Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
koukala jsem, že tady jsou otázky jak odnaučit psa čůrat v domě, ale já mám problém s naším Montym na dvorku.
Je mu asi půl roku a čůrá a kadí kde se dá - po celým dvorku - člověk má strach ráno jít pustit slepice, je to jak minové pole. Náš bývalý pes se sám naučil na jedno místo, ale pak byl nemocný a učůrával všude, tak jsme si mysleli, že se ho Monty snaží přeznačkovat. Celý dvor jsme vysavovali a nic, pořád si jede posvém když s ním jde manžel ven, tak tam nic neudělá, ani pokud s ním jdem na zahradu - prostě nic, ale jak dojdem dolů na dvůr, tak hned čůrá a kadí. Nevíte jak ho donutit na jedno místo?
Děkuji za radu
Mila Buxbunny, v prve rade je treba myslet na to, ze pes se bude chovat tak, jak mu nastavis pravidla, pokud je nema, bude si delat on co bude chtit.
Pokud je Vasemu psovi pul roku, neni problem zacit s rdnym nacvikem. Pochopitelne, pokud ho nechate rust jak drivi v lese, neni se nicemu divit. Jemu to proste vyhovuje, musite si take sahnout do svedomi, jak jste ho to ucili? Jsou psiska, co to pochopi hned, jsou ale take ti, kteri zkratka potrebuji vice casu. Vymezte jasna pravidla, za dobre provedeny ukon, chvalte a odmenujte nejakym spestrenim, piskot, granulka, neco, proco to bude zkraje pes delat. Pokud se Vam vycura nebo vybobeckuje, nebojte se mu cumak trosku v tom vyrachat a radne fuj! On brzy pochopi, ze se Vam to nelibi a zvykne si na to. Venku pockejte jak se vyprazdni a hned chvalit, no pujde to. Je to o duslednem treninku. Tak muzete zacit, Camelot
toto jsem už také zkoušela, ale když ho u toho nechytíte, tak si z toho nic nedělá. Už jsem přemýšlela, že jej i na den nechám na zahradě, aby se opravdu v přírodě naučil vykonat své potřeby. Manžel je s ním třeba venku hodinku a nic a co dojdou na dvůr, tak do minutky čůrá jen bych se chtěla zeptat - jak mu tedy naznačit, který místo je správný?moc vám děkuji za rady, jsem z toho opravdu smutná a chci ho to naučit, protože pokud to nezvládnem, tak se bojím, že ho bude chtít manželova máma dát pryč...
Je treba s nim byt tak dlouho venku nebo tam kde chcete aby vymesoval, nez se tak stane. Psi jsou chytri, on si zapamatuje dobre, ze kdyz bude chodit venku, bude dmena, naproti tomu kdyz to bude delat doma nasleduje trest. Hlavne ho nebijte, jen mu vyrachejte cumes ve vykalech ci moci a uplne se mu strante, Vas nezajem ude pro nej trest nejvyssi, Camelot
Tohle se moc ovlivnit nedá, pokud nemá povrch, který je mu na močení a kálení příjemnější, tohle se asi nenaučí. Jsou psi, kteří jsou čistotní a kálí na jedno místo a jsou psi čuňata, kteří jsou schopni si namočit i do misky a kálejí plošně. Jsou také psi, kteří kálejí ze strachu ze samoty, když zaklapnou dveře bytu či branky a promění svůj prostor ve chlív.
Jediné, co bych vám vřele doporučila, je ho venčit pravidelnými procházkami. Pes si své značky nechává rád na ven, kde jimi o sobě nechává zprávu ostatním, takže když ho ráno a večer vyvenčíte, budete mít zahradu o mnoho čistší a psa velmi spokojeného.
Pohyb je něčím, co potřebuje jako sůl a na zahradě nemá podněty z okolí a když nikdo nechodí kolem nebo s ním tam není, ani motivaci se hýbat, takže většina psů se omezuje na to ležet na prahu a čekat, až vyleze páníček a bude se něco dít nebo někdo projde a na toho zaštěkají. Pro řadu z nich je to velmi ubohé vyžití, a tak ti temperamentnější se dožadují činnosti prohrabáváním, vytím a štekotem, přeskakováním plotu, ohryzáváním boudy a jinými nevhodnými činnostmi.
