Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Divoké včely na pozemku - co lze dělat?

Od: sansnomf® odpovědí: 15 změna:

Pěkně přímo uprostřed zahrady se mi do duté švestky nastěhoval roj včel a cítí se tam jako právoplatný vlastník pozemku,což některé létavky dávají rády agresívně najevo.Jak je lze bezbolestně zlikvidovat?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

1x

Pokud máte v okolí včelaře tak požádejte jeho, poradí si.

hodnocení

0x

bezbolestně pro vás, nebo pro ně?

pro vás asi nejlepší požádat o pomoc hasiče nebo nějakého včelaře, ale ti za to nejspíš budou něco chtít (a celkem se jim nelze divit).

Pokuk chcete být hodně surový, tak by fungovalo třeba zacpat díru, kterou do stromu lezou, ale je potřeba být důsledný a určitě počkat na dobu, kdy nejsou moc aktivní.

Ještě morbidnější je dutý strom i se včelkama zapálit.

No a jinak fungují postřiky proti hmyzu, jednou jsem takhle likvidoval vosy, ale chce to velký postřikovač s delší trubkou a zase působit až večer, když nelétají.

Každopádně moje doporučení je, nechat to na profikách, byť to bude nějakou kačku stát.

doplněno 15.07.11 10:35:

jo a ten postřik se jmenoval Karathe

jabraka*
hodnocení

0x

Někdy se do dutých stromů usadí i normální včely.Zjistí to každý včelař a o roj se postará.

JABRAKA

honzek*
hodnocení

0x

To ja na zacatku tydne likvidoval vosy, a to tak, ze jsem vyhrabal z garaze plynovy horak, nasrouboval na plynovou bombu, a normalne vypalil. Na hnizdo staci 3 vteriny trochu fouknout a maji dost. Tento postup opakovat, nejlepe brzo rano, dokud ty vcely jeste nejsou aktivni a spi

hodnocení

0x

Nejlepší by opravdu byl včelař. Potom nějaký deratizátor. Dcera měla pod střechou domu na půdě veliké hnízdo sršní. Bála se o děti, pozvali si odborníka z asi 10 km vzdálené obce. Oblékl se tak, že vypadal jako kapitán Nemo při podmořské procházce - oblek, kukla, rukavice...A já povídám: Hlavně, že budou pryč, i kdyby to mělo tisícovku stát. Ale přepočítala jsem se. Sršni opravdu byli v čudu, ale ta půlhodinová legrace stála 1500 Kč. Kdybych nebyla alergická na žihadla, takovou živnost bych si zavedla také.*smich* Jaga.

mutozen*
hodnocení

0x

To já bohužel nevím *nevi*c Ale mohl by jste je postříkat nějakým prostřekem proti vosám nebo hmyzu *uf*c Potom ale zdrhat*bezim**bezim*

krkovicka*
Včely se nestřikají *bzum* měl by se o ně postarat včelař ne BIOLIT!

honzek*
hodnocení

0x

Nevim co vsichni spekulujete postrikama. Tim horakem to opravdu slo samo, vosy do tri vterin vsechny tuhy. Kdyz na to pujdete brzo rano, jeste za sera, tak vas nepopichaj a spalite vsecky. Predem si ten strom nastrikejte vodou at ho nezapalite.. Ale i tak, mokre (zive) drevo nehori, a za tech par vterin urcite nechyti. Vyzkousena metoda

mutozen*
15.07.11 22:58

No jo no *zed*

vcelar
hodnocení

0x

Usazený roj v dutině,ať už v jakékoliv,už je doma a nikdo ho otamtud nedostane ani párem volů.Pokud se ho chcete zbavit tak jedině zahubit nějakým insekticidem.Nebo si pořídit úl,porazit ten strom a sklepnout včelky do úlu. ;)*smich* Létavky jsou agresivní? Nesmíte se motat příliš blízko a před vletovým otvorem. ;) Jinak včely jsou divoké všechny.Včely nelze domestikovat. Včelaři chovají pouze šlechtěné matky,které zaručují klidné a mírné včely,ale divoké jsou pořád. Pokud s nimi budete chtít cokoliv dělat,je nutné je předem pokouřit,jinak se do Vás pustí to Vám garantuji.Já bych je tam nechal.Sám bych byl zvědavý jestli přežijí zimu.

lui*
hodnocení

0x

1 deci trichloru, v noci když nelétají a je během dvou-tří vteřin po starostech.

doplněno 17.07.11 08:34:

Funguje stoprocentně na jakýkoliv hmyz. A kde sed á sehnat? Snad někde v obchodech s chemikáliemi. Je to silné odmašťovadlo.

honzek*

Bude ten trichlor fungovat aji na vosy? A kde se da sehnat?

hodnocení

0x

Nechte to opravdu na vcelari,jiste se nekdo v okoli najde.Je mozne,ze nebude mit o roj zajem kvuli nemocem vcelstva,treba pouzi specielni tekavou latku k hubeni vcel.Nepisi to slovo rada,ale jen vcelar bude vedet,zda je to nutne.Pokud se je rozhodne nejak vypudit,tak nejspis kurakem.Ja bych nemela to srdce je sama likvidovat,mivali jsme vcely doma a predstava,ze bych mela zabit jedinou vcelu je hrozna.

takyvcelar

Ty včely z toho stromu už nedostanete!To je absurdní. Včelař nad tím mávne rukou,protože co s tím?Jedině zahubit a to včelař nebude ochoten udělat.Já bych to neudělal také ač mi to ,podle mého názoru stupidní, veterinární nařízení ukládá.Kuřákem je nevypudíte.Kouřem se včely nevypuzují.Leda tak krtek z nory.*smich* Kuřák se používá na to,aby včely byly mírnější.Včely si totiž myslí,že jim hoří bydlení a tak rychle každá nasaje med z plástu ,aby byla připravena odletět s ostatními na nejistou cestu za novým domovem.Tím jak jsou připravené opustit své bydliště stávají se mírné,protože přestávají bránit ztracené bydliště a jsou také plné medu což je také zklidní. (nejmírnější včely jsou v roji). Pokud se jich chcete hned zbavit,podle mne nepřežijí zimu,tak jedině zahubit.To si ale udělejte sám.

Dik za opravu s tim kurakem.no jo,ma to svoji logiku.vcely mival deda,ale je to spoustu let.Vzpominam,ze kurak pouzival,aby tolik neletaly.Porad vzpominam na tu vuni a jeste kdyz daval nekdy vyrosit hrusky ,jablka do vcelina,tak kombinace techto vuni..,lepsi neznam.ale to by jsme se dostali nekam jinam od hubeni techto nestastnic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]