Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s ptáky?

Od: konadra odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

také se vám zdá, že ubývají ptáci?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Ano, počet ptáku dlouhodobě klesá. Na YouTube třeba o tom má video Jirka vysvětluje věci, kde se právě tímto jevem zaobírá.

liska5
hodnocení

4x

Všechno se chemicky ošetřuje, tak ubylo hmyzu. To byly doby, když jsme dojeli autem, tak jsme ho čistili od brouků a různého hmyzu. Pak mají málo potravy nejen ptáci, ale třeba i žáby. Dříve se chodilo s plnými kýbly žab přenášet je od zátaras podél silnic k vodě. Teď se jich tam najde tak desetina. Lidstvo si podřezává větev... Teď se množí takoví ptáci, kteří se živí na skládkách a ve městech.

jiofa
hodnocení

1x

Globální oteplování. Začínají se zde vyskytovat nové druhy.*vtip* Ale teď vážně. Letos je vyjimečně málo hmyzu důsledkem průběhu jara. Kosáků je stále plno, vrabců bývalo víc a ostatní poskrovnu. Je to lokalita od lokality jiné, ale všeobecně je jich stále méně a méně. Nejdrastičtější to je u motýlů, přestože jsem letos na zahradě chytil běláska ovocného (migrující motýl), kterého jsem zde v Podkrkonoší nikdy neviděl.

Jak je to s ptáky?
Jak je to s ptáky? #2
liska5

Na vině je i světelný smog, který hmyz ošálí. Ten se řídí mimo jiné střídáním světla a tmy, když se slétá k rozmnožování.

hodnocení

1x
Zdravím , příroda a planeta jde do háje a tak se tomu snažíme alespoň trochu pomoci . Na zahradě máme několik budek , krmítek , domů pro hmyzáky , ježky a další jiná zvířátka . Pravidelně dáváme kvalitní krmivo do krmítek a hned za domem i do lesa , například jablka , kukuřici , když jsou kaštany , tak i to . Všechny zvířata vítám a snažím se přírodě co nejvíce pomáhat . Vegetarián ale nejsem :)

hodnocení

0x

U nás v zahradách je několikanásobně méně zvonků, stehlíků než dříve. Kosi opět úplně zmizeli jako před několika lety. Vrabců je zase obvyklé množství a špačků tisícihlavé hejna

riva
hodnocení

0x

Přispívá k tomu monotónní krajina. Dříve byla hromada hnoje na každém kopci a vytékaly z ní stružky močůvky bohaté na dusík.

Z vesnic rovněž tekly v příkopech podél silnic potůčky splašků, které často ani nikam nedotekly a ve svém okolí vytvářely pro hmyzožravce jídelnu plnou vykrmeného hmyzu.

U každého baráku bylo hnojiště a na dveřích od chlívka bylo plno much pro vlaštovky.

Chceme krajinu, kde se hmyz neuživí a tak mizí vše, co je na něm závislé.

hodnocení

0x
Bude to tím chybějícím otráveným hmyzem. Dřív jsem v létě vyšel na dvůr, nebo zahradu, nebo si večer sednul na houpačku, nebo šel se psem na pole a neustále na mě dotítírali nějací hmyzáci, něco bzučelo. Teď si venku sednu a je ticho, mrtvo. Ani stromy na jaře nejsou opylené. Jdu po stráni, kde dřív pod nohama skákalakobylka za kobylkou a nic. Minulý týden jsem viděl hednu a měl jsem z toho svátek.
Je otázka, co za tím konkrétně je, protože postřiky se v zemědělství používají desítky let, ale tohle mi přijde jako ostrá změna posledních cca pěti let.
Bude to tím chybějícím otráveným hmyzem. Dřív jsem v létě vyšel na dvůr, nebo zahradu, nebo si večer sednul na houpačku, nebo šel se psem na pole a neustále na mě dotítírali nějací hmyzáci, něco bzučelo. Teď si venku sednu a je ticho, mrtvo. Ani stromy na jaře nejsou opylené. Jdu po stráni, kde dřív pod nohama skákalakobylka za kobylkou a nic. Minulý týden jsem viděl hednu a měl jsem z toho svátek.
Je otázka, co za tím konkrétně je, protože postřiky se v zemědělství používají desítky let, ale tohle mi přijde jako ostrá změna posledních cca pěti let. Tak jestli už vymysleli nějaké příliš "dobré".. (Je to samozřejmě subjektivní pocit, třeba měření ukazují něco jiného) Tak jestli už vymysleli nějaké příliš "dobré" prostředky, třeba i likvidující hmyz geneticky. Jasně se v článcích píše, že už to umíme, jen že je s tím etický problém, vyhubit třeba klíšťata. Třeba ten etický problém všichni nemají..

hodnocení

0x

Nemyslím si to. Teď se to zdá markantní, protože ptáci mladé vyvedli, tak nezpívají. Vřískají jen kavky, cukrují hrdličky a řvou straky. Ostatní jsou potichu.

mathew
hodnocení

0x
Nevím já je nepočítám, ale třešně na stromě by s nedostatkem ptáků nesouhlasily. Kromě toho pokud nějakého druhů ubyde tak jiného zase může být víc. To mi připomíná, že jsem před 14 dny viděl poprvé v životě v Jeseníkách racka. Ona si příroda už nějak poradí a bez aktivistů ji to půjde určitě lépe než s něma.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]