Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyplatí se chov slepic?

Od: wendy* odpovědí: 29 změna:
Zdrawím was. Bydlim v domku se zahradou. Chtela bych si koupíte slepice. Kdysi jsme slepice chovali. spíše moje babička. Je těžký takovy chov slepic? Chtěla bych tak dvě, tři. Vím že nestačí je pustit na zahradu ať si neco nazbírají. Co je jim třeba ještě koupit? Vyplatí se vůbec chovat slepice? Aby pak ty vajíčka nevyšly na 6kč jedno... Dik za rady

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

etana*
hodnocení

8x

Vše asi nejde přepočítávat jen na peníze. Kolegyně, která bydlí těsně za Prahou chová slepice už roky, má jich obvykle šest. Vajíček hafo a když nám přinese, všechny si libujeme, vajíčka prostě jsou lepší než ta z obchodu. Nejsou to jen bíložluté šišky bez chuti. A zná jejich historii, z jakých jsou slepic, čím byly kvočny krmené atd. Tvrdí, že náklady zdaleka nepřevyšují cenu za srovnatelné množství vajec v obchodě. A pravda to musí být, v ceně v obchodě je i marže, která musí pokrýt nejen výrobní náklady na vejce, ale i zisk v řetězci dodavatelů a prodejce.

Sestra chová každoročně cca 20 křepelek. Má od jara do začátku zimy denně cca 18 až 20 vajíček, jedno v obchodě stojí nejméně tři koruny, krmení stojí asi 500 na tři měsíce. Tak bych řekla, že se to vyplatí.

Mimochodem, je to jako s tou košilí. Možná se nevyplatí si ji ušít sám, ale zato máte pak přesně takovou, jakou jste si vysnila. A k tomu pocit dobře vykonané práce a menší závislosti

riva
hodnocení

7x

Vyplatí? No samozřejmě nevyplatí. Stejně jako se nevyplatí ušít si košili.

I o slepice se musíte každodenně starat. My je máme dlouhou řadu let a cenově nemohou vajíčka nikdy konkurovat těm z obchodu.

hodnocení

5x

Co do potřebné péče a krmiva se to moc zpočátku nevyplatí. V současné době máme 4 slípky. Kupuji jim tvrdé pečivo /100 Kč za pytel/, koupila jsem krmné brambory, ty byly naštěstí velice levné. Když se brambory vaří, musíte počítat určitou energii. A kupovali jsme pšenici. Letos už za 750 Kč/q.

Slepice potřebují péči. Kromě krmení i čistou vodu, teplý /v zimě/ a čistý kurník. Rády zobou zelené lupení. Proto jim pokaždé z města přivezu tašku listí z květáku či kedlubů. To milují. Výhodou je, že se spotřebují i všechny zbytky ze stolu. Nedojedený knedlík, kopeček rýže, trochu brambor, nic se nemusí házet do popelnice. Také je občas /v zimě/ výpadek ve snášce.

Nevýhodou je v létě 10 dní na Sázavě. Ale to se o ně stará ochotná sousedka, po tu dobu si bere vajíčka, ještě jí něco přidám. Jinak vejce neprodávám, spotřebujeme je sami, občas někomu dám, hlavně rodinám dětí.

Nesmíte nic přepočítávat na peníze. Ono to vejce v obchodě už je dneska určitě už také za 6 korun. A před Vánoci bude ještě dražší. A proti vejcím z drůbežáren je to nebe a dudy. Jaga.

Jinak slípek raději víc, než míň. Milují společnost ostatních slepic, proto třeba ty 2 je opravdu málo. Nevíte nikdy, co se jedné může stát a druhá sama nevydrží dlouho taky. Jsou prostě jako my ženské, potřebují být v houfu. *smich*

A když se jejich život naplní, máte navíc vynikající slepičí polévku. Doporučuji domácí nudle do ní!

doplněno 08.11.22 07:54:

Ještě jsem zapomněla zmínit vitamínovou směs pro nosnice, kde dostanou vše potřebné. Pytle buď 5 nebo 10 kg.

