Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč zvířatům nehnijou zuby, když si je nečistí?

Od: helenaa odpovědí: 9 změna:
9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Zvířata koušou tvrdé. Zuby (plak) obrušují. Psi kosti, Veverky oříšky, králíci mrkev či zajíci stromky a kůru. Divoká prasata ryjou zeminu.

A hlavně nežerou cukry, coca coly a jiné sladké sra*ky :).

pb®
hodnocení

6x
Protože lidem žijí v dutině ústní kariogenní streptokokové, hlavně S.mutans. Člověk se nakazí od svých rodičů ihned po prořezání prvního zubu. Pusinky na ručičky, nedejbože olizování lžičky, dudlíku. Pokud má k tomu rodič sám v hubě hřbitov a neošetřené kazy, tím spíš dítě nakazí. K tomu strava plná cukrů, které S mutans přemění na organické kyseliny demineralizující sklovinu, nedostatečné čištění zubů a kaz je na světě. Ale i zvířata mají problém se zuby a třeba koňím zuby praskají a nerovnoměrně se obrušují. Pokud kůň přijde o zuby a není schopen rozkousat potravu, je to pro něj konečná. Kočky, psi mohou chroupat granule i bez zubů a nepoznáte to na nich. Koni můžete nějaký čas máčet granule ze sena, ale stejně hubne a neudržíte ho na tom déle jak rok možná dva a musí se utratit. Prostě jakmile nerozžvýká seno, nestraví ho a strádá, hubne a umírá.

sasa*
hodnocení

4x

Abyste se nedivila! Jinak třeba psi- někteří trpí na zubní kámen a pokud se neodstraňuje hrozí zánět dásní apod.(Někdy, až na léčbu ATB),

apod. Kdyžtak se optat na veterině. Ale třeba zmiňovaní psi se dožívají 5x-6x méně let než lidé. Nemají nadbytek cukru

a dalších co již psali jiní rádci.

hodnocení

4x

Volně žijícím zvířatům se zuby kazí také, i když mnohem měně než člověku. Je to dáno genofondem, zvíře bez zubů nepřežije a jeho geny končí, za druhé zvířata se dožívají podstatně kratšího věku. Lidské zuby také nejsou uzpůsobeny na dožití 75 let, ale na cca 40. Kdybychom se dožívali čtyřicítky, zubaři by sháněli nás a nikoliv naopak.

kmet
hodnocení

1x

Zuby zpravidla nehnijou. Proč se nekazí je věc přirozeného výběru. Kdo se v historii nenažral, nepřežil, geny zdravých zubů tedy vyhrávaly a předávali se dál. Naproti tomu kdo se dokázal přizpůsobit a najíst i bez zubů, přežil ale kazizub si vzal s sebou a poslal dál... Stejné, nebo podobné je to s myopií, plešatostí, obezitou a x dalšíma vadama.

hodnocení

1x

To se mýlíte, i zvířatům se zuby kazí. Měl jsem starou kočku, která už neměla prakticky žádné zuby. Bylo mně jí líto, když jsem viděl, jak se morduje s "rozkousáním" kousku salámu. Jestli jí to bolelo nevím, ale nijak to nedávala znát.

hodnocení

0x

Před lety jsem se ujala fenky, která měla zuby ve strašlivém stavu. Veterinářka ji je protrhala. Tehdy jsem se ptala, jak je možné, že na fence není poznat, že by ji něco bolelo. Psy prý zkažené zuby nebolí. Tak jsem tomu uvěřila.

nerentier
hodnocení

0x

Před pár dny jsem byl s kočkou u veterináře na odstraňování zubního kamene. *placni*

hodnocení

0x

V průběhu 40ti let jsem byla, se třemi psy cca 10x čistit zuby ultrazvukem v narkoze. Vlastně ani nevím, jestli v tlamce měli zuby diravé, ale zánět dásní určitě. Zánět v dásních a pod zuby je velice nebezpečný pro srdíčko a ledviny. Navíc, jsou zvýšené hodnoty CRP v krvi. *alene*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]