Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zajímá krávy hudba?

Od: pletiplot® odpovědí: 13 změna:

Viděl jsem na YT několik videí, kdy hudebníci začali hrát před ohradou nebo přímo v ohradě s krávama. Skoro všechny krávy se seběhly, koukaly a poslouchaly. Je tu někdo, kdo má krávy a může potvrdit, že se to krávy opravdu dělají?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ivasimkova
hodnocení

2x

Jsem si tím jistá. Když se ještě jezdívalo do škol v přírodě na tři týdny, byla jsem v jedné takové škole a na ty tři týdny jsem si s sebou vzala lesní roh. Byli jsme v přírodě, kde hned za ubytovnou byly rozsáhlé pastviny s kravami. Já si sedla na parapet okna a začala hrát. Krávy byly rozseté po celé pastvině a spokojeně se pásly. Hned po prvních tónech všechny zvedly hlavu a sledovaly, odkud zvuk přichází. Potom se úplně všechny daly do pohybu směrek k mému oknu. Hrozilo zborcení plotu oddělující pastvinu od cesty. S dychtivostí naslouchaly, strkaly do sebe, pobrukovaly a bučely. Druhý den znova. Proces přiblížení se zrychlil. A tak to šlo několik dní po sobě a já zaznamenala jakýsi vývoj. Na první zvuky sice hlavu zvedly všechny, ale některé pokračovaly v pastvě, některé šly a některé utíkaly ke mně. Po čtrnácti dnech už bylo patrné, že ne všechny moje hra stejně zajímá. Ke konci našeho pobytu jsem měla asi osm věrných posluchaček, které vyžadovaly i přídavky. Byly to stále stejné krávy, podle zbarvení a fleků na srsti. Tento experiment jsem mohla v klidu dělat celé tři týdny a jsem si jistá tím, že na krávy má hudba vliv. Jenže jsem měla stále stejný repertoár. Nevím, jaká skupina by se vyčlenila, kdybych hrála něco jiného.

hodnocení

Děkuji, krásný příběh.

hodnocení

1x

Podle mě se seběhnou, protože si myslí, že něco dostanou.

jiofa
hodnocení

0x

No u Karla G. to moc nezabralo. *smich*

jiofa

Je něco jako u zvířat podmíněný reflex. Takže není až tak problém něco takového natočit či zorganizovat v určitou dobu, třeba čase krmení, příjezdu chovatele a pod.

hodnocení

0x
Vědci úspěšně ověřili, co bylo ve Slunce, seno, jahody - klasická hudba má příznivý vliv na dojivost krav.
hodnocení

To jsem taky četl, ale jde mi o to, jestli je to zajímá. Kdybych si vybral náhodné stádo někde na Šumavě a posadil se k ohradě s trombonem a začal hrát, jestli by je to zajímalo nebo ne.

Jen nesmíš těm symfonickejm pustit pořádnej bigbít. To by bylo 8 procent pod průměr.
jiofa

pletiplot: Tak ze zvědavosti či jiného reflexu se k vám možná přiblíží, ale rozhodně to nebude kvůli hudbě. Spíš bych řekl, že dřív tam bude nějaký ochránce přírody co tam kdo vyvádí za kravál. *alene*

mate59

A možná začnou i tancovat.

Já bych řekla, že by je to mohlo zajímat, kdyby se jim hudba líbila. Určitě na hudbu reagují.

hodnocení

0x
Krávy mají své vlastní preference a reakce na hudbu. Některé studie naznačují, že hudba může mít vliv na jejich chování a pohodu. Například některé farmy hrají kravám klidnou hudbu, aby je uklidnily a snížily stres. Nicméně, každá kráva může mít individuální preference, takže některé mohou preferovat určitý druh hudby a jiné ne. Je to zajímavá otázka!
A toto uvádí AI...
doplněno 17.10.23 14:18: Pokračování
Krávy jsou zajímavá zvířata a mnoho lidí se zajímá o to, jak hudba ovlivňuje jejich chování a pohodu. Studie ukazují, že hudba může mít pozitivní vliv na krávy, zejména pokud jde o snižování stresu a zlepšování jejich produktivity.
Některé farmy používají hudbu jako součást péče o krávy. Například klidná a relaxační hudba může pomoci snížit stresové faktory, které mohou ovlivnit produkci mléka. Naopak, hlasitá a rušivá hudba by mohla mít negativní vliv na krávy a jejich pohodu.
Vědci se také zabývají otázkou, zda hudba může ovlivnit chuť a kvalitu mléka. Některé studie naznačují, že krávy, které poslouchají klidnou hudbu, produkují mléko s lepší chutí a kvalitou.
Celkově lze říci, že hudba může mít pozitivní vliv na krávy a jejich pohodu. Je to zajímavé téma, které stojí za další prozkoumání.

hodnocení

0x

Pláničkova metoda jede! Krávy víc dojí při hudbě, zjistilo se při jaké

24. 2. 2014, 14:50

Nová studie zjistila, že v kravíně zavládne větší pohoda, pokud mohou obyvatelky naslouchat hudbě. Zvyšuje u nich produkci mléka. Časopis Moderní farmář dokonce zveřejnil hitparádu, co poslouchají nejradši.

Zdeněk Troška to v komediích Slunce, seno tvrdil už před třiceti lety, teď to má vědecky potvrzené. Časopis Moderní farmář (Modern Farmer) zveřejnil výsledky studie univerzity v britském Leicesteru, podle které pomalá hudba snižuje u krav stres a zvyšuje produkci mléka nejméně o 3 procenta.
" Za těch třicet let, co pracuji s krávami, jsem zjistil, že jim hudba vyloženě prospívá, ale musí být pomalá, rytmická a uklidňující, jinak to nefunguje,"potvrdil listu Juan Velez předseda organických farem Aurora.

Zdroj:

tn.nova.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]