Nejste přihlášen/a.
titulek je neúpnej - celej zní: agresivita býk - vůl - kráva s teletem - hřebec - klisna (s hříbětem) - při průchodu pastvou? (v ČR)
(byl sem natěšenej prodlouženim titulku, ale jak vidno nedostatečnym, navíc člověk ani nemůže 100% vědět, že se celej titulek neumístí)
(na tuhle otázku klidně odpovídejte i po měsících / letech, může bejt aktuální dlouho, a jakožto registrovaný se lehce dostanu i k pozdějším odpovědím (ostatně téma třeba bude zajímavý i pro další))
měl by někdo autentickou zkušenost, pokud člověk (bez psa) přechází přes pastvu s možnou agresivitou především toho bejka, případně hřebce(?) (samozřejmě nejen na základě vlastního zážitku nebo delších zkušeností, ale i kvalitní informace o konkrétním případu, nebo konkrétních projevech a chování zvířat předané od spolehlivého zdroje);
včetně potřebnejch detailů - např. na jakou vzdálenost by daný zvíře mohlo reagovat, a na jakou spíš už ne, za jakejch podmínek (třeba přítomný malý telata?), i když zvířata leží?, může hrát roli počet procházejících lidí? (to hádám, pokud by nešlo o velký semknutý útvar, ani ne) atd.;
jak se (různý fáze) konfrontace projevujou a co by při nich měl člověk dělat? (když je oplocení třeba daleko)
(vyčtený, resp. reprodukovaný zkušenosti maj menší hodnotu, pač na ty sem už moh narazit; případně uvádějte přesný citace se zdrojem, a ne obecný poučky z nejobvyklejších pramenů, nebo rovnou jen takový svoje (mlhavě podložený) dojmy);
zvířata se sice asi měněj (nový plemena), ale i prastarý (klidně i třičtvrtě stoletý) zkušenosti sou nejspíš užitečný; zato možná chování zvířete ve stáji, malý ohradě, při těsnym kontaktu a přímý manipulaci s nim, může bejt odlišný od chování na velký pastvě vůči jen procházejícímu? (to bych si tipnul, že více méně jo?);
zajímá mě situace v ČR, ale je jasný, že ze zahraničí, kde je průchod kolem pasoucího se dobytka (koní taky?) běžnej, může bejt i v český populaci víc zkušeností; jen mě napadá, nakolik se může chování zvířat od mala zvyklejch na pohyb lidí přes pastviny lišit od chování u nás, kde průchod zvykem neni?
já se v podstatě ptám hlavně na toho bejka (nebo i vola?), a kdyžtak na koně (vim, že v malý ohradě může bejt nějakej kůň vůči náhodně postávajícímu (kterej ani nestojí o kontaktáž) jasně agresivní (jakože hrozí kousáním, možná by i rovnou kousnul)), vlastně ani moc nestojím o zkušenosti z průchodu mezi krávama i s telatama, ty sem si vyhodnotil jako v drtivý většině případů bezproblémový (ale nějaký podrobnosti, třeba k dodržování rozumný vzdálenosti, k nim taky můžete dodat)
(pokud by mě někdo chtěl poučovat, že termín agresivita je naprosto špatně zvolenej, a že konfrontačně jednající zvíře se chová naprosto logicky a správně, ať si to prosím odpustí, já tomu případnýmu bejkovi vůbec nevyčítám, že se mě (úspěšně) pokusí zadupat do země, a vůbec (aspoň pro tenhle případ) nemám potřebu jeho chování hodnotit dle kritérií na chování v současné lidské společnosti, termín agresivita používám jako srozumitelnou zkratku k podstatě, o kterou mi jde, tj. nakolik můžu očekávat útok, jak asi tak můžou jeho fáze vypadat, a co bych při nich kdyžtak měl dělat)
(sdělení, že přes pastvinu je průchod zakázanej, si můžete rovněž odpustit, na to se vůbec neptám (jen mi případně můžete napsat, za přesně jakejch podmínek je to vlastně zakázaný, jak to může bejt sankcionovaný apod., prostě konkrétní podrobnosti, ne obecný floskule))
5:3; no vida, nakonec eště budou pitomý koně horší než bejci (ono to taky může bejt tim, že s koňma přichází do styku víc lidí, takže je k dispozici i víc zkušeností včetně těch k jejich konfrontačně-dominantním projevům);
napadnul mě doplňující dotaz - je vůbec možný, aby pastva ohraničená jen jednim drátem cca ve výši pasu (a bez proudu) byla určena konim?
(a dá se případně z takovýho zabezpečení usuzovat na mírnost tam drženejch kusů?)
Uvědom si, že ohradník, ve kterém je asi 6-13 kV není určen k zadržení zvířat, ať už je tam jedna páska, nebo kolik. Když se zvíře přes něj rozhodne projít, tak projde. Ledabylý ohradník z jedné pásky je jen lenost majitele zvířat, pak se občas najde stádečko na dálnici nebo podobně. Ohradníky jsou jen na upozornění vocaď pocaď, účinná je jen pořádná ohrada.
Mám zážitek s hřebcem z Rakouska.
Jako turisti chodíte kolem krav, kolem telat atd.
Jednou jsme šli a za potokem byl hřebec a kousek dál klisna i s hříbětem. Potřebovali jsme se dostat za potok, ale reakce hřebce - cval k nám uši dozadu , vyceněné zuby a hlava dole nás přes potok zpět dostala rychle.
Co tě vede k překonání ohradníku?
Nějaká lidská povýšenost?
V ohradě je zvířectvo doma, ty jsi vetřelec a po zásluze máš být nakopán někam.
děkuji za už druhou, tentokrát echt zbytečnou odpověď (začíná to bejt zajímavý, kolik takovejch se tu eště sejde?)
