Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
osobně, pokud na mně majitel volně pobíhajícího psa jen trochu působil, jako "problémový", tak bych zavolal měšťáky. Pokud nejsou psi na vymezeném prostoru, tak mají být vždy na vodítku a majitel je má mít pod kontrolou (minimálně v naší obci to tak je) a pokud se toho majitel nedrží a jeho pes přijde k újme třeba při rvačce s jiným, který je na vodítku, má majitel z mého pohledu smůlu a všechny náklady si nese sám.
A pokud by jeho pes jakkoli zranil mého, tak bych ještě jemu nechal proplatit účty za veterinu. Byla by jen otázka, jak by se to vyřešilo na místě. A pokud by to hodně vygradovalo do extrému, nebál bych se bránit ani u soudu.
Pokud daný pejskař není v místě cizí, lidi v okolí ho znají, ví jak svého psa běžně venčí a tak by mohli potvrdit, že standardně mívá psa na volno.
Dobrý večer,
moc Vám děkuji za odpověď. Tento majitel naštěstí problémově nepůsobil, to ovšem neznamená, kdyby došlo k ostřejší výměně názorů, že by to nedopadlo jinak. Ano, i u nás je to takhle nastavené a neříkám, že můj pes je vždy na vodítku, ale vždy ji mám pod kontrolou a kontroluji okolí, zda někdo zrovna nejde, v takovou chvíli ji dávám zpět na vodítko. Samozřejmě jak to píšete je to zcela logické, ale přemýšlela jsem nad situací, kdy by to bylo slovo proti slovu a já neměla v ruce jediný důkaz, že můj pes byl napaden a jen se bránil. Platit pak nezodpovědnému páníčkovi výdaje za veterinu opravdu člověk, který je jinak v právu, nechce.
Paralyzér, tedy funkční paralyzér a nikoliv šidítko napájené jednou či dvěmi destičkovými bateriemi, je také dobré řešení. Nevýhodou je, že ho můžeme použít až když máme psa zakouslého v noze/v psovi. A pokud jsou psi podobně velcí a perou se, tak bude jeho použití obtížné. Paprskový pepřák má výhodu, že namířím přibližným směrem, trochu s ním kmitám a zásah do hlavy psa je značně pravděpodobný. A jesli pes s ochromeným zrakem a čichem bude pod vlivem adrenalinu dál útočit, no nevím, možná nějaký vycvičený zabiják, pes cvičený "odborníkem" z paneláku nejspíš odpadne.
Děkuji Vám za odpověď, nebudu lhát, ani já nejsem velký fanoušek paralyzéru :D Takže se opravdu nakonec přikloním k tomu pepřovému spreji a budu doufat, že když k takové situaci přeci jen dojde, tak to zabere. Ale stejně jsme se tu celkově v diskuzi stočili spíš k tomu, jak se zachovat při napadení psem O což mi zase ani tolik nešlo, samozřejmě jak tomu předejít určitě, jak jste psal, ale když vše selže a stane se to, co jsem psala v úvodu, tedy můj pes zraní psa, který byl na volno a útočil na mého psa na vodítku a paníček se rozhodne, že chce platit veškeré náklady, jestli jsem v tuto chvíli v loji (bez důkazu a svědků samozřejmě).
@anna před pár lety měla kamarádka problémové sousedy, jejichž psi byli venčeni vždy na volno a navíc se občas i stalo, že utekli a byli agresivní. Jejich pejska tito agresivní napadli, naštěsti se nestalo nic vážného, jen roztržené kalhoty, pejsek zachráněný na ruce. Majitelé arogantní, přivolaná PČR řekla, že bez důkazů nemůžou nic dělat a doporučili pořídit si "akční kameru" a natáčet si každou procházku a k tomu si pořídit již doporučený paralyzér (je pravda, že už jen ten zvuk je pejskům nepříjemný a většinu od agrese odradí, pepřák může při troše smůly zasáhnout i vašeho pejska nebo přímo vás, stačí aby byl špatný vítr). To kamarádka udělala a ani ne za dva týdny měla potřebný důkazní materiál, opět PČR, tentokrát si rovnou na místě stáhli videozáznam, problémoví sousedé dostali pokutu, kterou nezaplatili, takže následovala exekuce, vystěhování a prodej domu v dražbě. Problémy měli i jiní sousedé, také natáčeli, někdo akčni kamerou, někdo mobilem, ale důkazů nakonec bylo docela dost a jejich psi jim byli posléze odebráni a mají nové majitele a od té doby jsou v naprostém pořádku a hodní.
Tím chci říct, pořiďte si kamerku na hlavu, GoPro nebo tak něco a hlavně se fakt braňte, důkazy ovšem jsou nezbytné.
Podobnou situaci, jako tazatelka jsem řešil několikrát. Měl jsem zmutovaného NO, mohutného psa, 52kg svalů a šlach. Vždy bez vodítka a náhubku, na elektronickém obojku. Pes byl naučený, že 15 metrů kolem mně a přítelkyně je perimetr, prostor, který střeží. Když se k nám blížil cizí pes a majitel pořvával někde v dáli "Azore ke mně!", můj Baron přiběhl k noze a sedl. Na patnáctém metru dostal povel "vpřed". Potom jsem měl dost času na to, abych vytáhl mobil a natočil rvačku kousek ode mne a z dálky přibíhajícího páníčka. Nikdy nebyl problém s vetem, soudy a podobně. Asi ne úplně legální, ale účinné, celá vesnice se naučila vodit psy na vodítku. Podotýkám, Baron nezabíjel, jen získával kontrolu. Barona už nemám, chodím se smečkou, takže se nám vše vyhýbá, ale to je jiná písnička...
