Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Věděli jste, že vosy žerou včely?

Od: nikc® odpovědí: 14 změna:
Na vlastní oči jsem to viděla.
doplněno 22.07.18 17:02: Po udělání fotky jí oddělila hlavu a zbytek jedla.

Věděli jste, že vosy žerou včely?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

3x

Věděla jsem, že sršně. Vosa podle mě napadne jen včelu oslabenou. Jsou to predátoři, kteří běžně loví jiný hmyz, a toho je teď spousta. Takže tahle včelka už asi stejně "končila". M.

pohanka*
hodnocení

2x

Jsou sladké a navíc

vosy jsou masožravé /všežravé/, i když na včele moc masa asi není *smich*.

hodnocení

Jsou to mrchy, ty vosy. Ani nevím, jestli ta včela už nebyla mrtvá.
janm*

Vosy mám celkem rád , oproti včelám jsou celkem "kliďasi" (vyjma snad vosy sršně) někteří téměř "naprostí" např. vosík francouzský, u vosího hnízda se lze celkem bezpečně pohybovat, neděláte-li prudké pohyby nebo ohánění se rukou, zkuste se přiblížit ke včelímu úlu...

V tom pořípadě znáte jiné včely a vosy. Vosa běžně zaútočí bez příčiny včela nikoliv a sršeň? ten také ne .

janm*

diesel

Asi ano, mé zkušenosti jsou přesně obrácené, vosa na mně neútočila nikdy bez příčiny, vosu si klidně nechám lézt po ruce zkoušel jsem to "X"krát, nikdy nebodla, např. když ji chci vypustit oknem ven nebo když se topí v kádi s vodou. Nesčetněkrát jsem se pohyboval u aktivního vosího hnízda, žihadlo jsem od nich nedostal naproti tomu včely hájí svůj úl, dostal jsem žihadlo několik set metrů od něj...tolik mé zkušenosti

Mám stejné zkušenosti jako "janm", až na to, že jsem se nikdy nesetkala ani s útočnou sršní. Vyloženě útočné bývají snad jen včely (některé nové typy kraněk jsou ale velice mírné).

hodnocení

2x

Sršni? ty jdou jak na včely i vosy ale vosy na včely?Spíše asi jak píše Mona!

Vosa je také dravá.

A copak tvrdím opak? Já vím že vosy jsou dravci ale púíšu jen to, že jsem se zatím nikde jinde než zde nedočetl, že by vosy šli na včely!

23.07.18 00:56
hodnocení

2x

Ano.

hj
hodnocení

2x

já jsem zase viděl,jak ještěrka chytá v trávě,prohlubni vosy a žere je.Je mi záhadou,jak to,že ještěrka nedostane v hubě žihadlo od té vosy

hodnocení

No vidíte, jak se to žere navzájem, aby to druhou stranu nemrzelo:-D. A ještěrku sežere kdo?

72mona3*

Tady u nás nejspíš kočka ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]