Nejste přihlášen/a.
Na hale - předpokládám, že je písek ev s geotextilií bych problém v kopytech neviděl. Předpokládám, že při čištění jsou vyčištěna a prohlédnuta i kopyta. Když už tak bych hledal problém ve špatném či nesedícím sedle či nasedlání...pokaždé zvyšuji intenzitu pobídky, mlaskám a koně dělají jako by se nechumelilo, naprosto mě ignorují. Pobídnu je někdy i bičíkem, stejně nenaklušou. ...co se týče pobídky tak by měla být logická, korektní a pokud kůň nereaguje , tak pobídka důraznější - samozřejmě max korektní a pokud ani na tuto kůň nezareaguje tak bičíkem říci " takto NEEEE". Ale ne oťukávání - to NEEEE musí být důrazně slyšitelné / tj otěže do jedné ruky a bičíkem v druhé ruce max silou úder za holeň. POZN - koně mají výrazně nižší práh bolestivosti a takové to oklepávání bičíkem jen koně utvrdí v tom, že ON je pánem./ Ale toto by měl dobrý trenér/ka řešit na místě ev v nejvyšší nouzi sednout na koně a srovnat jej. Bohužel jezdectví na dálku trénovat nelze a i např video není schopné dát tolik informací jako přímé pozorování v reálu. Tj od toho je tam ten trenér/ka aby v konkrétní situaci buď zkorigoval pomůcky jezdce ev reakci koně na případně správné pomůcky. Bohužel u kobyl funguje reprodukční cyklus, intenzita treningu 1 x týdně je ani ne na udržení získaných dovedností, ale spíše ke zbržení poklesu výkonnosti jezdce no a myslet si, že po roce ježdění něco umím je naivní. Já trenuji mou kmotřenku a odtrenujeme 4 - 6 hodin týdně / bohužel se dostaneme pouze o víkendech/, tj někdy i 3 koně za dopoledne, tj co se na prvním koni naučí, na druhém si zafixuje a na třetím to je schopna i toho koně učit/.
Nové či kvalitní sedlo neznamená automaticky že koni sedí. A z výsledku Tvého snažení, i když si myslíš, že děláš vše jako ostatní, je evidentní, že neděláš vše jako ostatní. A od toho by měl být trenér, který objeví co děláš špatně a zkoriguje tvé pomůcky, opraví co děláš špatně. Ještě k jedné poznámce - tvrdíš jak intenzivní pomůcky dáváš. Ale zkus se podívat na opravdu dobré jezdce a zjistíš, že pomůcky nedávají nějak přehnaně intenzivní. A ti nejlepší...máš pocit, že nic nedělají a koně jim šlapou nádherně. A vooooo toooom to je - jezdit koně na myšlenku. Ale to potrvá ještě min 10 let...spíše déle.
Na koně pomůcky nepoužívám, pobízím je čistě nohami, někdy sáhnu na otěže ...už jenom zde je chyba. I moje malá svěřenkyně , které je 6 roků řekne - pomůcky?- sed- holeň - ruka. To je to absolutně základní co má jezdec vědět. Jeden německý trener říká - zkuste se vžít do role koně a zkusit uhodnout co ten člověk nahoře chce abych udělal - krok, klus, cval, kontracval, prodloužený klus, shromážděný cval,... A najednu si uvědomím, že pro koně pochopit mé pomůcky není tak jednoduché jak se při pohledu na dobrého jezdce zdá.
Bičík jsem použila jednou, když mi to řekla trenérka a stejně prd platný - pak jsi jej použila špatně. Ale to by ti zase měl vysvětlit trenér/ka jak, kdy a s jakou intenzitou bičík použít.
Pochybuji, že bych i za 20 let tyto dva koně zvládla jezdit na myšlenku, když jsou školní, poněkud zkažení, střídá se na nich mnoho lidí a nejsem jejich majitel - ano tomuto argumentu rozumím, ale nedělej si iluze, že pokud bys měla svého koně, že by to bylo výrazně jiné, Znám několik velmi dobrých jezdců a nikdy se nevyhýbali problémovým koním, protože pak se člověk naučí. Na perfektně přiježděném koni umí každý moula, ale zvládnout problematického koně a ještě ho něco naučit ... to už chce něco umět. A něco umět se musí člověk ...NAUČIT a na to my starší máme citát jednoho pána ...učit se ...učit se...učit se / mimochodem to je to jediné rozumné co vymyslel/.
je zde kůň, Roseana, na ní mě pustili jen jednou, protože je to kůň dobrý a ta šlapala jak hodinky, jediný problém jsem s ní neměla ... je otázka jak by to bylo za 1...2 měsíce... nyní je kůň od dobrého jezdce přiježděn, ale pod špatným jezdcem "zvlčí" a stejně pak je nutné jej napravit... to není jako dobré auto či motorka, je to živý tvor
Bohužel, nenechají mě na ní jezdit - proč? Pokud bys byla dobrý jezdec budou se o tebe majitelé koní rvát. Moje druhá svěřenkyně / té je 13 roků/ tak když dostala na hodinu k ježdění sportovního koně tak jsem si řekl - no asi jsem ji za těch cca 10 roků něco naučil pokud dostala důvěru trenéra jezdit sporťáka
Jinak - neuvědomuji si, že bych tě nějak urážel, snažím se říci své zkušenosti / za cca 35 let kolem koní/ ale hlavně zde na internetu ti nikdo neporadí jak jezdit - na to je trenér který je s vámi na hala...jízdárně
Možná jste už předem nervozní,co se bude dít a tu nervozitu na koně přenášíte.Zkusit lekci s jiným koněm není špatný nápad.
Nejsem koňák, ale zaměřil bych se na kopyta a případné defekty, podkovy a povrch, zda jim nevadí na klusání. Jestli co by školní nejsou příliš zanedbaní po této stránce, aby je klus případně nebolel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.