Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to parazit?

Od: jonnka* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den.

Prosím, ví někdo, co to je? Má to asi 2mm a nešlo mi to líp vyfotit. Jsem na těle poštípaná a řekla bych, že jejich vývoj probíhá v kůži. Podařilo se mi vyfotit toto, ale nemůžu si být jistá, je je to ten prevít, nebo jestli jsem to jen na sobě nedonesla ze zahtady.

Pokud by se Vám někomu podařilo tvora identifikovat, byla bych moc ráda a oředem děkuji.

Je to parazit?
Je to parazit? #2
Je to parazit? #3

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jiofa
hodnocení

8x

Z mého pohledu, po prozkoumání špatné fotografie, to je lesák skladištní (2,5-3mm). Určitě vás nepokousal a přinest jste ho mohla i s potravinami + další možnosti výskytu. Zde další podrobnosti. V přírodě se vyskytují pod kůrou stromů, kde se živí lýkem. [5] Nejčastěji se vyskytuje především ve skladech, silech a v domácnosti v potravinách. Lesák skladištní je nebezpečný invazivní škůdce, který dovede proniknout velice malými skulinami, proniknout do uzavřených obalů (larvy se dovedou prokousat skrz igelitový nebo papírový obal). V napadeném zboží (potravině) se velmi rychle množí a šíří. Živí se především obilím, moukou a moučnými výrobky (těstoviny, sušenky, pečivo, atd.), rýži, olejnatými semeny, luštěniny. Napadá i sušené ovoce, tabák, čaje, čokoládu nebo i sušené maso nebo koření. S kvalitnější ostrou fotografií to budete vědět naprosto přesně.

Je to parazit? #4

jonnka*
hodnocení

Děkuji za odpověď. vypadá to tak. Škoda jen, že to neřeší můj problém,

jiofa

Za málo. Hledat původce štípanců ex post je docela složité i za podmínek v reálu, natož takto přes poradnu. Někteří broučci dokážou citelně "kousnout" ale je to víceméně obranná záležitost, nikoliv napadení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]