Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mravenci v chate

Od: luboss odpovědí: 17 změna:
Zdravim, resim nasledujici anabazi. V chate mam mravence, na jare se temer neprojevovali, obcas se nejaky vyskytl, standard. Posledni tyden si myslim, ze jsou nastehovani ve zdi spojujici kuchyn a koupelnu a je tam funkcni kolonie mravence drnoveho. Zacalo rojení a kazdy den se roji nekde jinde, ze spary, kolem tramu, na kamnech, pod obklady, v elektrice, kolem vyusteni odpadu. Je to chata, netesnosti nejde resit. Nic nezerou, protože jak jsem zjistil, v dobe rojeni neprijimaji potravu. Nastrah jsem vyzkousel mnozstvi, chemicke i banske rady s korenim atp. Proste s mravenci nehnu. Kazdy den mezi sedmou a desatou se ruzne roji, ja je sbiram vysavacem a vystrikam misto biolitem. Presunou se jinam. Dohnali me to k pouziti dvou patron fumigatoru na 40m2, dost jsem jich zabil, ale vse pokracuje dal. Jsem smiren s tim, ze rojeni bude probihat jeste cca tyden, ale co pak? Myslite, ze pak zacnou jist a bude mozne aplikovat nastrahu, kterou zanesou do hnizda a postupne vyhubim stavajici kolonii? Nejaka rada? Dekuji, Luboš

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
I když nežerou, dýchat musejí. Do všech místností sousedících s tou zdí bych dal do zásuvky teplem uvolňovaný insekticid a minimálně na celý den bych vypadnul ven, ať to působí.
doplněno 18.07.23 10:54: A místa kudy vylézají stříkat Loxiranem.
luboss

zdravim a dekuji za odpoved. Do obou mistnosti jsem dal patronu fumigatoru od Ataku, nechal jsem vykourit 8 hodin a pak sel sebrat mrtvoly. Vlastne to s mravenci prilis nehlo a jelo se dal. Do elektriky jsem primo na mravence nic overeneho nenasel. Jen nejake ultrazvukove zalezitosti, na ktere zpravidla lide nadavaji, ze nefunguji. Loxiran jsem aplikoval jako nastrahu a nezabrala. Sprej jsem pouzil na bazi pyrethrinu jiny, to resi jen to akutni rojeni. Snad to brzy skonci, zacnou zrat a ja je pak dostanu včetně kralovny i kdyby byly schovani nevim kde :)

Tak to už zbývá jen nad dveře dát pěknou ceduli "U mravenců". ;)
Napadá mě ještě taková věc, co by se asi stalo, kdybyste tu zeď co nejvíc vyhřál přímotopem.
Nedá se do hmízda provrtat sonda? Nemůžou být spíš v podlaze, než ve zdi?
luboss
hodnocení

Jako jo a dnes prijdu a u dveri uzovka. Obcas mi tu naboura rohac. Proste na prirodu je to tu bohaty pokud jsem pochopil, tak v dobe rojeni neprijimaji potravu, takže musim cekat, abych jim mohl podstrcit bufet, jinak nevim. Prave jsem si rikal, jestli nekdo nebude vedet neco zarucenyho. Jsou pod obkladem stropu a sten, mam to misty opalubkovany, ruzny listy atp. Je toho moc a demontaz = nesmysl prace a penez, fakt to nedava smyl. I keramicky obklad by musel dolu. O sondach jsem premyslel, ale kdyz vim, ze jsou napr podel odpadni trubky zazdeny v podlaze a ve zdi, jsem haji, sonda nema smysl. Neni co sondovat. Maj tam celou sit chodeb, ponevadz vylejzaj v ruznych mistech po cele siri i hloubce zdi. Ani ten suchej kour fumigatoru na ne nedosahl. Postriky jsou marny, kralovna je dobre ukryta. Asi holt musim cekat nez zacnou prijimat potravu. Zajimavy je, ze letos mam kolem sebe par lidi a nikdo s likvidaci neuspel, kazdy mame chatu uplne jinde. Ty kolonie jsou stary 2-3 roky, nechapu to. Kolem baraku zadny cesticky nejsou a ani nebyly. Jinak jsem vyzkousel celer posoleny a posypany skorici, hrebicek, levanduli, badyan z tech bio zalezitosti a to jim vubec nevadi.

hodnocení

1x

U nás doma zabral "mravenčí bufet". Lezli mi potvory balkónem do obýváku. Dala jsem tam ten domeček a nestačilajsem sedivit, opravdu to zabralo.

