Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Určení druhu

Od: luukas odpovědí: 17 změna:
Zdravím. Rád bych Vás poprosil o radu. Nedávno jsem v práci zabil něco, co jsem ještě neviděl. Teď se o tom bavíme s kolegou, ale bohužel jsem smazal foto. Strašně hlasitě to bzučelo, na první pohled jsem si myslel, že jde o sršeň. Velikost by odpovídala, ale pruhování bylo černo hnědorudé. Nevíte náhodou někdo, o co šlo? Předem díky a Všem přeji Šťastný Nový rok 2024. Lukáš

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

luukas
hodnocení

Ještě bych dodal, že ta potvora byla strašně houževnatá. Pětkrát jsem ji majznul, než pošla...

ento
hodnocení

0x

Sršní je víc druhů. Nedávno u Plzně hasiči likvidovali nějaké asijské invazivní sršně.

Jinak to mohla být třeba pilořitka.

liska5
hodnocení

0x

A což třeba nějaká probuzená včela samotářka? Zednice má takové barvy.

jiofa
hodnocení

0x

Bez foto se obtížně určuje, protože z mých zkušeností vím, že ti, kteří se mne během roku ptají co by to mohlo být za hmyz a co v přírodě viděli, mají z velké části jinou představu než co ve skutečnosti v naší přírodě žije. Dobré je uvádět lokalitu, den, měsíc. Jinak je to jen odhad možného a pravda, může se druh určit, ale většinou nikoliv. Mnoho druhů si je podobných. Takže to nevzdávejte a příště foto a budete od rádců vědět téměř okamžitě o jaký druh jde. Rovněž přeji Šťastný a dobrý nový rok 2024. Stejně tak všem obdivovatelům přírody, Jiofa.

Určení druhu
jiofa

Pro zábavu přidám hádanku. Poznáte rostlinu na které hodují včelky?

možná česnek?

jiofa

Podobnost tam je, ale není.

liska5

Bělotrn.

/Původně jsem odpověď špatně zařadila do vlákna. Ani svoji hádanku jsem nezadala napoprvé nejlíp. Tak to vypadá po Silvestru. Sorry jako./

liska5
hodnocení

0x

Bělotrn / Echinops/?

liska5
01.01.24 14:17
Určení druhu #2
liska5

Opakuji pokus o vložení k hádance č.2: Proč se včely nemotorně válejí v květu?

Určení druhu #3
jiofa

Ano, bělotrn (modrý). Proč se tak včely v máku nemotorně válejí? Tak to mne ještě nenapadlo, respektive nevšiml, že jsou jaksi více nervozní při sběru. Snad velké množství pylu v máku je tak rozrušuje a se sběrem spěchají. Možná se v květu nemají pořádně čeho zychytit a tak se válejí přes sebe. Jinak nevím a jen jsem v jednom článku četl, že se to ještě nezjistilo čím to.

jiofa

Nebo, že by nějak působilo již opium z nezralé makovice či v pylu?

liska5

Ano, nejspíš opium. Aspoň tak se mi jevily, když se nechaly z květu vysypat do dlaně. Máku tam kvetlo cele políčko. Pod Přemyslovským sedlem 18.7.22

liska5

Jinak to PF máte boží! Jak ony jsou medonosné, tak já jsem včelomilná. Na balkoně mám pro samotářky domeček. Mockrát převíčkovaný. Letos budu dělat nový.

jiofa

Mockrát děkuji a vám přeji ať se letos vše daří a zde na častou shledanou. Focení je další moje letitá zábava.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]