Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Identifikace hmyzu

Od: sarkavesela odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, potřebuji si ověřit, zda se jedná o Rusa domácího či Rusce lesního. Hmyz jsem chytila během dopoledne na balkonových dveřích. Jedná se o zatím menšího jedince a nedokážu s jistotou určit, o který druh jde. Děkuji za odpověď.

Identifikace hmyzu
Identifikace hmyzu #2
Identifikace hmyzu #3

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jiofa
hodnocení

1x

Na 99% rus domácí. Rusec lesní rozhodně ne. Změřte velikost. Rus domácí cca 12mm a šváb obecný o 1cm více.

sarkavesela
hodnocení

Děkuji za odpověď, toho jsem se obávala. Má cca 0,5 cm, je opravdu zatím velmi malý.

hodnocení

0x

Připadá mi jako šváb*zmateny*

hodnocení

0x

Naopak rus domácí to podle mě není. Rus domácí má dva podélné pruhy na zádech, tenhle je nemá. Spíš rusec.

jiofa

Ne vždy se podobají jako vejce vejci.

Identifikace hmyzu #4
jiofa

Kecám, i vejce jsou různá barvou.

OK, připouštím, že ostatní znaky na rusce moc nesedí a pruhy mohou zřejmě chybět jako barevná variace.

sarkavesela
hodnocení

Dobrý den,

děkuji za reakce, nakonec jsem se v jedné entomologické poradně dopátrala, že se jedná o tzv. Jantarového švába (Ectobius vittiventris). Je to venkovní druh, který byl do ČR přivezen z jižní Evropy a jako jeden z mála umí i létat, proto doputoval až na terasu. Nakonec snad není důvod se obávat. :)

Porovnávala jsem i fotografie s touto a vše se shoduje. Ectobius vittiven/...

Děkuji za odpovědi.

jiofa

Tak s ním se setkávám poprvé : V České republice se začíná rozšiřovat také další druh nepůvodního rusce Ectobius vittiventris? Ten může pronikat do lidských obydlí spolu s ruscem lesním či ruscem laponským. Docela by mne zajímalo, v které lokalitě jste ho chytla, přibližně.

sarkavesela
hodnocení

Dobrý den, bydlím na Praze 6 v bytovém komplexu Paťanka (pod kopcem, kde je zřícenina Baba). Máme za sebou listnaté lesy a před balkony je stromový park, takže hmyzu je tu celkem dost. Protože se už jeden takový jedinec objevil cca před měsícem přímo v bytě, tak jsem zpozorněla. Ale dlouho se nic nedělo, až nyní. Asi budeme švába smaragdového potkávat častěji na různých místech. :)

sarkavesela
hodnocení

Oprava: Švába Jantarového

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]