Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ruční dojení

Od: nar95 odpovědí: 12 změna:
Dobrý den,
Nevite o nějaké farmě, která by nabízela ručně dojené mléko? Buď kravské anebo kozí.
Na googlu jsem hledal a bohužel nic nenašel.
Nevíte zdali se ještě někde vůbec ručně dojí?
Neznáte osobně nějakou malou farmu či bio farmu, která by toto nabízela?
Děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Tady si myslím vymýšlíš naprosto zbytečně ptákoviny. Rozdíl mezi strojním dojením a ručním nemá na výsledný produkt žádný vliv. Věřím, že někdo někde má kravku, tak si jí podojí ručně, ale je to pěkná fuška. Na kšeft to asi moc nebude. Dnes vych si koupil dojící zařízení i na tu kravku.

Ano, máte pravdu. Ruční dojení je opravdu náročené a stroj ji struky, tedy myslím mléko z nich vytahá stejnak lépe. Po ručním dojení, jak tam mléko zústávalo, krávy měly akorát záněty.

Záněty jsou převážně způsobeny infekcí (nedostatečnou hygienou), ne nedodojováním.

To není pravda, záněty jsou způsobovány právě špatným, nedostatečným dodojováním a samozřejmě i špatně ošetřeným strukem po dojení. S souvisí právě ta hygiena například.

Záněty vždy měly špatně vydojené krávy. Vemeno se vydojilo a když už mléko přestávalo téct, muselo se tzv dotáhnout. Na dojičku se trochu zatlačilo k zemi a ještě vyteklo nějaké mléko. Stačilo, aby na druhé směně někdo nedotahoval a záněty byly na světě.

hodnocení

1x

Pokud má někdo doma dvě tři kravky, tak si to ještě jakž takž umím představit. Ve větším nožství by to už byla sakra robota.

hodnocení

1x
Za celý život jsem viděl dojit ručně krávy v počtu max 3 i to byla docela makačka a dost ztraceného času. Jinak ve větším počtu to dělají stoje. Maximálně si pořídit vlastní krávu, ale je to zas starost navíc je to na Vás. Zas nevím kde bydlíte a jak dlouhou cestu chcete obětovat

hodnocení

0x
Proč chcete ručně dojené mléko? Dříve jsme dojívali ručně, ale je to hrozná práce. Nyní už jen potrubní dojení. Sám ručně dojít umím. Doma máme cca 50 dojnic.
nar95
hodnocení

Dobrý den,
Děkuji za zprávu,
Mám rád ruční práce, a původní způsob přípravy potravy. Např. Na venkovním ohni apod.
Rád bych tedy podpořil i někoho kdo by nabízel podobné "craftové potraviny" respektive potraviny, které by prošli přirozeným způsobem přípravy.
Nicméně pokud nic neseženu nezbyde mi nic jiného než si asi pořídit kravičku :)
stovik

Na tahání zbytnělých bradavek a vymačkávání mateřského mléka těhotných samic jiného živočišného druhu není nic přirozeného.

stovik - to je ale blábol, že?

liska5

Ručně se dojí tam, kde mají jedno dvě zvířata. Pořiďte si kozu! Mléko zdravější, stravitelnější a struky má jen dva. Nezabere tolik místa, krmení a zásoby na zimu nejsou tak velké, jako u krávy. Zbaští i šípkový keř plný trnů. Mléko stačíte zpracovávat v rámci rodiny. I jogurty, tvaroh, sýry se dají podomácku. Navíc zažijete hodně legrace. Je to mazaná potvora. Naše se nechala dojit jen od dcery. Když jsem si vzala její bundu, tak i ode mne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]