Dobrý den, dnes jsme našli našeho dvouletého kocourka za barákem jak prosí o pomoc. Byl celý pochroumaný a u huby měl krev. Vzhledem k místu bydliště je jediné vysvětlení srážka autem. Bydlíme navíc ještě v prudší zatáčce, takže to není žádné velké plus. Bohužel máme (dnes odpoledne ho manžel vyzvedne) auto v servisu a mimo to jsme já i manžel museli odjet do práce a děti musely do školy. Veterinu nám ve městě poblíž otevírají až v pět hodin, takže v tomto směru to ani neurychlím. Nyní už jsem přijela domu z práce a kocourka vzala dovnitř do domu (dopoledne byl zavřený v kůlně na dříví na pelíšku). Leží na zemi zabalený v dece, aby neprochladl. Chci se ovšem zeptat, zda už to třeba není předem prohrané, nebo zda by jste někdo měl nějakou radu co dělat. Má tedy tendence se zvedat a odejít ale vždy padne na hubu. Jednoduše se neudrží na nohou. Vždy ho pak položíme zpět a začne hodně mňoukat. Pohyb se mu samozřejmě snažím zakázat a dech mu taky kontrolujeme. Rada bych jen věděla jestli má cenu dělat nějaké naděje, nebo kolik by taková případná operace mohla stát ( nemáme teď úplně moc, takže načasování je snad nejhorší co mohlo být ). Potřebuji trochu zabit čekání než nám otevřou veterinu a než se vrátí manžel i s autem. Dekuji předem každému se snahou pomoci. Ať už dobrou či špatnou zprávou.
Přeju vám, aby až vás srazí auto, pohodili vás v kůlně na dříví a čekali, jestli se neuzdravíte. V prdelákově je životní nutnost mít více než jedno pojízdné auto, dobré vztahy se sousedy či řátele, kteří mohou v případě nutnosti odvézt, telefon na veterináře, existují veterináři, co za pacienty jezdí. Pokud nemáte peníze, tak si aspoň půjčte pár stovek na utracení a netrapte to ubohé zvíře. Lidé se pořád ke kočkám chovají hůř jak k nepříteli.
Kočka není člověk. Člověk je ošklivá zdegenerovaná olysalá opice, která vymoženostmi civilizace a sociálním systémem zcela omezila funkci přirozeného vývoje, tedy zničila svoji odolnost i imunitní systém. Půlka pupulace bez antibiotik nepřežije pomalu ani nachlazení a bez jiných prášků nepřežije rok. Bez očkování nepřežije ani píchnutí se o rezavej hřebík. Takže člověka můžete někde pohodit klidně nezraněného a nemusí dočkat rána. Tohle nemůžete zrovnávat s běžnou vesnickou kočkou (nemyslím nějaké přešlechtěné chudiny). která je v zásadě stále divokou kočkou, šelmou, která se pouze chodí k člověku nažrat a pomazlit. Té naše lidská medicína může upravdu často spíš ublížit, než pomoct. Mimochodem, koťata se dodnes na vesnici běžně řeší kýblem s vodou, z toho vám asi musí vstávat hrůzou vlasy na hlavě.
etana*
tomkk, zajímavý pohled filosof=venkovský balík, ale proč ne. Na vesnici jsem bydlela, někteří chomouti se bavili přejížděním koťat (kdo jich sejme víc), takže nějaký kýbl mě nepřekvapuje. Příroda je jedna věc a zranění získané tak, že kočku porazí auto je druhá věc, ale to asi nepochopíte. Nejsem zastánce domácích mazlíčků v dnešní podobě, je to poněkud přehnané, ale sakra, děláte ze sebe drsného hlupáka dobrovolně nebo vám drží nějaký potulný kocour dráp na krkavici?
Ne, to není žádné "drsňáctví", jen si nejsem jistý, že veterinář se svými skalpely a antibiotiky musí být pro velmi odolnou zraněnou kočku nutně dobrá volba. Dá se říct, že víc věřím ve schopnost její vlastní regenerace. A řeknu vám, z čeho přesně mám z osobní zkušenosti obavy, a to, že až tu kočku veterinář uvidí, tak paní postaví před volbu, že buď ji bude okamžitě za 20 tisíc (které paní zřejmě nazbyt nemá a těžko chce mít nejdražší kočku na dědině, nebo možná nejdražší operovanou mrtvou kočku na dědině) operovat a bude mít nějakou šanci, nebo jinak že ji doporučuje uspat, aby se nerápila. Přitom ta kočka ponechaná sama sobě mohla mít šanci se z toho vylízat, ale tu šanci nedostane (nikdo samozřejmě nevíme, jestli kočka nemá utržený nějaký vnitřní orgán, ale kočky jsou na přetížení velmi odolné, spíš bych čekal, že jí něco propíchlo žebro ), protože paní bude natlačena do toho, že pokud není necitlivá zrůda, měla by ji nechat aspoň uspat.
Já bych paní neodsuzoval.Popsala to detailně.. Kočce pomoci chce,ale na vsi není veterina a museli jít všichni do práce (ne každý si může dovolit do práce nejít) A kvůli kočce,kterou má sice ráda nemůže přijít o práci..Auto neměli k dispozici.. vše napsala..V našem městě je veterina skoro na každém rohu a taky nonstop pohotovost..Tohle ale není všude!
Kočky maji 9 životů, to se neříká z legrace, vylížou se kde z čeho. Snad to bude dobré.
etana*
No, nechat zraněnou kočku bez pomoci trpět kdovíjak dlouho mi tedy moc košer nepřipadá. Veterinář kočku vyšetří a pak se může tazatel rozhodnout, zda léčit nebo utratit. Už to, že kočka celý den leží a čeká je děsné.
Budete se asi divit,ale i člověka se zlomeninami nechají čekat na operaci do druhého dne.. Kamarád spadl z motorky a zlomil si klíční kost..v nemocnici mu oznámili, že má přijít druhý den, protože jednoduše není jedna jediná volná postel,na kterou by ho po operaci dali..A když nám srazilo auto psa,tak jsem sice na veterinu šel,ale prý tyhle operace nedělají a mám se objednat tam a tam..Psa jsem musel nechat přes noc v autě,aby neměl tendence s rozlámanou nohou běhat..Ujistili mě, že prý je to normální.. Tím to nechci celé zlehčovat..Jen uvádím příklady ze života
Naši kočku srazilo auto. Domů se nedoplazila, musela ji přinést sousedka. Podle veteriny rozdrcená pánev. Čekalo se, zda bude v pořádku vyměšovat a pak ji měla čekat amputace jedné nohy, kterou nepoužívala. Udržet jí v klidu skoro nešlo, jen první den. Pak už zdrhala jakmile to trochu šlo, prostě se plazila pryč.
Dopadlo to tak, že než přišel termín od veteriny vše se zlepšilo a dnes po cca roce chodí celkem normálně na všech 4 a pokud jí déle nesledujete nepoznáte, že je po zranění. Vylízala se z toho nakonec sama.
Nechtěl jsom to psát, abych některé neprovokoval, ale v případě kočky mi také asi přijde lepší, nechat to na na ní a na přírodě. Že bych to pak při pohledu na ni třeba nevydržel a k vet. ji odvezl, je věc druhá. Ale nebyl bych si jistý, že ji tím pomůžu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.