Pointa bude nejspíš "jak to řešit".. Kkt je páníček, ale ten tebe ani tvýho psa nepokouše, ani nebude pokousanej (a vymáhat odškodný). Malýho čokla odkopneš, velkýho ne, když vezmeš čivavu do náruče tak ti velkej potrhá ruce.. Nosit sukovici a jebnout ho, pepřák, bouchačku a odstřelit když je metr od čivavy.. Podobně větší pes a děcko.
Jedno řešení by bylo - policajti místo kanceláře a sezení v autě chodit po městě a čokly na volno chytat a páníčky oceňovat, při opakování přitvrdit, klidně soud do druhýho dne a pár dní natvrdo nebo čokla odebrat. Aktuálně čokly prakticky neřeší a když už je průšvih tak se proces táhne rok a dostane směšnou pokutu jestli vůbec.. A když se průšvih nestane tak se to neřeší vůbec.
Podobně obesraný okolí, to je ale menší zlo, sice naštve ale nepotrhá...
@boban Co se týče velkého psa, to je samozřejmě jiné sousto a tam už se člověk musí zachovat úplně jinak. S pepřovým sprejem máte pravdu, dříve jsem ho nosila, nutno znovu pořídit I kdyby na toho malého.
@jirib Na procházky chodíme převážně do lesa, máme ho kousek od domu, ale samozřejmě i tam potkáte občas jiné pejskaře. A jak jsem psala, můj pes na vodítku byl i z toho důvodu, že je stále v tréninku, je v pubertě a vím, že nezvládá povely na sto pro a ještě to nějakou dobu trvat bude. Na cvičák s ní samozřejmě docházím i přesto, že to není zdaleka můj první pes. Vyhlášky o pohybu psa znám, ale to mi nedává stále odpoveď na to, co se stane, když bude můj pes na vodítku napaden jiným psem, který je na volno a můj pes ho zraní/usmrtí a páníček toho psa bude tvrdit, že útočil můj pes. Jak už jsem psala na začátku, chodíme převážně do lesa a tam moc lidí, kteří by mi dosvědčili jak to opravdu bylo, není
Děkuji za reakci, mohu Vás jen požádat o nějaké doplnění? Jsou tu i jiné názory, tak jestli byste mi to mohl trochu rozvést, proč si myslíte že je to zbytečná obava.
Přemýšlela jsem nad tímto čistě hypoteticky po této zkušenosti. Kdyby tato celá situace kterou jsem popisovala, dopadla způsobem, že můj pes se rozhodne bránit a toho malého psa pokouše a pán se to pak rozhodl řešit tím, že chce zaplatit veterinární výdaje apod., protože v tu chvíli by to bylo beze svědků a bez důkazů slovo proti slovu. On by mohl tvrdit, že můj pes byl bez vodítka a napadl jeho psa apod. A komu se asi v takové situaci uvěří, když tento malý pes se snažil útočit na moji fenu něco kolem minuty a přesto ji díky rozdílným velikostem nezpůsobil ani oděrku? Když by nastala situace, že ona ho v obraně pokouše? ... Je to jen co mi vrtá hlavou od té doby, jak by se taková situace vůbec mohla řešit a jak z toho ven, když by nedej bože nastala.
Dovedu si to živě představit. Jednou se mi stalo totéž, ale opačně. Leželi jsme u přehrady, kníráček spal pod přívěsem. Z lesa vyšli policisté s německým ovčákem. Endy naprosto tiše vyletěl, ovčákovi se zakousnul do krku a lomcoval s nim. Byl ze cvičáku na velké psy zvklý, takže žádná úcta. Vřískala jsem jako hysterka a chvíli trvalo, než Endy pustil a vyplival chlupy. Měli jsme kliku, že pes i policajte se bavili a nezasahovali. Slyšela jsem jejich smích ještě chvíli po tom, co odešli.
Ještě mi přijde srandovní, ačkoliv je to hodně vážná záležitost, jak panička brání dobře stavěného rotvíka, před bulíkem.
Toho jsem se právě obávala. Jde mi právě o tu neférovost, že i kdyby nastala taková situace a ten člověk se najednou rozhodl, že po mě začně chtít něco vymáhat, i když on byl ten blbec, tak jsem v pr ... Nevím zda bych někdy o nějakém psovi dokázala říct, že nepokouše ani ve chvíli, kdy je napaden jiným psem. Nesmysl.
Vzhledem k tomu, že bojový plemena si pořizují většinou mentálně slabší jedinci, kteří nezvládají sebe natož psa, a ani páníčci s malými psy často netuší, jak psa vycvičit, tak potyčky při venčení ja asi nekonečný a neřešitelný problém. Nejlépe mít peřák s dalekým dostřikem a nenosit ho v kapse ale v ruce, to by snad pomohlo, aby nedošlo k nejhoršímu.
Znám plno lidí, co má tzv. bojová plemana (mezi které rotvajler jen tak mimochodem rozhodně nepatří), a nejsou to tedy mentálně slabší jedinci. I když chápu na jakou sortu lidí narážíte. Tohle není můj první rotvík, předešlí rotvíci byli vycvičeni na slovo, ale tady s tou je to ještě práce na nějakou dobu, už jen proto, že je povahově o něco divočejší. Je hodně lidí co si pořídí malého psa a myslí si, že ten pes nepotřebuje vycvičit. O to milejší je pak potkávat na cvičáku páníčky malých pejsků, kteří na to nekašlou.
Ano, jak už to psali i před vámi, pepřák bude nakonec nejlepší volba. Naštěstí kam chodím mám velký přehled po okolí, takže pepřák v zimě v kapse, v teplejším období zásadně za opaskem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.