Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam letěly husy

Od: hedat odpovědí: 4 změna:
Teď večer jsem viděla velké uspořádané hejno divokých hus. Bylo mi divné, že na začátku zimy mířilo přesně na sever. Čekala bych, že poletí naopak k jihu. Má někdo vysvětlení?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Husy hnízdící v Česku táhnou dvěma cestami. Západoevropská cesta vede z Česka do Německa a Francie. Středoevropská populace letí z jižní Moravy přes Maďarsko do Itálie, kde zimuje. Znamená to, že husy urazí s přestávkami zhruba tisíc kilometrů. Dříve létaly i na sever Afriky do Tunisu či Alžírska, na přelomu tisíciletí tam ale létat přestaly. Nemají tam dostatek potravy a víc na jih letět nemohou, protože nepřeletí Saharu. Musí tedy zůstávat víc na severu. ekolist.cz/...

liska5
hodnocení

2x

Z jaké části republiky jste? Z Jeseníků létají husy do Polska k Nyským jezerům, čili na sever. Tam navíc přilétají husy ze severu zimovat. Zhruba do sta km od našich hranic na sever je hodně polí se zbytky potravy /zelenina/ a více vodních ploch, tak jim to asi vyhovuje. Zažila jsem v lednu, že se pustily přes hřbety Jeseníků na severovýchod. A to letí "řeka" po nebi, tisícihlavý štěbetající proud.

hedat
hodnocení

Díky za odpověď, to bude ono. Dívala jsem se do mapy, připadají v úvahu buď jezera u Nysy nebo blíže Rozkoš.
liska5

Jak budou hrozit velké mrazy, ony to zase otočí na jih.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]