Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za brouka

Od: autobus* odpovědí: 13 změna:

Prosím o odpověď, co je to za brouka. Pokud ho někdo poznáte, sdělte mi prosím o jakého brouka se jedná. Nalétává mi na zateplenou světle béžovou fasádu a leze oknem dovnitř k mé velké hrůze, protože se mi moc nelíbí. Lze jeho výskytu nějak zamezit, alespoň v okolí domu? Děkuji za odpověď. S pozdravem Olga.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Obrázek nejasný, ale téměř jistě se jedná o tesaříka. Ochrana je pomocí běžného inskekticidu. Mít je doma není zrovna dobré, je to hmyz dřevokazný (v larváním stadiu). Vyhovuje mu ale dřevo trouchnivějící, zdravému neškodí...

doplněno 28.09.09 16:14:

Po doplnění kvalitnějšího obrázku ruším své vyjádření, nyní bych opravdu odpověděl jinak... :)

autobus*
hodnocení

Připojuji trochu lepší foto. Mám ještě dotaz: pohybuje se i potmě, tj. v noci? Bojím se totiž večer otevírat okna, ale potom je v domě dost těžký vzduch. Zdálo se mi, že jeho aktivita s tmou klesá, ale nejsem si jistá. Jinak děkuji moc za Vaši reakci. Byla jsem z toho dost zoufalá. Podle atlasu brouků jsem si také tipovala na tesaříka, ale v domě je dost dřevěného nábytku a obložení, tak nech nic riskovat a budu s ním nějak bojovat. S pozdravem Olga.

Co je to za brouka

autobus*
hodnocení

Ráda bych k své otázce přiložila i fotografii uvedeného brouka, ale nedaří se mi to.

Co je to za brouka #2
jarma*

Dobry večer, prepačte, mam asi podobny problem, len neviem, ako vložiť fotku k otázke. Viete mi poradiť?

autobus*
hodnocení

Dejte odpovědět, pak chci vložit obrázetk, obrázek musíte vybrat na disku a pak dát vložit.

dracek*
hodnocení

0x

dobrý den Olgo ,nebylo by foto?

autobus*
hodnocení

Bylo , ale nepodařilo se mi ho odeslat, tak snad nyní. Děkuji za reakci a teké přeji dobrý večer.

Co je to za brouka #3

jarma*
hodnocení

0x

Pomoc, práve s takym hmyzom bojujem už dlhšie. Má asi 1cm a na chrbte dve tmavé škvrny. Ešte som ho nefotila, lebo ho najprv zašliapnem... Čo s ním?*zed*

dracek*
hodnocení

0x

typuji to na nějaký druh střevlíka ,ale co proti němu to opravdu nevím

doplněno 28.09.09 18:42:

tak to je jiná obrázek řekl vše :)

paja*
hodnocení

0x

Je to druh Ploštice, Kněžovka ,při zabití páchne ,v domě je neškodná.Ploštice většinou konzumují organické zbytky.

doplněno 27.09.09 22:17:

fotoaparat.cz/...

doplněno 27.09.09 22:46:

Ještě počteníčko

hmyz.info/...

Jinak v noci po tmě si myslím ,že to dovnitř nepoleze ,leda byste svítili,ale to Vám domů může vletět cokoliv. opravdu se nemáte čeho bát, nábytek Vám nesežere.:)

zizla
hodnocení

0x

takže... konečně jsem se dostal k počítači a ejhle - opravdu to není tesařík, je to býložravá ploštice vroubenka americká (Leptoglossus occidentalis). Živí se vysáváním semen jehličnatých stromů. Před zimou se často schovává i do lidských příbytků, kde při obraně vylučují jako většina ploštic páchnoucí sekret.
cs.wikipedia.org/...
jde o invazní druh, v brně poprvé zaznamenána 2006, není známo, že by něčemu škodila.
Pokud je její přítomnost opravdu nesnesitelná, na jednotlivé jedince zabírá biolit nebo razantně vedená plácačka.
S úctou
Mgr. Marek Žižlavský

autobus*
hodnocení

Děkuji za identifikaci brouka, je to opravdu ona, což mne ovšem moc neuklidnilo, protože se mi i nadále nechce s ní sdílet domácnost. Asi zvolím ten biolit. S pozdravem Olga.

guli*
hodnocení

0x

Někdy pomůže jenom přemalovat fasádu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]