Nejste přihlášen/a.
Viděl jsem na YT několik videí, kdy hudebníci začali hrát před ohradou nebo přímo v ohradě s krávama. Skoro všechny krávy se seběhly, koukaly a poslouchaly. Je tu někdo, kdo má krávy a může potvrdit, že se to krávy opravdu dělají?
Jsem si tím jistá. Když se ještě jezdívalo do škol v přírodě na tři týdny, byla jsem v jedné takové škole a na ty tři týdny jsem si s sebou vzala lesní roh. Byli jsme v přírodě, kde hned za ubytovnou byly rozsáhlé pastviny s kravami. Já si sedla na parapet okna a začala hrát. Krávy byly rozseté po celé pastvině a spokojeně se pásly. Hned po prvních tónech všechny zvedly hlavu a sledovaly, odkud zvuk přichází. Potom se úplně všechny daly do pohybu směrek k mému oknu. Hrozilo zborcení plotu oddělující pastvinu od cesty. S dychtivostí naslouchaly, strkaly do sebe, pobrukovaly a bučely. Druhý den znova. Proces přiblížení se zrychlil. A tak to šlo několik dní po sobě a já zaznamenala jakýsi vývoj. Na první zvuky sice hlavu zvedly všechny, ale některé pokračovaly v pastvě, některé šly a některé utíkaly ke mně. Po čtrnácti dnech už bylo patrné, že ne všechny moje hra stejně zajímá. Ke konci našeho pobytu jsem měla asi osm věrných posluchaček, které vyžadovaly i přídavky. Byly to stále stejné krávy, podle zbarvení a fleků na srsti. Tento experiment jsem mohla v klidu dělat celé tři týdny a jsem si jistá tím, že na krávy má hudba vliv. Jenže jsem měla stále stejný repertoár. Nevím, jaká skupina by se vyčlenila, kdybych hrála něco jiného.
To jsem taky četl, ale jde mi o to, jestli je to zajímá. Kdybych si vybral náhodné stádo někde na Šumavě a posadil se k ohradě s trombonem a začal hrát, jestli by je to zajímalo nebo ne.
pletiplot: Tak ze zvědavosti či jiného reflexu se k vám možná přiblíží, ale rozhodně to nebude kvůli hudbě. Spíš bych řekl, že dřív tam bude nějaký ochránce přírody co tam kdo vyvádí za kravál.
Pláničkova metoda jede! Krávy víc dojí při hudbě, zjistilo se při jaké
24. 2. 2014, 14:50
Nová studie zjistila, že v kravíně zavládne větší pohoda, pokud mohou obyvatelky naslouchat hudbě. Zvyšuje u nich produkci mléka. Časopis Moderní farmář dokonce zveřejnil hitparádu, co poslouchají nejradši.
Zdeněk Troška to v komediích Slunce, seno tvrdil už před třiceti lety, teď to má vědecky potvrzené. Časopis Moderní farmář (Modern Farmer) zveřejnil výsledky studie univerzity v britském Leicesteru, podle které pomalá hudba snižuje u krav stres a zvyšuje produkci mléka nejméně o 3 procenta.
" Za těch třicet let, co pracuji s krávami, jsem zjistil, že jim hudba vyloženě prospívá, ale musí být pomalá, rytmická a uklidňující, jinak to nefunguje,"potvrdil listu Juan Velez předseda organických farem Aurora.
Zdroj:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.