Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám problém v chovu králíků. Situace je taková, že samice si udělá hnízdo a má mláďata, ve věku asi tří týdnů (kdy už jsou samostatná a nejsou v hnízdu) začnou umírat. Jsou v pohodě, normálně žerou a nejeví žádnou znáku zdravotních problémů a třeba během hodiny vytuhnou. Vždycky mi pojde celý vrh (všechna mláďata) Nevím co by to mohlo být, poraďte mi někdo, děkuju
nečetla jsem všechny odpovědi, tak nevím, zda jste problém už nevyřešili, ale měli jsme to samé. Až na to, že nám začali chcípat mnohem starší králíci (věk 8-9 týdnů). V podstatě šlo o to, že samice má v sobě nějakou bakterii (koka), kterou přenese i na mláďata, ty pak když přecházejí na tuhou stravu vlivem této bakterie tuto nedokážou strávit nebo tak nějak a umírají ... stačí když se jim do vody přidává nějaký prášek nebo tekutina (více vám řekne veterinář) a bylo to v pohodě, do pěti dnů umírání přestalo .
Podle vašeho popisu by to mohla být kolibacilóza, způsobená bakteriemi Escherichia coli. Přenáší se ze samic na mláďata, ale dokud sají mléko, jsou chráněna protilátkami od matky a nemoc se neprojeví. Po odstavu protilátky z jejich trávicího ústrojí zmizí a nastává množení bakterií, projevy onemocnění (skleslost, průjem, nadmutí) a následně úhyn. Léčba antibiotiky hned ode dne odstavu, ne až při průjmu. Takže vás čeká návštěva veterináře. Držím palce, je to k vzteku, když ti malí krasavečci najednou pojdou a člověk na to jen smutně kouká...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.