Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Moli šatní

Od: delina® odpovědí: 6 změna:

Situace- babička v Domově pro seniory, její byt zachován/nechceme ho likvidovat před jejími zraky/. Ve skříních cíchy, ubrusy, zbytky prádla. Byt průběžně uklízíme, větráme. V poslední době nacházíme sedět moli šatní na nábytku, občas poletují. Co udělat, bychom zabránili šíření a přitom nemuseli byt vyklidit?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Do skříní s prádlem dejte insekticidní sáčky proti molům. V bytě lze použít insekticidní postřik a pak vyvětrat.

hodnocení

nelze, v jedné místnosti bydlí syn.

Ty insekticidní přípravky nejsou jedovaté pro teplokrevné živočichy, proto můžou být trvale umístěny ve skříních. A ošetření místnosti s následným vyvětráním snad také lze realizovat, syn místnost určitě občas opouští.

hodnocení

1x

Musíte najít zdroj, odkud se moli vylíhli. Takže nějaké kožešiny nebo něco z vlny. Pokud ty vylíhlé zaplácnete, tak se nebudou rozmnožovat a zmizí. Někdy stačí i zapomenutý kousek vlněné látky a je to celé prolezlé larvami od molů.

hodnocení

1x

Zažila jsem, u tchýně, zamořený byt moly. U kožichů, které měla v obalech byl nasypaný tabák, v prádle levandule a v šatech ty smradlavé kuličky. A stejně to bylo jako v úle, když otevřela skříň. Dostala jsem od ní nějaké noční košile, které měla na svatební cestě. Nedonesla jsem je domů, hodila do popelnice. Cíchy jsem nesla v igelitce, na balkoně vytřepala a probrala a co bylo dobré, do pračky a jinak do popelnice. Některé věci byly hezké, kvalitní, ale když jsem si uvědomila, že si to na sebe nikdy neobleču a stydím se to někomu nabídnout, šlo bez milosti do popelnice. A přesto, když jsem doma sundávla závěsy, byl jeden v žabce. Jsou to mrchy, nezničitelné. *alene* Bylo mi to líto, protože to byly věci, kterých si ona považovala a brala je jako luxus a teď se z toho staly zamořené, obtěžující krámy. Ale co naplat?! *stop*Moje maminka měla ten zvyk, že nic neshromažďovala, měla jen to, co používala. To všechno jsme odvezli do charity.

tj
hodnocení

1x
Moli jsou hrozní prevíti. A hlavně, teď je to pár motýlků, ale budou se vesele množit a jejich housenky vám pak všechno sežerou.
.
1) kompletně přeprat vše, co máte ve skříních. (vyndat ze skříní vše) umýt i skříně
2) po vyprání umístit do skříní sáčky s levandulí a nebo normální mýdlo, do každého rohu, do každé police jedno. Stačí i ty nejlevnější. Nejlepší je zabalit mýdlo do papírového kapesníku...
3) zkontrolovat zbytek domu, koberce, další skříně kde máte jakékoliv látkoviny (povlečení, záclony, deky, utěrky, ručníky... vše vyprat)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]