Hezký den, dá se někde dohledat, zda a případně které české firmy přidávají rozemletý případně sušený hmyz či brouky do svých výrobků? Např.mouka. EU to zcela pochopitelně nenařizuje,takže na obalech se to dočíst nemusíme a nechává nás tímto v blažené nevědomosti. Z důvodu ne až tak úplné prospěšnosti pro naše zdraví bych se těmto výrobkům rád vyhnul. Diky
Řekl bych, že v mnohých firmách nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí se do výrobků přidá samovolně i nevědomky nejen hmyz. Ty další "přídavky" nebudu jmenovat, není tu tolik místa, a zřejmě bys přestal konzumovat více výrobků.
Dobry den, ano, delaji to i ceske firmy, delaji to umyslne, delaji to pro spotrebitele a nejde jen o hmyz. Kdo si nechce potraviny osklivit, tak nebude klikat na odkaz. A ti odvazni tam zjisti, co lze (mimo brouku) take najit napr. v marmeladach, zele, zmrzline, vinu ci pivu. Zdravim! prozeny.blesk.cz/...
aja
Tam nic překvapivého není, jenom bulvár a obecně známé věci.
Někde jsem zahlédla povídání jako varování před pojídáním hmyzu. Zvláště pak toho, který neznáme. V krovkách, a v křídlech, samozřejmě i v tělíčkách jsou látky, které jsou pro člověka jedovaté. Že by někdo choval hmyz jen proto, aby ho přidával do základních surovin a tím nahrazovat drahou základní surovinu, mi přijde jako špatný sen člověka stiženého stihomamem. Ten člověk by se měl poohlédnout po psychiatrovi.
Jinak ano, jsou druhy hmyzu, které jsou jedovaté, je jich pár (puchýřník, majky, housenky bekyně, atd), ale nic z toho se do potravin nepřidává. Naopak EU vydala seznam bezpečných hmyzáků, kteřé se smí do potravin dávat a musí se za tím účelem chovat, není to jen tak sbírání sarančat z polí. Na seznamu jsou dva druhy potemníků, dva druhy cvrčků a dva druhy sarančat. Druhy budou pravděpodobně přibývat, ale předtím se vždy testují, aby byly bezpečné.
Ano a mnohdy i nevědomky a nejen sušený. Viz mouční moli, pilousové a další havěť. Tomu nikdo nezabrání. Začíná to mlýny, pak skladováním atd..- všude teplo. Na otázku na hygieně to není zdraví škodlivé. Červené barvivo je také z hmyzu.
Když toho mají lidé málo tak ještě kupují Španělské mušky... (Puchýřník) apod. Pokud je to ofiko přidávané, pak to bývá i na obalech.
Pokud vím, jednotlivý hmyz má nést označení jako běžné éčko. Též na to čekám, neboť mnohý hmyz je pro člověka toxický. To nám jaksi soudruzi zapomněli říct.
V první fázi bude stačit naučit se 4 latinské názvy zatím schválené havěti,koupit si lupu na malým písmem podanou informaci na obalu a případně sledovat alergeny č.2 (korýši).
dylin
Když někdo napíše do diskuze "soudruzi" tak je mu teď tak 60+,takže DDT, pesticidy a hnojení fekálem ze septiků vám nevadilo, ale brouckove jsou fuj fuj? Nemyslím si, že je to horší, jak sovětské zemědělství.
Když se hnojilo fekálem ze septiku, bylo (měl jsem) na zahradě desítky druhů rostlin, květin a přes třicet druhů motýlů a brouků. Dnes je to smutný pohled co se dokázalo všechno zlikvidovat. Pravda, mnohým to nic neříká a vůbec nevadí.
1) Pokud někdo přidává do výrobků hmyz nebo výrobky z hmyzu, tak se to na obalu dozvědět musíme. Přesně to totiž EU nařizuje - resp. nařizuje to český zákon vydaný podle směrnice EU (zjednodušeně řečeno)
2) Tatáž EU vydala seznam druhů hmyzu, které jsou pro konzumaci bezpečné. Zatím jich je tam asi pět a pomalu přibývají. Jaký máte důvod si myslet, že konzumace hmyzu není zdraví prospěšná? Žádné takové důkazy nejsou.
Se tomu teď každý směje, že přece bůh ví co sníme v obyčejném rohlíku. Ale kdo má alergii na korýše a roztoče, ten bude mít alergii i na cvrčky a moučné červy. Někoho jen bude svědit pusa, jiný se začne dusit, někdo si kousne venku před krámem a zemře na anafylaktický šok. Má výrobce koule na to, aby přidával tohle svinstvo bez označení kamkoliv? Myslím že ano, jde přece o zisk. Těch lidí s problémy zas tolik nebude, aby to bylo očividné a i když ano, máme přece nová vyjmenovaná slova po N - náhle, nečekaně, nesouvisí. Tak jako je dnes normální, že náhle a nečekaně mají mladí lidé srdeční zástavy a trombózy a určitě to s ničím nesouvisí, možná za pár let budeme mít náhlé a nečekané anafylaktické šoky po pečivu a nebude to s ničím souviset. Já už teď vařím převážně ze základních surovin, tak jedině ještě víc. Do brambory se hmyz přidává špatně a mouka se dá umlít i doma.
aja
Pouze napíše, obsahuje stopy much, pavouků, myší, korýšů, molům, moučných červů...
Alergie na korýše je někde úplně jinde než alergie na cvrčky. Alergie na roztoče je ve skutečnosti alergie na jejich trus a ten se do jídla nepřidává. To je jako tvrdit, že ten, kdo má alergii na kočky, nesmí jíst vůbec hovězí, vepřové ani skopové, protože jsou to taky savci.
Ale hlavně melete hovadiny - pokud se do potraviny přidává něco z hmyzu, bude to ve složení napsáno. Prostě bude. Od toho jsou předpisy, jinak hrozí tučné pokuty.
@zajda888 je to prostě blbost, naopak evropské směrnice nařizují uvádět složení poměrně detailně, bez ohledu na to, zda je to hmyz, nebo obyčejná mouka.
Hmyz se do potravin dostane a rozemelou ho i když ho tam nepřidávají vědomě.A zrovna dnes při snídani jsem vytáhla z chleba krátký,tvrdý, tmavě šedý chlup.Nevím, jestli byl z potkana.Určitě by se měly v potravinářských firmách provádět častěji kontroly.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.