Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ot. pro chovatele,elektrikáře - terárium a svetla

Od: tom01 odpovědí: 5 změna:
Ahoj otázka pro chovatele a elektrikáře :) . Plánuju si poridit želvu nebo chameleona ale částečně také váham kvůli spotřebě elektřiny, když se teď vše zdražilo. Má někdo nějaké vychytávky jak vylepšit terárium? Jiné žárovky, časovače, další vychytávky? A taky ohledně bezpečnosti - hlavně u toho osvětlení? Ják to ošetřit např. Prasknutí žárovky, požár atd . Děkuji za odpovědi. Napadá mě jen nehořlavý květináč jako světlo a spíš terárium ze skla.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hugg*
hodnocení

4x

Jak želvy tak chameleoni potřebují zdroj UV a ohřev seshora takže LED osvětlení je k ničemu stejně tak jako výhřevný kámen. UV zářivka bere 10-20W výhřevná žárovka 40 - 60 W u větších želv 100W. Cena energie je momentálně i s distribucí 8 kč. Takže roční spotřeba +- 2000 Kč.

hodnocení

0x

Ahoj, o zvířatech toho moc nevím, ale pro želvu/chameleona tu žárovku chceš předpokládám kvůli světla i tepla, že?

Zkusím ti nastřelit alespoň elektřinu a můj (velmi laický) názor:

Pokud kvůli tepla, hodil bych jim tam normální LEDku (chytrou, časovač si nastavíš v aplikaci a v podstatě už na ni nemusíš nikdy šahat. Navíc si můžeš nastavit i teplotu světla - Jaká zvířeti vyhovuje nejvíc. Zvolil bych nějakou do koupelen. Lépe odolají vlhkosti, která v teráriu bude nepochybně vyšší). Dále bych si pořídil topné těleso (u kamaráda jsem viděl takový výhřevný kámen a teď vidím na internetu i deskové topení / topnou fólii přímo do terária).

Když přijde na elektřinu:

LEDka (Immax NEO LITE), která mi brutálně osvítí celou místnost (má světelný tok přes 1000 lumenů), žere 11 W. Na terárium ti předpokládám bude stačit o dost menší LEDka => Dejme tomu 5 W.

Topení bude trošku horší, ale určitě nečekej stovky wattů, pečenou želvu nechceš. Počítal bych s něčím okolo 10 W. Dost záleží na velikosti terária. To už musíš zvládnout sám. Asi bych doporučil specializovanější fóra. Není nad radu ostříleného chovatele.

Výpočet:

Cena elektřiny: 6 Kč / kWh

LEDka 5 W, pojede 16 hodin denně => 175 Kč ročně

Topení 10 W, tady dost hádám, nevím, kolik má mít želva teplotu, na kolik topíš v bytě, atp. Dejme tomu, že pojede taky 16 h denně, ať se to dobře počítá => 350 Kč ročně.

Dohromady tedy zaplatíš 525 Kč za elektřinu za rok.

Nezmysel, tu je dolezity ohrev, v com je najlepsia klasicka ziarovka s vlaknom, urcite nie ledka, ktora je vyrobena prave s dorazom na vyssiu ucinnost, rozumej viac svetla a menej tepla.

Nezdá se mi to jako nesmysl. Samozřejmě žárovka hřeje, LEDka hřeje podstatně méně. V dnešní době jsou však i jiné možnosti ohřevu.

Pokud budete chtít, aby žárovka méně hřála, budete ji muset snížit napětí => nebude tolik svítit. Ve 21 století bych volil lepší řešení...

hodnocení

0x

Z hladiska bezpecnosti urcite zapojit na zasuvku, ktora je na okruhu s prudovym chranicom. Max bezpecnost je pri pouziti zdroja nizkeho bezpecneho napatia, co ale znamena transformator a prislusne ziarovky na 12 - 24 V.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]