Protože v balení byly domečky 2, ten druhý potřeba nebyl a mravenci byli i ve skleníku, tak jsem políčila i tam. Opět to zabralo.

verca2
hodnocení

1x

Ahoj, dám ti osvědčenou radu. Fakt to funguje, i když chudáci mravenečci. Polij je Savem a ty mrtvolky tam nech. Třeba den. Oni si to asi nějak řeknou a už tam nepolezou. Opravdu případ z praxe.

olinl
hodnocení

0x

Jedině zadělávat díry..

petulel
hodnocení

0x

Mravenci nemají rádi skořici. Takže posypat skořicí místa, kde se nacházejí. Rádi se odstěhují.

luboss

zdravim, skorice by jim mela vadit kvuli jejimu aromatu, ponevadz mravencum to narusuje komunikaci. Ma zkusenost se skorici jakožto i dalsimi aromatickymi rostlinami ci korenim je takova, ze jim to nevadi. Proste to obejdou. Bez problemu prelejzali hrebicek, badyan, levanduli...Skorice jim vadi, kdyz do ni spadnou, postupne je zadusi. Ja bohuzel stejne do podhledu aplikovat skorici nemohu :(

Často má člověk to nejsnažší řešení přímo před nosem. Tedy stačí každého mravence chytnout a utopit ve skořici. :)
luboss
hodnocení

Tak jsem na ne zautocil generatorem ozonu, vzpomnel jsem si, ze ho mame v praci, tak dnes dostanou 2 hodky v kuchyni a zitra jim dam dve hodky v koupelne. Verim, ze ozon se jim dychat dobre nebude a mel by se dostat do spar a skvir, uvidime.
Taky mě napadl, ale netušil jsem, že ho máte k dispozici. Je těžši než vzduch, mohl by se dostat i do podlahy může se nechat působit a vsakovat dlouho. Ono teda dost nemám rád ten smrad, který zůstává docela dlouho. Napište pak, jak souboj dopadl. :)
luboss
hodnocení

Tak jsem to zkusil dva dny po sobe, vzdy dve hodiny na dvou mistech, kde jsou nejvice a mrtvoly se neobjevily. Ono uz je podle me rojeni letos u konce, potkavam uz jen samce, to jsou ti mali s kridly. Kralovny uz ne. Pockam a pak zacnu strazit bufety, snad se nekde objevi cesta. Kazdopadne dam vedet, treba to nekomu pomuze, ponevadz jsem si dal docela praci s nastudovanim vseho mozneho o zivote mravencu

To z vás možná bude nový Ondřej Sekora. ;)
luboss
hodnocení

Jen doplnim, dostali 8h ozonovac, coz je vyrazne vic, nez kolik ma smysl a stav je stejny. Teoreticky by se mohli rojit az do konce srpna. Cekam na chvili, kdy zacnou hledat potravu, pak dam vedet.
luboss
Slíbil jsem, ze napisi rozuzleni. Je ponekud smutne. Skrze jinou cinnost - presparovani obkladu v kuchyni, jsem zjistil, ze obklad je nalepen na papundeklove desce tvorici jednu stranu desky cca 4cm silne slozene ze dvou papundeklu a takovych papirovych komurek. Deska je na zdi, ktera se zda byt neomitnuta a vidim ocelovy rozvod vody, kde se nejspis srazela voda, deska vlhla a tak se vytvorilo mikroklima vhodne pro mravence. Pri rezani spar vybehlo postupne tak 50-100 mravencu. Bylo to prvne za celou dobu od dubna, kdy jsem chatu koupil, co jsem viděl neokridleneho mravence v chate. Jinak se stale sem tam objevi zivi ci mrtvy samec s křídly, to jsou ti mensi. Kralovnu jsem videl mozna 14 dnu zpet. Takze me ceka vskutku komplexni reseni. Demontaz kuchyne, odebrani materialu az na zed, to bude asi ta finalni chvile, kdy narazim na kolonii. Pak rozvody vody, omitnuti, zasahne to kus koupelny kvuli rozvodum. Nakonec to do sebe cele zapadlo. Pod tim obkladem se skrze tu papundeklovou desku prolezli na mista, kde se rojili. Tvori to stredovou zed chaty. Par lidi co mi rekli, ze nakonec budu bourat, tak meli pravdu. Ono nic nemi bez priciny. Jen mi je fakt divne, ze ti neokridleni se nikde neobjevuji. Kolem chaty je na kazdou strany betonovy chodnicek a nikde nejsou. Nechodej ven a tomu nerozumim. Jestli se jeste doberu k dalsim zjistenim po odstraneni te lapalie, tak napisi pokracovani meho ted jiz definitivne smutneho pribehu.
Mravenci v chate
Mravenci v chate #2

hodnocení

0x

Na mravence v domě nám pomohlo koření "hřebíček". Udělala jsem několik hromádek hřebíčků, druhý den byli mravenci pryč a už se neobjevili.:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]