Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nechtějí mě poslouchat školní koně

Od: citronekk012* odpovědí: 13 změna:
Ahojky všichni. Doufala jsem, že by mi někdo z vás dokázal poradit :D. Na koních jsem začala jezdit 1 rok zpátky, jezdím western, ale jen 3 základní kroky, žádný reining, horsmanship atd... Jezdím na školních koních, jelikož jsem začátečník,nejezdím na soukromých :). Jsou jen dvě kobyly (Samba (13) a Daenerys (7). V tom si myslím že je problém, jelikož se na nich každý den střídá mnoho jiných lidí, hlavně začátečníků, jsou velice tvrdohlavé a tupohubé :D. 3 měsíce zpátky jsem na obou začala i cválat na volno ve velké hale. I když kobyly měly někdy své dny a zlobily, vždy jsem je nějak dokopala do toho, aby dělali co chci. Jenže teď tak 2 měsíce zpátky se někde stal zlom, absolutně netuším kde. Koně v pohodě krokují, ale když je chci jen naklusat, tak konec. Koně se začnou točit, chodit po celé hale, chodit ven z haly, couvat, zastavovat. Absolutně nechtějí naklusat. (Podotýkám, vždy tam jsem s trenérkou, sed mám rovný, techniku snad také dobrou). Samozřejmě si ale nemůžou chodit kam se jim zachce, tak je chci vytlačit na kruh. Pak naklusat, dělají ale úplně to stejné. Trenérka mi říká, ať neřeším kam lezou, hlavně ať naklušou. Takže tam 15 minut v kuse pobízím koně vším možným, i do slabin, důrazně a silně,
pokaždé zvyšuji intenzitu pobídky, mlaskám a koně dělají jako by se nechumelilo, naprosto mě ignorují. Pobídnu je někdy i bičíkem, stejně nenaklušou. Takže mě tímto ti koně vrací o rok zpátky, že jezdím jen v kroku. Neklušu a už vůbec necválám. Dělám vše co mi radí trenérky, stejně nic. Trenérky mi říkají "Neber si to tak, jsi nová, ony to zkouší na všechny nové, jim se nechce a blablabla". Není to pravda, je tam spousta holek méně zkušených než já, chodí tam kratší dobu, Kobyly na ně nejsou zvyklé, ale stejně jim to nedělají, viděla jsem to na vlastní oči. Jsem úplně bezradná, nevím co mám dělat, chci si normálně zajezdit, a ne bojovat s koněm který mi nechce ani naklusat, natož nacválat. Mám to zkoušet dále? Nebo si mám zajít na lekci někam jinam na jiné koně? Nebo s tím mám úplně skončit, třeba to není sport pro mě? Podotýkám, že ke koním zlá nejsem, moc malá nebo stará nejsem, jsem v pubertě (nechci uvádět můj věk). Nadváhou ani podvýživou netrpím, na koně nejsem ani moc lehká, ani moc těžká. Jezdím na nich jednou týdně. Budu moc ráda za každou radu :)

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Na hale - předpokládám, že je písek ev s geotextilií bych problém v kopytech neviděl. Předpokládám, že při čištění jsou vyčištěna a prohlédnuta i kopyta. Když už tak bych hledal problém ve špatném či nesedícím sedle či nasedlání...pokaždé zvyšuji intenzitu pobídky, mlaskám a koně dělají jako by se nechumelilo, naprosto mě ignorují. Pobídnu je někdy i bičíkem, stejně nenaklušou. ...co se týče pobídky tak by měla být logická, korektní a pokud kůň nereaguje , tak pobídka důraznější - samozřejmě max korektní a pokud ani na tuto kůň nezareaguje tak bičíkem říci " takto NEEEE". Ale ne oťukávání - to NEEEE musí být důrazně slyšitelné / tj otěže do jedné ruky a bičíkem v druhé ruce max silou úder za holeň. POZN - koně mají výrazně nižší práh bolestivosti a takové to oklepávání bičíkem jen koně utvrdí v tom, že ON je pánem./ Ale toto by měl dobrý trenér/ka řešit na místě ev v nejvyšší nouzi sednout na koně a srovnat jej. Bohužel jezdectví na dálku trénovat nelze a i např video není schopné dát tolik informací jako přímé pozorování v reálu. Tj od toho je tam ten trenér/ka aby v konkrétní situaci buď zkorigoval pomůcky jezdce ev reakci koně na případně správné pomůcky. Bohužel u kobyl funguje reprodukční cyklus, intenzita treningu 1 x týdně je ani ne na udržení získaných dovedností, ale spíše ke zbržení poklesu výkonnosti jezdce no a myslet si, že po roce ježdění něco umím je naivní. Já trenuji mou kmotřenku a odtrenujeme 4 - 6 hodin týdně / bohužel se dostaneme pouze o víkendech/, tj někdy i 3 koně za dopoledne, tj co se na prvním koni naučí, na druhém si zafixuje a na třetím to je schopna i toho koně učit/.

