Dobre rano, tak nam hlasi 2 dny deste. Nyni susim 3. dnem seno, ale nechci at mi zmokne, proto ho mam doma pod balkonen roztahané, ale i tak man strach, ze seno zmokne. Mohu seno dat do kupky a prikryt zvrchu plechem? Z jedne bocni strany je trochu otvoru na vzduch. V noci to tak delam a seno se nezapari.
My dodnes z tradice seno kupkujeme na stoleté dřevěné konstrukce. Tři kulatiny spojené nahoře, tři další jsou připevněné dole po obvodu. Nakupené seno tak neleží na zemi, ale dýchá odspodu, takže není problém ho přikrýt. Něco podobného: cz.pinterest.com/... Ale jsou i jiná řešení, podobná bránám, nebo žebříku.
Jednou přemoklé seno nevadí, naopak je méně prašné. Já bych seno nakupila a po dešti zas rozhodila na proschnutí, dělalo se tak vždy. Pozor na samovznícení čerstvého sena. Musí se tzv. vydýchat. I když si člověk myslí, že seno už je suché, není tomu tak a nakupené nebo dokonce slisované se může uvnitř zahřát a začít hořet. Známý, co dělá zemědělství celý svůj život, nikdy nedává čerstvé balíky rovnou do stodoly. Nechá je v ohradě, dovnitř píchne tyčový teploměr a kontroluje teplotu. Balík uvnitř může mít klidně 60-70°C.
Dát do kopy a zakrýt plachtou. Seno se má zapařit, pustit vodu a další den na slunci seno rozházet a několikrát obrátit. Večer suché uskladnit. Pak několik dní kontrolovat, zda větší vrstva není uprostřed horká. Pokud ano, tak seno přehodit, aby vyvětralo.
hla
Napustit vodu? To myslite vazne? Vzdyt bude mokre, to ho rovnou mohu nechat na desti.
V sobotu nasečené seno už v sobě žádnou vodu nemá. Je tedy nutné zakrýt seno plachtou nestačí plech?
id
@hla, když to víš, že seno žádnou vodu nemá, tak proč se ptáš? 3 dny posečená tráva i když se ti zdá suchá, po zakrytí plachtou na noc, vždy pustí zbytek vody. Plech je na prd, neohneš jej na kupku sena. Vyzkoušej a pak mudruj.
Máte to krásně zakrytý, tak jsme to celá léta dělali, my jsme se něco nasušili. Když třeba do toho přišly deště i víc jak dva dny, nikdy nám seno neshnilo ani nezplesnivělo.
jiofa
Pokud je tam vlhko a ještě dosychá, tak vám začne brzo plesnivět. Pokud je chráněné a proschlé, dal bych plachtu pryč a jen zpevnil proti větru.
jiofa
Doplním. Jestli se vám zdá, že seno je dostatečně suché, tak ho dejte do jutových pytlů a postavte pod přístřešek. Až se vyčasí, můžete ho dosušit dle potřeby.
Za tři dny by seno mělo být suché na troud. Když se dříve muselo dát seno domů a nebyla jistota, že je naprosto suché, tak se solilo. Běžnou kuchyňskou solí.
Milane, já to pamatuju, dokonce jako malej jsem i solil. Když se sváželo seno do stodoly a bylo před deštěm, tak se to občas nestihlo a na voze to malinko zmoklo. Tak babička přinesla sůl a při skládání se seno solilo. Pár věchtů sena, hrst soli a tak dokola.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.