Tohle se moc ovlivnit nedá, pokud nemá povrch, který je mu na močení a kálení příjemnější, tohle se asi nenaučí. Jsou psi, kteří jsou čistotní a kálí na jedno místo a jsou psi čuňata, kteří jsou schopni si namočit i do misky a kálejí plošně. Jsou také psi, kteří kálejí ze strachu ze samoty, když zaklapnou dveře bytu či branky a promění svůj prostor ve chlív.
Toto je uplny nesmysl, ale uplny.Toto snad ani nemuzete myslet vazne . Vse ma v rukach jen clovek, je to o pristupu, praci a duslednemu vedeni psa. Kdyby mi tohleto delal pes, velmi rychle by na to zapomel. Prece nechcete mit pokaleny dvur!
A jen doplnim, doufam, ze to nebudete opet brat jako urazku, proti Vam nic nemam, ale nesouhlasim s Vasemi nazory a na to snad pravo mam. Camelot
a mohu se zeptat jak by jste na to odnaučování šel? dneska jsem s ním bylla venku 3x a nic, je pravda že jen na chvíli, ale i tak. Prosím, škemrát, slibuji piškoty, máchám čumák a nic. Je mi jasný, že je to na delší dobu, ale potřebovala bych nasměrovat jak na to. Každopádně děkuji za každou radu
Nezlobte se na me, ale timhle zpusobem fakt niceho nedocilite. Machat psovi cumak v louzicce je metoda, ktera vam prinese jeste vetsi komplikace. Vycurat se je pro psa prirozene a nutne a timhle zpusobem mu akorat budete davat najevo, ze je to neco spatneho, ze se vam to nelibi a on to proste nechape co se deje, tim padem se bude snazit vycurat az u toho nebudete. Ten stres podporite pak jeste tim, ze ho venku hlidate jak ostriz, divate se na nej, premlouvate ho at se vycura a dostavate se tim do bludneho kruhu, kdy on se proste boji se pred vami vycurat, takze to udela az tam nebudete a na miste, na kterem je zvykly, cili tam, kde vam se to nelibi, takze to pokracuje porad dokola a nikam to nevede.
Ted to chce strasne moc trpelivosti a klidu, vemte psa ven na dlouho, fakt na dlouho, moc si ho nevsimejte, nesledujte kazdy krok, resp. sledujte, ale tak aby mel dojem, ze ne. Proste musite vydrzet tak dlouho dokud se nevycura. Idealni by bylo treba ho rano vzit hned po probuzeni jeste driv nez to stihne na dvore. A jakmile se vycura, pochvalte, dejte pamlsek. Musite nejak docilit toho, abyste mu dala najevo co je spravne a na tom pak muzete stavet dal. Je to mrnous a takhle ho jen matete. Predpokladam, ze jste ho od malicka neucili chodit curat mimo dvur nebo na urcene misto, je to tak? Jestli jste mu to nejdriv tolerovali a ted zacali menit pravidla, tak se neni cemu divit a musite zacit uplne od zacatku jako s malinkym stenetem.
dobrý den,
ano máte pravdu zprvu s tím nikdo nic nedělal. A Až se to vygradovalo k tomu, že za noc je schopen udělat na dvorku čtyři hromádky a pár loužiček, tak jsme teprve začali něco dělat. Prvně nám bylo řečeno, že to nemáme řešit, že je to štěně a to se to naučí časem samo, ale věčně čekat nemůžeme.Máme malou dceru a na tak zašpiněný dvorek ji ani nechci pouštěn - všude mokro. A půlroční štěně si myslím, že je už dost velké. a Jak to píšete o tom máčení, že se bude bát, tak v tom máte asi také pravdu - chytnu ho za obojek a skoro ho k té loužičce musím táhnout po smyku a nevím jestli to má význam, když ho u toho nechytnu a táhnu ho až třeba za hodinku.Dlouho jsme to neřešili a teď nevíme kudy kam
Urcite to vyznam nema, stene to nechape a jeste navic si tim kazite jeho vztah k vam. Podle me jedina sance ted je vazne pomalu a po dobrem zacit s ucenim ven, chvalit za kazde vyvenceni mimo dvorek a na dvorku to nekomentovat, netrestat a uklizet. Je to delsi proces, nezmeni se to ze dne na den, tim spis ne, ze pejsek ma ted v hlave zmatek, ale urcite to pujde. Podminkou ale bude jak ted, tak do budoucna, pravidelne a dostatecne dlouhe venceni, to je nezbytnost. V podstate to bude stejny rezim jako kdyby byl pes v byte.
