Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Betta aneb bakteriální rozpad ploutví?

Od: natali* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

píši na tuto poradnu s prosbou o pomoc. Před více jak rokem jsem se rozhodla začít s akvaristikou a jak jinak, než s bojovníci. Hodně dlouho jsem studovala než jsem si své akvárium pořídila, a nakonec jsem skončila s 50l akváriem. Akvárium jsem bohatě osázela rostlinami a po dvou měsících, kdy už akvárium bylo slušně zaběhnuté a rostlinkám se dařilo tak, že vylézaly ven z akvária, jsem si bojovnici dovezla domů (přiložila jsem fotografií akva s bojovníci na počátku). Rybka vypadala dobře, prospívala, naučila se i pár triků a celkově vypadala spokojeně. Byla jsem nadšená, jak se všechno dařilo, rostliny prospívaly, rybka rostla.. Nastudovala jsem si mnoho mnoho článků ještě předtím, než jsem se do něčeho vrhla a myslela jsem si, že se nemůže nic špatného stát. Nicméně po nějakém času se akvárium zamořilo řasami a rovnováha byla ta tam. Musela jsem hodně rostlin úplně vyhodit, některé se mi podařilo zachránit, musela jsem nakoupit nové.. chtěla jsem problém s řasy vyřešit, což se mi víceméně povedlo, úprava pH apod. Každopádně asi od této chvíle jsem na bojovnici začala pozorovat potrhané ploutve. Myslela jsem, že se jedná o mechanické poškození a rybce se po nějaké době ploutve zacelí. Bohužel se tak nedělo a ploutve byly čím dál horší, dokonce ji nateklo a zrudlo jedno oko. Propadla jsem panice, rychle jsem šla studovat, co a jak, jestli půjde rybku ještě zachránit. Koupila jsem si přípravek Sera Omnipur a začala jsem s léčbou, v domnění, že rybka trpí bakteriálním rozpadem ploutví. Týden jsem rybku léčila, následovně jsem vodu měnila jako vždy každý týden až do úplného vymizení přípravku. Myslela jsem, že už bude klid a rozpad přestane, ale dneska jsem si všimla, že situace je opět vážná. Oko má tak velké, jako ještě neměla a ploutve čím dál horší. Jinak je velmi aktivní, žravá a vždy když přijdu k akvárium vděčné připlave. Bohužel se cítím za to, co se jí děje právem zodpovědná, nevím, co dělám špatně a ať studuji na internetu a v knihách jakkoliv, nevím, jak postupovat dál, aby se situace zlepšila. Proto se obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Budu vděčná za jakoukoliv radu. Ještě na závěr shrnu to nejpodstatnější:

50l akvárium, osazené rostlinami, aktuální teplota 26°C, vnitřní filtr, zářivka svítí od 10:00 do 15:00 s pauzou, znovu se spouští v 17:00 do 22:00.

Možná jste si můj příspěvek právě přečetli a řekli jste si, že problém je zcela jasný, jak můžu být tak hloupá. Pokud to tak je, předem se omlouvám za svou neznalost. Nechám se ráda poučit, ráda si nechám poradit, abych příště stejnou chybu neudělala. Jelikož rybku k veterináři jen tak nedovezu, budu Vám vděčná za jakoukoliv radu. Budu se těšit na Vaše odpovědi.

S přáním krásného dne

Natálie

Betta aneb bakteriální rozpad ploutví?
Betta aneb bakteriální rozpad ploutví? #2

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

maru*
hodnocení

0x
Chuděrka malá. Já začala s akvaristikou před 2 lety. Betu jsem nejprve měla ve 20 l akváriu a byla plná života. Potom jsem ji prodělala do 100 l akvária s pár neonkama atd. no a od té doby to šlo z kopce. Po roce mi zemřela, měla vypuklé oko a taky špatné ploutve. Bohužel stalo se. Nevím proč nevím co dělám špatně a nevím jak to zjistit, protože vše podle teorie vypadá jak má.
Snad ti někdo odpoví a pomůže, ať tvou rybku nepotká stejný osud tak tu moji.

hodnocení

0x
Také jsme dříve s tatínkem chovali Bettyny. Pamatuji si,že tatínek vždy říkal že 26 stupňů vody je nejnižší minimum, že když bude mít chladnější vodu,tak že se jí začnou rozpadat ploutvičky. A je fakt, že některé Betty byly citlivější a i při 26 stupních byly pozorovatelné rozpadající ploutvičky. Takže té Bettyně tatínek přitopil. Nikdy jsme naštěstí neměli rybí vývar a rozpad ploutviček přestal. Jo a pamatuji si, že se muselo hodně hlídat pH. Ale je to opravdu už mnoho let. Přeji, aby Vám zde někdo odborně poradil a Vaše Beta byla zase co nejdříve fit *srdce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]