Přes ohrady s dobytkem vedou turistické cesty
Doporučuji chovat a oblékat se nenápadně. Skot více vnímá dlouhé vlnové délky barev, jako je třeba červená (corrida a muleta). Modré a šedé tolik ne.
U zvuku jsou pro něj výraznější křik a hlasité zvuky, které mohou způsobit stres, uklidňující je třeba hlas nebo hudba, ne trash metal (Slunce, seno...).
Z vlastní zkušenosti vím, že skot je plachý a koně maximálně tak zvědaví. Samozřejmě, kdybyste jim chtěli vzít mládě, tak by to asi dopadlo jinak.
V Rakusku / Taliansku / Svajciarsku som bezne chodil po horskej pastvine, kde boli kravy, aj s telatami. Vsade maju varovne tabule, nepriblizujte sa k zvieratam, najma ked maju mlade. Vacsina incidentov, vratane smrtelnych je kvoli neuviazanym psom, ktore krava vyhodnoti ako utok dravca a ak pes potom brani majitela, krava utoci na psa aj majitela.
Zrebec bol agresivny aj za elektrickym plotom, stacilo ist okolo.
tak 4:2; problematičnosti hřebců sem se trochu bál, to mě teda netěší...;
pokud někdo má k těm (jak vidno blbejm (ano, z mýho hlediska pro tento případ blbejm, nepřesvědčujte mě prosím, že blbí nejsou, klidně předem souhlasím)) konim víc informací, budu rád
To bol jeden, zrejme nadrzany zrebec, ktory si branil svoje kobyly pred votrelcom. Ziadne ine kone nikdy neboli problem. Pridte k nam na vylet, mame vela medvedov, potom vas hospodarske zvierata trapit nebudu
@peter Medvědi a vlci se člověka bojí. Uhýbají mu s cesty, po kterých lidé chodí, například se nepřibližují k turistickým chodníkům. Napadení člověka vlkem je téměř vyloučené a pokud jde o výjimečné napadení medvědem (na Slovensku, kde je hustota mědvědů a turistů oproti divokému území opravdu velká jen 0,3 ne smrtelných případů ročně=1 případ za 3 roky), tak je to jen pro to, že medvěd vyhodnotil ohrožení svého teritoria nebo mláďat, nebo že se lekl. To už bych měl větší strach z těch chovných zvířat, i když ho nemám.
hm, ač nerad musím konstatovat, že dokonce i Milan Cukrář (celkem rozumnej člověka a taky moderátor poradny) přispěl ke zbytečnejm odpovědím (takže zatímní skóre je 3:1, zbytečníci vedou...)
(zajisté uznávám, že položit zvídavou otázku týkající se tématu dotazu (nebo nového tématu vyskytnuvšího se ve vláknu) je zcela legitimní; pokud otázka "K čemu vám to je?" je takovým případem (což teda z téhle formulace úplně jasně nevyplývá), tak je mi to prostě k tomu, že se snad značnou pravděpodobností (byť s velice malou periodicitou) hodlám pastvinou se skotem, možná i s koňma, procházet (jakož se ostatně nedávno už stalo))
no tak bohužel, asi 4:1...
protože jde, jestli se nepletu, o dalšího moderátora, odpovídám - ne, takto formulovaný titulek by nebyl optimální (protože (viz i níže) se neptám na jakýkoliv v úvahu přicházející hosp. zvířata, nýbrž mi jde hlavně o ty bejky (voly), případně koně), ale jinak sem sám poslal aktuálnímu moderátoru nový znění titulku zkrácenýho na příslušnou dýlku
o možné agresivitě prasnic a i dalších druhů (i těch včel za určitých podmínek) vím, ale v souvislosti s mým dotazem mě vůbec nezajímají, protože na dané pastvině (jde mi především o jednu konkrétní) se prostě můžou z logiky věci vyskytovat jen krávy, telata, možná bejci, voli, a dost možná ty koně (a ne, nehodlám, resp. ani nemůžu, si zjišťovat, jaký konkrétní zvířata se na téhle pastvě (ve skutečnosti několika pastvách za sebou) zrovna nacházejí, nebo dokonce, jak by se aktuálně na pastvě se nacházející jedinci mohli vůči procházejícímu chovat)
bezpečný to je na 100 m, protože potřebuješ dost času, aby si stihnul zdrhnout, Až se ten bejk začne zvedat
Z Otázky (jména) není jasný, Jestli chceš do ohrazené pastviny i se psem.
Pokud vyloženě tou pastvinou nevede na mapách stezka nebo cesta, tak tam nelez, to je jako kdyby někdo lezl k tobě do obýváku.
no, spíš 5:2... (z otázky je naprosto jasný, že má jít o průchod bez psa... (a mimochodem, i když jsem přímo zuřivej psofil, moje zdejší přezdívka nemá se psama absolutně nic společnýho, nijak na ně nemá odkazovat..., nečekané a matoucí, uznávám));
i rada o 100 metrech (pokud je vůbec serióznějc podložená) coby únikový vzdálenosti k ohrazení pastvy je mi na nic, protože situace je taková, že bych moh přecházet za situace, kdy by zvířata byly mezi mnou a nejbližšim ohrazením pastvy (další 3 strany by mohly bejt značně daleko);
bezpečná vzdálenost by mě zajímala jen z hlediska neprovokování zvířete (resp. bejka (vola?) nebo koně (ale u koně bych si tipnul, že pokud bude chtít dělat problémy, klidně si přiběhne i z pár set metrů(?)), krávy i s teletem se vlastně neobávám)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.