citronekk012*
hodnocení

Před ježděním je samozřejmě důkladně čistíme včetně kopyt, sedla mají nové a kvalitní, kovář je chodí kovat pravidelně, koně žádné zdravotní potíže nemají. ŘEŠÍM TO, ŽE DĚLÁM VŠE CO MI VŠICHNI ŘÍKAJÍ , V PODSTATĚ TO, CO TAM DĚLAJÍ NAPROSTO VŠICHNI, KONĚ NEPOSLOUCHAJÍ JEN MĚ, S OSTATNÍMI NEMAJÍ PROBLÉM. Omlouvám se jestli jsem se před tím vyjádřila nejasně

Nové či kvalitní sedlo neznamená automaticky že koni sedí. A z výsledku Tvého snažení, i když si myslíš, že děláš vše jako ostatní, je evidentní, že neděláš vše jako ostatní. A od toho by měl být trenér, který objeví co děláš špatně a zkoriguje tvé pomůcky, opraví co děláš špatně. Ještě k jedné poznámce - tvrdíš jak intenzivní pomůcky dáváš. Ale zkus se podívat na opravdu dobré jezdce a zjistíš, že pomůcky nedávají nějak přehnaně intenzivní. A ti nejlepší...máš pocit, že nic nedělají a koně jim šlapou nádherně. A vooooo toooom to je - jezdit koně na myšlenku. Ale to potrvá ještě min 10 let...spíše déle.

citronekk012*
hodnocení

Opravdu si nemyslím, že jezdit umím, nechápu kde jste přišla na to, že si něco takového myslím... Právě naopak, to tady celou dobu řeším . Jsem úplně k ničemu to je samozřejmost Naivní nejsem, bohužel docházet ke koním častěji nejde, chodím do klubu, přijít můžu jen jednou týdně plus 2x za měsíc o víkendu. To co na tom koní dělám tady rozebírat nemusíme, nedělám nic z vlastní hlavy, ale z hlavy trenérů atd... Pochybuji, že koním sedla nesedí, když už po 365 opakuji,že na nich jezdí mnoho jiných holek i začátečníků a těm to nedělají... Navíc řeším to, že mi to koně asi 10 měsíců nedělali, začali s tím právě nedávno. Od té doby se nic nezměnilo, to mi na tím právě připadá zvláštní ‍♀
citronekk012*
hodnocení

Na koně pomůcky nepoužívám, pobízím je čistě nohami, někdy sáhnu na otěže. Bičík jsem použila jednou, když mi to řekla trenérka a stejně prd platný (o tom biciku i poklepavani jsem psala jen, aby nejaka chytra hlava tady nemela zas problem, čemuž jsem se evidente nevyhnula). Pochybuji, že bych i za 20 let tyto dva koně zvládla jezdit na myšlenku, když jsou školní, poněkud zkažení, střídá se na nich mnoho lidí a nejsem jejich majitel xd Je zde ještě jeden kůň, Roseana, na ní mě pustili jen jednou, protože je to kůň dobrý a ta šlapala jak hodinky, jediný problém jsem s ní neměla
Bohužel, nenechají mě na ní jezdit

