Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pes mhouří - proč?

Od: tlapka* odpovědí: 12 změna:

Máme sedmiletou fenku bišonka. Občas, když se mamka dívá na televizi nebo si povídáme, Ája přijde, sedne si kousek od ní a začne na ni mhouřit. Na mě to nikdy nezkouší, jen na mamku. Nic jiného nedělá, prostě jen sedí a mhouří, třeba pět minut. Nevíte někdo, proč to dělá? Už jsem hledala v knížkách, ale nic odpověď jsem nenašla.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

3x

To je krásné gesto u psů, obdobné předení u kočky, kterým toho člověka uklidňuje. Je to gesto submisivní a přátelské. Vaši matku uznává a miluje.

hodnocení

1x

Asi máte všichni pravdu, ale já jsem si to přeložila jinak. Když Dorotka na mě mhouří oči, posunu se stranou a ona se mi narve vedle mě do křesla, na místečko 10 cm.*ua*Přišlo mi to, že se jí chce spát, ale jen vedle mě.*hi* A co bych pro ni neudělala, že jo!

dejavu*

Zkuste se posunout a udělat jí místečko, i když na vás očka mhouřit nebude, abyste zjistila, jestli to má souvislost. Může mít a nemusí. Např. moje kočka, když přichází ke mně se mazlit, ohřát, žebrat ap., uklidňuje mne předením, abych věděla, že přichází v míru, i když něco chce. Pak na mně začne přešlapovat, což je tzv. mléčný krok, taky infantilní chování z dob kojení.

papene*

Nám vet. řekl, že může trpět alergii nebo to být větrem.Poradil vykapávat.;) Ale to asi není případ tazatelky.

schery*
hodnocení

0x

Pes neumí mluvi a tak mhouří oči,že ta televize mamce škodí na oči a nebo je nahlas ,která psa ruší.

dejavu*
Kdyby mu vadila televize nebo měl třeba zánět spojivek, který se mmch projevuje taky mhouřením, mhouřil by oči stále, nikoliv jen na vůdkyni směčky, kterou si chce naklonit. ;)
tlapka*
hodnocení

Ano, taky se mi zdá, že Váš důvod je reálnější, protože mhouří, i když je televize vypnutá a my si jen povídáme. Vyznání lásky mamce přetlumočím, ona si myslela, že ji Ája chce tím zíráním vytočit nebo alespoň znervóznit. :-D

Děkuji mockrát za odpovědi. :)

dejavu*

Rádo se stalo, tohle patří do repertoáru štěněcího chování, i pro něj je vaše mamka mamkou a vůdkyní smečky a vzdává jí tím vlastně čest a hold. :-D

papene*

Ale pejskovi je sedm let.Jak to souvisí se štěněcím chováním?*nevi*

dejavu*

Lidé vyšlechtili psy vědomě tak, aby vykazovali štěněcí chování, taková zvířata pro soužití s člověkem a hlavně s dětmi byla méně nebezpečná. Některé infantilní chování je později modifikováno a včleněno do sociální komunikace a zůstává celý život psa.

Malamut, lajka, akita a další tzv. primitivní plemena, která mají blíže ke svým původním předkům, používají rozvinutější soustavu gest a signálů těla ke komunikaci s jinými psy. V jejich rejstříku se vyskytuje více agresivních vzorců a také větší množství gest naznačujících podřízenost a velmi málo používají štěkot. A naopak domestikovanější plemena se vyjadřují více štěněcím způsobem.

papene*

Děkuji za vysvětlení.*placni*

dejavu*

Rádo se stalo. Jestli vás to zajímá, doporučuji knížku od Stanley Corena Co má pes na jazyku, je to krásné čtení.
On se výběr infantilních jedinců se odrazil i ve psím zevnějšku a ovlivnil i člověka v chování ke psu: hodně psů má kratší čenich, širší a kulatější hlavu, menší a těsněji přiléhající k sobě zuby a může mít také klopené uši, tedy znaky štěněte, psi mají velkou variabilitu ve zbarvení.

Když mají zvířata i v dospělém věku tendenci chovat se jako mláďata a i tak vypadají, připadá nám to roztomilé a oslovuje to naše mateřské pudy. Pokud vezmete do úvahy, jak v naší společnosti s rozvojem civilizace poklesá původní využití psů (lov, pasení stád ap.) a současně roste počet psů a jejich význam jako společníků člověka, nepřekvapí nás patrně, že dochází stále masivněji k polidšťování psů - antopomorfizaci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]