
liska5

A nehledat jen oddíl, ale jezdecké centrum, jízdárna. Někde chodí mladí pečovat o koně a pak si mohou zajezdit. Viděla jsem v HK. Aj v hale jezdili pod dohledem instruktora a dostávali cenné rady..Ty třeba nebudete potřebovat. Bude tam asi nějaký členský příspěvek. To až si najdete něco v okolí svého bydliště a konkrétně se domluvíte.Vím, že tam byli koníci, co potřebovali projet..

slovan
"Vyplatilo"? To je dost divné slovo. To bys ho měl na podnikání nebo na ježdění?
Cena koně + pozemek na stáj + stáj + oplocení, příjezdová cesta, voda, seník a nějaké zabezpečení = asi 2 miliony.

hodnocení

0x

Kdysi jsem se chtěla v jedné jízdárně projet na koni s dcerou. Tehdy jsem vážila asi tak 60 kg. Majitel mě odmítl, že jsem příliš těžká. Když máte asi 100 kg, tak s nějakým ježděním v blízké době nepočítejte. V jízdárnách asi ti belgičtí tažní (přesný název si nepamatuji) nebývají.

liska

Tak tam začne třeba poklízet a čistit koníky, konzumovat s nimi mrkvičku a kedlubny místo crossantů a hamburgerů, pak si dá vícekilometrový běh domů - a hned bude lehčí... A koně si zatím na něj zvyknou :))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]