Dobrý den, chci se zeptat co je tohle za červa? Dnes jsem narazil na třetího červa co mi lezl po stěně v ložnici. Nejsem žádný dobytek, a odpadky tu nemám, proto mi příjde divný, kde se tu berou a co mám dělat. Vypadá jako ten klasický červík z lískových oříšků a je dlouhý zhruba 1cm, ale nedá mi spát odkud se berou, nechci aby si tu udělali hnízdo nebo tak něco, nově jsem si sem dal koberec, tak bych nerad abych ho musel oddělávat. Díky moc, David.
Jak popisujete v poslední zprávě, tak je to mol šatní. Housenka mola šatního nejvíc napadá tkaniny s obsahem keratinu, vlna, kůže, nicméně v případě nedostatku této vhodné potravy jsou housenky mola schopné poškozovat i látky neobsahující keratin, tedy například výrobky z bavlny a lnu.
Potravinový mol není v zapomenuté potravině. Jeho vajíčka a červíky, jsou malincí a neviditelní, jsou v sypkých potravinách. Přinesete si je ze sámošky. Dejte, sáčky na noc na mrazák. Mráz spolehlevě všechno živé zahubí. Ekologicky.
doplněno 02.09.23 17:22:
Také se říká, Pojď na bar, na Hrabůvce, na pole. A ještě bych si vzpomněla. Ale odpověď je v podstatě: Bo sem robka z Ostravy a Ostrava je kraj razovity. No ni?
Možná se říká "na mrazák" proto, že dříve, když začaly existovat ledničky, tam byla na místo mrazáku taková ploška, takový regálek a jmenovalo se to výparník. Ten mrazil a od té doby může někdo používat výraz: "Dám to na mrazák." Místo do mrazáku. To samé, když se jdu vykoupat, vlezu do bazénu a rozhodně ne "na bazén."
lmgify
" Na/do mrazáku/mražáku" se zde rozebíralo před skoro 4 roky.
Omlouvám se za kvalitu, je to 1cm dlouhý bílý/průhledný červ s hnědou hlavičkou a černými kusadly, za kterou má na nadcházejícím článku jakési žluté nepatrné "znaménko" zbytek članků je bílý/průhledný a má na sobě jakési štětinky,ale neni jich moc. Díky, David
Zdravím, skříň jsem probral, a skutečně jsem našel a odstranil pár červů mola šatního na svém oblečení... Humus... Oblečení jsem naskládal zpátky, a chtěl bych se zeptat, kdybych náhodou nějakého přehlédl, co ty červy odpuzuje? Slyšel jsem, že prý hřebíček, ale funguje i na larvy? nebo jen na dospělce? Opravdu bych nerad přepíral celou skříň... Děkuji moc všem za pomoc, David.
liska5
Až bude mrznout, tak pověsit věci ven nebo na balkon. Jinak: udělat si plátěné sáčky s levandulí. A časem zopakujte tu prohlídku, protože vajíčka a ty nejmenší larvičky jste mohl přehlídnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.