Na koně pomůcky nepoužívám, pobízím je čistě nohami, někdy sáhnu na otěže ...už jenom zde je chyba. I moje malá svěřenkyně , které je 6 roků řekne - pomůcky?- sed- holeň - ruka. To je to absolutně základní co má jezdec vědět. Jeden německý trener říká - zkuste se vžít do role koně a zkusit uhodnout co ten člověk nahoře chce abych udělal - krok, klus, cval, kontracval, prodloužený klus, shromážděný cval,... A najednu si uvědomím, že pro koně pochopit mé pomůcky není tak jednoduché jak se při pohledu na dobrého jezdce zdá.
Bičík jsem použila jednou, když mi to řekla trenérka a stejně prd platný - pak jsi jej použila špatně. Ale to by ti zase měl vysvětlit trenér/ka jak, kdy a s jakou intenzitou bičík použít.
Pochybuji, že bych i za 20 let tyto dva koně zvládla jezdit na myšlenku, když jsou školní, poněkud zkažení, střídá se na nich mnoho lidí a nejsem jejich majitel - ano tomuto argumentu rozumím, ale nedělej si iluze, že pokud bys měla svého koně, že by to bylo výrazně jiné, Znám několik velmi dobrých jezdců a nikdy se nevyhýbali problémovým koním, protože pak se člověk naučí. Na perfektně přiježděném koni umí každý moula, ale zvládnout problematického koně a ještě ho něco naučit ... to už chce něco umět. A něco umět se musí člověk ...NAUČIT a na to my starší máme citát jednoho pána ...učit se ...učit se...učit se / mimochodem to je to jediné rozumné co vymyslel/.
je zde kůň, Roseana, na ní mě pustili jen jednou, protože je to kůň dobrý a ta šlapala jak hodinky, jediný problém jsem s ní neměla ... je otázka jak by to bylo za 1...2 měsíce... nyní je kůň od dobrého jezdce přiježděn, ale pod špatným jezdcem "zvlčí" a stejně pak je nutné jej napravit... to není jako dobré auto či motorka, je to živý tvor
Bohužel, nenechají mě na ní jezdit - proč? Pokud bys byla dobrý jezdec budou se o tebe majitelé koní rvát. Moje druhá svěřenkyně / té je 13 roků/ tak když dostala na hodinu k ježdění sportovního koně tak jsem si řekl - no asi jsem ji za těch cca 10 roků něco naučil pokud dostala důvěru trenéra jezdit sporťáka
Jinak - neuvědomuji si, že bych tě nějak urážel, snažím se říci své zkušenosti / za cca 35 let kolem koní/ ale hlavně zde na internetu ti nikdo neporadí jak jezdit - na to je trenér který je s vámi na hala...jízdárně

hodnocení

4x

Možná jste už předem nervozní,co se bude dít a tu nervozitu na koně přenášíte.Zkusit lekci s jiným koněm není špatný nápad.

citronekk012*
hodnocení

Máte pravdu, než s tím úplně seknu, zkusím zajít zajezdit si jinam a uvidím :)

hodnocení

3x

Zlatá cyklistika...

Ještě abych se dohadoval každý den s koněm...

citronekk012*
hodnocení

Souhlasím s Vámi, začínám ztrácet nervy na to, abych furt bojovala s nějakým hloupým, tvrdohlavým, tupohubým, zkaženým, býložravým kopytníkem co nemá ani IQ 20 a bojí se i blbého zašustění listí... Cyklistika vypadá jako dobrá alternativa

hodnocení

2x

Nejsem koňák, ale zaměřil bych se na kopyta a případné defekty, podkovy a povrch, zda jim nevadí na klusání. Jestli co by školní nejsou příliš zanedbaní po této stránce, aby je klus případně nebolel.

citronekk012*
hodnocení

Právě že jsou v pořádku, když s jinými lidmi normálně klušou i cvalaji. Problém mají hold jen se mnou :( Zajímavé že před 2 měsíci ještě neměli...

citronekk012*
hodnocení

okej, už mi na to nikdo nic pls nepište, myslela jsem že mi nějak pomůžete nebo poradíte, akorát jste psali to co už dávno vím a uráželi mě. Toto nemám zapotřebí. Pac a pusu zlatíčka :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]