Nejste přihlášen/a.
Máme akvárium 45 l s přiměřeným množstvím rybiček. Vodu cca 10 l měníme za 14 dní a zároveň odkalujeme. Kalu je nic moc. Některé rostliny rostou bujně, jiné málo, spíš postupně ubývají. Dost se nám tvoří zelená řasa na sklech a tak ji odstraňujeme při každé výměně vody. Na dně se občas vyskytne u čená či hnědá vláknitá řasa. Tu odstraňujeme pinzetou i s kamínky. Svítíme 2 x denně, celkem max. asi 6 -8 hod. Filtr čistíme jednou za měsíc. Máme jej nastavený tak, že vyústění vody je cca 3 cm nad hladinou a tím dochází i k provzušňování. Nepodporuje provzdušňování tvorbu řas? Teplotu vody máme nastavenou na 25 st C. Co byste doporučili proti tvorbě řas. Šneky v akvárizu nemáme.
Díky za každou dobrou radu.
Co přesně je "přiměřené množství rybiček"? Akvárium je spíš menší. Stávající řasu odrbat mechanicky, pak použít přípravky proti řasám, méně svítit, upravit hnojení, filtr čistit častěji a správně).
Jaké ryby tam máte? Ancistrus je dobrý čistič řas.
Jeden užitečný odkaz, ono je těch informací vážně hodně. rostlinna-akvaria.cz/...
Zda jsou to nesmysly posoudí tazatel podle počtu shodných či podobných rad, ne vy se svým věčným rejpáním u všeho, co napíšu. Zkrátka, já si vás absolutně nevšímám, takže se chovejte stejně a dejte mi už konečně pokoj.
To je váš názor, můj je jiný. To se třeba vztekněte, ale mě vynechejte. Mám akvária celý život, prakticky bezúdržbová, některá s filtry a některá samočistící. A všechna čistá, bez řas a bordelu. Paní má malé akvárko, bezpochyby u něj nějaký molitanový filtr, v kterém se usazují nečistoty, takže filtrace se zhoršuje, neříkám, že ho má prát v pračce, to snad chápete i vy. Že se v případě zamoření řasami má svítit méně, to není můj výmysl, ale ustálené pravidlo, i za cenu, že kytky nějakou dobu nebudou růst jak vzteklé. Jaké chce rybičky nevím, vy taky ne. Fotku sem nedala. Prostě, přestaňte hodnotit stále mé příspěvky. Vaše motivace je průhledná jako voda v mém akváriu.
Kolik to je přiměřené množství a jaký druh tam vlastně máte?
Jaké dno (velikost,barva atd..těch kamínků)
Vodu měnit 1x týdně cca 40%
Filtr čistit až se rapidně sníží prutok. (já filtr čistím cca 2x do roka)
Odkaluje se dle potřeby, u dobře zavedeneho akvaria to není nutné vůbec. když už tak jen povrchě (nerýpat do dna)
Pokud možno ,dejte foto celého akvária,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.