Nejste přihlášen/a.
Ahoj, o zvířatech toho moc nevím, ale pro želvu/chameleona tu žárovku chceš předpokládám kvůli světla i tepla, že?
Zkusím ti nastřelit alespoň elektřinu a můj (velmi laický) názor:
Pokud kvůli tepla, hodil bych jim tam normální LEDku (chytrou, časovač si nastavíš v aplikaci a v podstatě už na ni nemusíš nikdy šahat. Navíc si můžeš nastavit i teplotu světla - Jaká zvířeti vyhovuje nejvíc. Zvolil bych nějakou do koupelen. Lépe odolají vlhkosti, která v teráriu bude nepochybně vyšší). Dále bych si pořídil topné těleso (u kamaráda jsem viděl takový výhřevný kámen a teď vidím na internetu i deskové topení / topnou fólii přímo do terária).
Když přijde na elektřinu:
LEDka (Immax NEO LITE), která mi brutálně osvítí celou místnost (má světelný tok přes 1000 lumenů), žere 11 W. Na terárium ti předpokládám bude stačit o dost menší LEDka => Dejme tomu 5 W.
Topení bude trošku horší, ale určitě nečekej stovky wattů, pečenou želvu nechceš. Počítal bych s něčím okolo 10 W. Dost záleží na velikosti terária. To už musíš zvládnout sám. Asi bych doporučil specializovanější fóra. Není nad radu ostříleného chovatele.
Výpočet:
Cena elektřiny: 6 Kč / kWh
LEDka 5 W, pojede 16 hodin denně => 175 Kč ročně
Topení 10 W, tady dost hádám, nevím, kolik má mít želva teplotu, na kolik topíš v bytě, atp. Dejme tomu, že pojede taky 16 h denně, ať se to dobře počítá => 350 Kč ročně.
Dohromady tedy zaplatíš 525 Kč za elektřinu za rok.
Nezmysel, tu je dolezity ohrev, v com je najlepsia klasicka ziarovka s vlaknom, urcite nie ledka, ktora je vyrobena prave s dorazom na vyssiu ucinnost, rozumej viac svetla a menej tepla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.