Dobrý den, potřebovala bych poradit. Máme doma tříletého havanského psa, ale bývá občas agresivní. Když se s ním někdo mazlí nebo ho hladí, tak je prostě milej a v pohodě. Ale jde o to že potřebujete ostříhat a jakmile vezmeme do ruky nůžky tak na nás vyjede, nechce se ani nechat vykoupat, prostě začne být agresivní, a k nějakému psímu salonu ho vzít netroufne, už nevíme co s ním. Budu ráda za všechny rady. Děkuji
Malý hajzlík velikosti kočky, co nemá základní výchovu natož výcvik. Do salónu ho klidně vemte, předejte a odejděte, neptejte se. Tam jsou zkušení, nebudou psa litovat a přemlouvat a prostě ho ostříhají. Pes a to jakýkoliv jde naučit skoro na vše jen za pamlsek. Já svému kocourovi dám prášek, ostříhám drápky, vykoupu ho, vyfénuju, vyluxuju, kápnu do oka a nosu, vyčistím zuby. Teď jsem koupila uktrazvukový čistič a čistím mu zuby ultrazvukem. Na veterině mi to odmítli 2x udělat, kocour starý a srdce nemocné, prý narkózu by zvládnul, ale zuby má dobré. No nemá, tak mu je ultrazvukem beru doma sama a bez narkózy. Když tohle zvládnu s kocourem proč vy nezvládnete ostříhat psa a dovolíte mu vůči vám agresivní výstupy?
jsem si představil, jak tohle předvedete s mou Ursou (vlčanda, 43kg)... Asi byste potřebovala nový fén, vysavač a tu místnot, kde to zkusíte... Jinak souhlas
Velký pes nejde naučit? Ten musí být vychovanější než ten malý. Ona se velká chlupatá plemena na výstavy nekoupou? Víte že se luxují a stříhají i koně? Zuby se jim berou rašplí a kopyta buď kleštěmi a nožem, nebo el.bruskou. Lekavých a klaustrfobních 600kg násilím neudržíte, toho musíte naučit, že když se stojí tak se stojí a nesmí přijít na to, že jste co se síly týká naprostý outsider.
Jen ho na stříhání odveďte a jděte pryč. Střihačka si s ním poradí. Mluvím z vlastních zkušeností. Tříhala jsem několik delších let draky, knírače. Zkrotli všichni. Nebylo potřeba řvát nebo nedej bože uhodit. Nevím, čím to bylo, ale štípnutá jsem byla jenom 2x, když jsem bolestivě vytrhávala z uší, skoro až z hlavy.
Stefran, Arwi, skoro bych souhlasil, ale tady jde o nevychovaného šestikilovýho spratka. Nepotřebuje socializaci, potřebuje umravnit. Vyjede, odchytit, převrátit na záda, znehybnit a vytřít s ním podlahu. Po třetím pokusu ho to přejde...
Bojí se a proto vyjíždí. Začněte s nácvikem manipulace jako u štěněte. Postavte ho na stůl, vedle něj nechte položené nůžky a dejte mu pamlsek a dolů ze stolu. Tím budete končit. Vůbec nůžky zatím do ruky neberte Pokud to zvládnete bez konfliktu můžete zkusit další den vzít nůžky do ruky a hned položit, odměnit a dolů ze stolu. Zkoušejte jen běžnou manipulaci - prohlídnout jednu pacičku, otřít oko/ucho. A postupně přidávejte další kroky. Stejně postupujte s koupelí. Jako první ho vemte do koupelny a odměňte, další den ho v koupelně vezměte do náruče položte zpět na zem a odměňte, další den ho jen postavte do vany, další už pusťte vodu, pak omyjte jen packy, pak i s nohama, bříškem atd. Tohle všechno urychlíte i s jednoduchým výcvikem poslušnosti. Chceš pamlsek? Sedni. Chceš večeři? Lehni.
Bití nic nevyřeší. Agresivita se bude jen stupňovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.