Věděla jsem, že sršně. Vosa podle mě napadne jen včelu oslabenou. Jsou to predátoři, kteří běžně loví jiný hmyz, a toho je teď spousta. Takže tahle včelka už asi stejně "končila". M.
Jsou to mrchy, ty vosy. Ani nevím, jestli ta včela už nebyla mrtvá.
janm*
Vosy mám celkem rád , oproti včelám jsou celkem "kliďasi" (vyjma snad vosy sršně) někteří téměř "naprostí" např. vosík francouzský, u vosího hnízda se lze celkem bezpečně pohybovat, neděláte-li prudké pohyby nebo ohánění se rukou, zkuste se přiblížit ke včelímu úlu...
V tom pořípadě znáte jiné včely a vosy. Vosa běžně zaútočí bez příčiny včela nikoliv a sršeň? ten také ne .
janm*
diesel
Asi ano, mé zkušenosti jsou přesně obrácené, vosa na mně neútočila nikdy bez příčiny, vosu si klidně nechám lézt po ruce zkoušel jsem to "X"krát, nikdy nebodla, např. když ji chci vypustit oknem ven nebo když se topí v kádi s vodou. Nesčetněkrát jsem se pohyboval u aktivního vosího hnízda, žihadlo jsem od nich nedostal naproti tomu včely hájí svůj úl, dostal jsem žihadlo několik set metrů od něj...tolik mé zkušenosti
Mám stejné zkušenosti jako "janm", až na to, že jsem se nikdy nesetkala ani s útočnou sršní. Vyloženě útočné bývají snad jen včely (některé nové typy kraněk jsou ale velice mírné).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.