Nejste přihlášen/a.
Sršní je víc druhů. Nedávno u Plzně hasiči likvidovali nějaké asijské invazivní sršně.
Jinak to mohla být třeba pilořitka.
Bez foto se obtížně určuje, protože z mých zkušeností vím, že ti, kteří se mne během roku ptají co by to mohlo být za hmyz a co v přírodě viděli, mají z velké části jinou představu než co ve skutečnosti v naší přírodě žije. Dobré je uvádět lokalitu, den, měsíc. Jinak je to jen odhad možného a pravda, může se druh určit, ale většinou nikoliv. Mnoho druhů si je podobných. Takže to nevzdávejte a příště foto a budete od rádců vědět téměř okamžitě o jaký druh jde. Rovněž přeji Šťastný a dobrý nový rok 2024. Stejně tak všem obdivovatelům přírody, Jiofa.
Ano, bělotrn (modrý). Proč se tak včely v máku nemotorně válejí? Tak to mne ještě nenapadlo, respektive nevšiml, že jsou jaksi více nervozní při sběru. Snad velké množství pylu v máku je tak rozrušuje a se sběrem spěchají. Možná se v květu nemají pořádně čeho zychytit a tak se válejí přes sebe. Jinak nevím a jen jsem v jednom článku četl, že se to ještě nezjistilo čím to.
Ano, nejspíš opium. Aspoň tak se mi jevily, když se nechaly z květu vysypat do dlaně. Máku tam kvetlo cele políčko. Pod Přemyslovským sedlem 18.7.22
Jinak to PF máte boží! Jak ony jsou medonosné, tak já jsem včelomilná. Na balkoně mám pro samotářky domeček. Mockrát převíčkovaný. Letos budu dělat nový.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.