Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za hmyz?

Od: irena odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, ve filtru v zahradním koupacím jezírku se mi na konci srpna objevily nejspíš larvy nějakého hmyzu. Nevíte, prosím, oč jde? Měří cca 1 cm, žije ve vodě. Děkuji.

Co je to za hmyz?
Co je to za hmyz? #2

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

1x

Už to mám! To budou larvy Chrostíků! V potoce vykukují z trubičkovitých schránek slepených z kamínků a kousků jehličí. Tady nemají ten materiál, jsou jaksi nahatí. V reálu by měli tu šedou část tělíčka v té schránce a jen tu žravou hlavičku a nožky by vystrkovali. Možná to šedé bude náznak toho "brnění" z jemných usazenin na dně jezírka. Dospělec je takový průsvitný motýlek, co létá u vody. Něco jako zlatoočka nebo jepice.

irena
hodnocení

Dobrý den, děkuji za odpověď. Opravdu to vypadá na chrostíky :) Máte skvělé znalosti!

jiofa

Ano, liska5 je zde vynikající rádce a znalá.*palec2*

Co je to za hmyz? #3
sasa*

Ano larvy chrostíků. My staří rybáři jsme jim říkali jednoduše ráčci, rákosníci a chytali na plavačku. Obvzláště pod jezy.

Plotice, tloušti, běličky, ale i cejni a další je měli rádi..

liska5

Spatřila jsem před lety chrostíky odsouzené předem k smrti, když si nabalili na svoji rourku droboučké kuličky polystyrenu. Nejspíš na břehu při hladině. To jim znemožnilo vydat se za potravou na dno. Ekologie v praxi.. *plac*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]