Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sršní hnízdo - likvidace

Od: salo odpovědí: 7 změna:

Dobrý den! Chtěl bych se poradit v rámci likvidace sršního hnízda. Předloni si sršni vybudovali hnízdečko a schválně jsem ho tam nechal s tím, že se tam další rok už nenastěhují. Nicméně si postavili další hned vedle. Mohu ta hnízda teď v tento zimní čas shodit dolů, aniž by z nich nějaký vylétnul? Je pravda, že do starého hnízda už se nová generace nevrací? Královna se po vylétnutí nalézá poblíž místa hnízda nebo odletí někam daleko?

Děkuji za radu!

Jakub

Sršní hnízdo - likvidace
Sršní hnízdo - likvidace #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

2x

Je zajímavé, že ho postavili hned vedle.Obyčejně,když vidí hnízdo,považují to za konkurenci,místo obsazené a hnízdo si tam pak nestaví.Možná bylo malé.Teď je vhodný čas na odstranění,bez obav.Já bych ho nechal a až by se náhodou sršně na jaře začali vyskytovat,hned bych to likvidoval.

salo
hodnocení

No právě proto jsem tam to první hnízdo nechal, aby je to odradilo...a teď nevím, jestli když je dám obě pryč, tak je to zase může ke stavbě nového nalákat...i tak díky

lkjhg
hodnocení

0x

Ten sršeň přezimuje v zemi, hnízděte se zbavte, jsou prázná. My máme vosí úl na zehradě, jsou na nás zvyklí, opilují nám kytky, nestalo se že by někoho vosy žahly. Sršně mají sousedé, skoro pořáď na stejným místě (stará vykotlalá hruška), někdy nejaká k nám přilitne, ale neuhnízdili se nikdy u nás, u sousedů mají zkrátka lepší podmínky, takže z osobní zkušenosti sršni se vrací na původní místa.

tj
hodnocení

0x
No ty kráso... :-D Pokud se bojíte, zavolejte si službu, která se zabývá odstraňováním vosích / sršních hnízd. Mají na to obleky, vysavače, jedy. Pokud se nebojíte, zalepit páskou a tvrdším papírem opatrně vstup, abyste měl pouze 1 cm otvor. Do otvoru napetete nějakou ňamku (sprej na hubení hmyzu, konkrétně vos) a otvor ihned zalepíte lepenkou. Necháte dostatečně dlouho působit (alespoň hodinu) a pak odlepíte kousek, kouknete, jestli je vše v pohodě (vše co tam bylo z hmyzí říše živé bude nyní mrtvé), odlepíte celý otvor, odvětráte a zlikvidujete hnízda. Takto jsem likvidoval vosí hnízda v provizorních betonových schodech ze ztraceného bednění. Zalepil jsem všechny otvory a pak jsem tam nastříkal celý sprej a udělal z toho plynovou komoru. 100% účinnost. Jenom se to muselo udělat hned ráno za chladu dokud nebyly vosy aktivní. Ty co jsou uvnitř proti právě stříkajícímu spreji nemají šanci, ale kámošky venku mohou přiletět na pomoc...

hrnt
hodnocení

0x

Pokud nikoho neohrožují, tak je nelikvidujte - jsou užiteční a klidnější než vosy. Nebezpečnější než píchnutí od sršně a vosy je od včely.

hodnocení

0x

Tak to je fakt nádherná práce, co vytvořili. Ale asi bych ho na půdě také nechtěl mít, sice se jich nebojím, ale respekt před nima fakt mám. Akorát se mi zdá, že je na tom velkém "hradu"přilepené vosí hnízdo - fakt tam loni byli sršni? Jinak hnízdo je prázdné, nebál bych se je zlikvidovat, není třeba ničím stříkat. Pokud nevěříte zde je to popsáno docela fundovaně.

salo
hodnocení

0x

Dobrý den, jeden rok přibylo to větší "zadní", druhý rok to přední "menší". A ještě se asi přidali i ty vosy. Já s nimi nemám žádný problém, i když jsem to měl "nad hlavou", tak jsem všehovšudy potkal během léta dva jedince, a v dobré náladě. O užitečnosti vím, proto jsem je nelikvidoval... A právě, že jsem si taky myslel, že je to první odradí a oni si pak najdou místo jinde...takto, pokud jsou prázdná, tak je tam asi možná nechám, aby byly jako odpuzující místa pro nové sršní matky...

Díky všem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]