A jeste me napada, ze by stalo zamyslet se nad tim cim psa krmite, ctyri hromadky za noc jsou opravdu moc. Nejen, ze to pravdepodobne vypovida o nevhodne strave, bude vam to navic jeste komplikovat uceni cistotnosti, protoze bude mit problem vydrzet do dalsiho venceni. O jakou rasu pejska vlastne jde?
jedná se o bavorského barváře po mamince a tatínek je neznámý, ale vypadá to na labradora. Na jídlo dostává ráno a navečer misku granulí a odpo se přiznávám že dostane třeba zbylou polévku s brambory nebo s rohlíkem. 5íkáme si ať má něco teplého.. bydlíme na vesnici, takže míst kde nejsou psí značky moc není, ale máme poměrně velkou zahradu, tak tam to s ním zkouším. Házím balónky a on lítá, ale nic z toho, ale je fakt, že tam s ním moc ´dlouho nebývám. Budu to muset upravit a venčit jak dcerku tak Barnyho.Je mi jasné, že to bude běh na dlouhou trať, ale potřebuji dobře nasměrovat - abych věděla, že na konci tunelu bude nějaké to světlo. Víte jak první rada, nechte to být on se naučí sám byla velká hloupost a lituji, že jsem to neřešila dřív.
Psíci, kt. se bojí, se vypraždňují někdy i do bud, v hiearchii smečky si ti submisivní musí najít místo, kde by nepřekrývali značky ostatních, takže venčete ho někde, kde nemočí ostatní psi a jak už tu bylo řečeno, kde se vás nebude bát, dostatečně dlouhou dobu a hodně ho chvalte, když se zadaří, bít ho nemá smysl a máchat čumák už vůbec ne.On zpočátku bude ustrašený a bude jednat podle hesla Co se doma uvaří, to se doma sní a sušit si to na doma, ale pak určitě změní názor, vemte mu ven hračky, házejte aporty a buďte trpělivá. Po pár vyvenčení nemůže nastat efekt.
Prave proto, ze se s nim musi zacit cvicit jako se stenetem, vyrachani cumaku s duraznym fuj nesmis, pes pochopi brzy. To je naprosto bezny ukon pri vycviku stenat. Nabizi se moznost i cvicit s kusem hadru ktery bude urcovat misto na moceni a ten presouvat bliz a bliz tam, kde chcete aby vymesoval, ale dle me to neni nutne.Postupujte v klidu a nestresujte psa ani sebe, jiste, ze to hned nepujde. Nekolik stenat jsem vychoval docela brzounko. I dospely pes se nauci, nebojte se. Vymezte jasna pravidla, trestejte spravedlive a odmenu vzdy dejte, zkratka tak to je, pa Camelot
Pes pochopi brzy i bez nesmyslneho namaceni ve vykalech, je lepsi v klidu ukazat co se delat ma nez ho mast a stresovat trestem, ktery nechape. Bohuzel je pravda, ze se to takhle jak popisujete jeste casto dela a moc se tesim na den kdy konecne tahle metoda vymizi.
Tak myslim, ze jsem Vam to napsal jasne hned na zacatku. Co na tom nechapete konkretne? Vite, pokud psa chcete vytrestat, musite hned ve chvili, kdy pes provede neco spatne a na druhou stranu, odmeny davejte jen tehdy, kdy si ji zaslouzi a stridme i na to si pes dokaze zvyknout, musite cvicit, hned to nepujde! Camelot
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.