Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji si ověřit, zda se jedná o Rusa domácího či Rusce lesního. Hmyz jsem chytila během dopoledne na balkonových dveřích. Jedná se o zatím menšího jedince a nedokážu s jistotou určit, o který druh jde. Děkuji za odpověď.
Naopak rus domácí to podle mě není. Rus domácí má dva podélné pruhy na zádech, tenhle je nemá. Spíš rusec.
OK, připouštím, že ostatní znaky na rusce moc nesedí a pruhy mohou zřejmě chybět jako barevná variace.
Dobrý den,
děkuji za reakce, nakonec jsem se v jedné entomologické poradně dopátrala, že se jedná o tzv. Jantarového švába (Ectobius vittiventris). Je to venkovní druh, který byl do ČR přivezen z jižní Evropy a jako jeden z mála umí i létat, proto doputoval až na terasu. Nakonec snad není důvod se obávat.
Porovnávala jsem i fotografie s touto a vše se shoduje. Ectobius vittiven/...
Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, bydlím na Praze 6 v bytovém komplexu Paťanka (pod kopcem, kde je zřícenina Baba). Máme za sebou listnaté lesy a před balkony je stromový park, takže hmyzu je tu celkem dost. Protože se už jeden takový jedinec objevil cca před měsícem přímo v bytě, tak jsem zpozorněla. Ale dlouho se nic nedělo, až nyní. Asi budeme švába smaragdového potkávat častěji na různých místech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.