Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvě samice králíka - vytrhávání chlupů

Od: natalie odpovědí: 17 změna:
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat - před 7 měsíci jsme si domů přivezly dvě samičky králíka (ségry). Paní z chovu nám řekla, že můžou být spolu v kleci, že jsou na sebe zvyklé. Celou dobu bylo vše v pořádku až doteď - ta jedna začala druhou obskakovat, prohání jí po kleci a vytrhala jí chlupy na zádech, kde jí to potom i líže.
Někde jsem se dočetla, že by měla pomoct kastrace. Je tomu opravdu tak nebo bychom jí nechaly “zbytečně” vykastrovat a pak bychom jí třeba musely dát pryč, pokud by se to opakovalo?
Prosím jen slušné odpovědi. Děkuji.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Můžete počkat, zda je to nepřejde. Ze zkušeností s domácím králíkem, možná budou "blbnout" tak týden a bude zase klid, zase bych to až tak nehrotil. Samice nebývají navíc tam agresivní, tam podle mě moc nehrozí něco jako u samců, že by si vykousaly varlata a podobně...prostě na ně jde říje a chtějí se množit, no. Jestli nemáte místo na dvě klece ani přepážku, tak možná ta kastrace a nebo se jedné prostě zbavte, musíte mít nutně dvě? Prodejte ji na internetu, někdo si ji zase vezme. Na druhou stranu ale musím říct, že jste s tím měli počítat před nákupem, je to logické, že samice kolem 7.-8. měsíce pohlavně dospívají a řešit to dopředu, když jste měli 7 měsíců čas. je třeba si předem o chovu králíků něco zjistit.

natalie
hodnocení

Už to právě trvá dlouho, proto hledáme už takové řešení jako je kastrace.
Rozdělovat je nechceme, přivezly jsme si je společně.
Na všechno jsme se ptaly v chovu, odkud jsme si je přivezly, bohužel nic takové, že by se to mohlo dostat až sem, nám neřekli.

etana*
hodnocení

0x

Není lepší je dát každou do jiné klece? Nebo do velké klece dát přepážku? Králíci jsou poměrně nesnášenlivá zvířata, to, že jsou roztomilá neznamená, že jsou i něžná.

natalie
hodnocení

Dvě klece bohužel možné nejsou, na ty není prostor. Co se týče nějaké přepážky, tak to také možné není, jelikož jsou obě naučné na záchod, který je v rohu, proto hledáme jiné východisko a někde psaly, že pomohla kastrace.
etana*

Takže protože nedokážete vyřešit technický problém, necháte operovat králíka. Ach jo. Tohle je přesně důvod, proč jsem takový odpůrce domácích mazlíčků za každou cenu. Tak příště si o chovu něco přečtěte, tyhle informace jsou k dispozici, nemluvě o tom, že to ví každý strejc, který chová králíky na maso.

natalie
hodnocení

Tak kastrace králíka se doporučuje i ze zdravotních důvodu, protože samičky často mají problémy s dělohou.
A není to o tom, že nedokážeme vyřešit technický problém, ale pokud je králík naučen chodit do jednoho rohu, tak ho to prostě nepřenaučíte, šprajcne se vám (už vyzkoušeno). A dvě klece se nám se prostě nevejdou, byt není nafukovací.

hodnocení

0x

Kastrace by měla pomoci. Prostě chtějí chlapa, no.

Myslím, že to není až tak hrozný zákrok, ale samice odzkoušené nemám. Samce jsem normálně kastrovala sama, na klíně - stačil řez (měla jsem žiletku) cca 1 cm a bylo hned hotovo. Samozřejmě desinfekce, zpátky do kotce a ani si nevzpomněl, že by to mělo bolet.

15.12.22 16:51

*zed**zed**zed*

Fakt? Pracujete ve zdravotnictví? Zaživa?

Fakt, zaživa. I porážka byla dříve zaživa, dnes už mám omračovací pistoli. A co vím, tak to někteří králíkáři ještě dělají. Víte třeba, jak se to dělá u prasátka nebo jehněte? Dávají se jim gumičky a bolí je to prý "jen" 1. a 2. den.

A k té ráně: stačil malinký řez, fakt o to ani neví (musí se to umět!), kapka krve, desinfekce - a skáče zase po kotci.

Ne, ve zdravotnictví nepracuji. Proč?

Eliso, ještě doplním:

to "tak to někteří králíkáři ještě dělají"- myslela jsem opravdu kastraci doma, bez umrtvení. Když dostanete injekci, taky si předtím neberete prášek proti bolesti,i když je někdy i injekce bolestivější.

Máte můj obdiv, mně stačí stříhání drápků u morčete/psa.

Obdiv není třeba, ono je to lepší, než když se samci vykoušou sami. Jakmile dospívají, tak je chovatel buď musí "ošetřit", nebo je dá do samostatných kotců. Pokud má ve vrhu převahu samců, je to docela problém. Samičky se přece jen většinou dobře snesou (když jsou spolu odmala).

hodnocení

0x

Co tu klec rozdělit úhlopříčkovou přepážkou a každé nechat polovinu toho koutu?

natalie
hodnocení

To bohužel možné není, jsou zvyklé chodit na záchod do jednoho rohu a pokud se jim to změní, tak se “šprajcnou” a nejde s nimi nic udělat (již vyzkoušeno).

Myslela jsem jim udělat ze čtvercového rohu trojúhelníkový roh. Ten roh by každé zůstal.

berny
hodnocení

0x
Tak to vám odpovím naprosto jasně. Nebude to lepší. Pořiďte si do klece přepážku, aby každá měla svůj prostor. Budou spolu v kontaktu, ale nebudou se obťežovat. Když je vypustíte, tak se proběhnou a pohrají si. To je pro ně nejlepší možnost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]