vlastovicka

babajaga: Pšenice za cenu 750 Kč/q je myslím v současné době velmi dobrá cena. To bylo kupované asi u nějakého dobrého známého za cenu pouze pro známé. Já jsem v září koupil pšenici u soukromého zemědělce ze sousední vesnice za 900 Kč/q a to jsem si myslel, že to není až tak drahé. Nemám přehled ale předpokládám, že asi nebude vyjímkou, že se jinam pšenice možná bude prodávat i za více jak 1000 Kč/q.

vlastovicka
hodnocení

3x

Z mého pohledu se domácí chov slepic vyplatí. Už jenom proto, že ty vajíčka od nich jsou mnochem lepší a kvalitnější než ty z obchodu. Já cenu na pořízení kurníku, stavbu zahrady, krmítek atp. nepočítám, protože to všechno už doma od nepaměti mám. U mne doma se slepice chovají už velmi hodně dlouho. Jejích chov není až tak náročný a finančně nákladný jak to někteří zveličuji. Pokud má někdo dostatečně velkou zahradu a nějaký prostor pro kurník a je ochoten se tomu trochu věnovat tak chov slepic nemusí být žádným problémem. Ráno stačí slepice pustít z kurníku, dát jim nějaké krmení a během dne podle potřeby to krmení doplnit, dát jim k dispozici vodu na pití, 1x denně zkontrolovat a sebrat snesené vajíčka, večer jich zavřít v kurníku a několikrát ročně podle potřeby vyčistít kurník a to je tak asi vše. Kdo není líný a má na to vhodné podmínky (né pouze balkon v paneláku) tak to pro něho nemusí být žáden problém. Já chovu pouze 3 slepice což pro jednoho člověka stačí. Vajíček od nich mám dost pro vlastní potřebu a občas i něco prodám sousedům nebo zdarma dám rodině. Krmím je převážně pšenicíc suchým pečivem a veškerýni zbytky od jídla a kromě toho si slepice u mne něco nasbírají na zahradě (tráva, červí, žížaly atp.) a to jim stačí ke zdravému a normálnímu slepičímu životu. Ty různé vitasminové doplňky ke kuřecímu krmení nepoužívám, protože když jsou krmené všestranným krmením tak v tom mají snad dost toho co ke zdravému životu potřebují a navíc bez chemie která v domácím chovu slepic není až tak žádoucí. Přes zimu ldyž venku mrzne nebo je sních tak slepice ven nepouštím a krmím je v kurníku. Slepice začíná snášet vajíčka tak asi ve 3/4 roku života a nejvíce vajíček snáší do 2 - 3 let a pak už méně. Přes léto to býva i 1 vejce denně od jedné ne staré slepice. V zimě podle toho jak se slepice krmí a jaký mají kurník a pokud jsou v něm zavřené snášejí mémě vajíček. Někdy i v létě nebo na piodzím když ztrácejí peří a narůstá jim nové tak mají období kdy iřeba i měsíc nebo i déle vajíčka nenosí nebo jen občas. Kolik mne chov slepic ročně stojí jsem nikdy nepočítal, ale pčedpokládam, že na nich neprodělávám. Ono nejde porovnávat cenu vajec v obchodě s náklady na chov slepic, ale je třeba brát v únahu i to, že když někdo má vajíčka od vlastních slepic tak je už nemusí kupovat v obchodě a i tím něco ušetří.

hodnocení

2x
První 2-3 roky nás jedno vejce bude stát přes 7kc. Důvod je jednoduchý. Kurník, výběh, zařízení a strava. U nás zbytky nemáme, takže jimi nekrmime, ale ani ty zbytky mnoho neusetri. Pokud ze slepic neuděláte popelnici.
Další roky budou výrazně levnější, protože kromě stravy +/- všechno už bude pořízené.
omg

JEN 7 korun prvni 3 roky i s kurnikem a vybehem? Mohl bych videt tu kalkulaci? To bude tak 40-60 slepic, hybridnich nosnic?

Ono se to nezdá, ale skáče to pěkně. Samotný kurník je cca 5,5tis a střechu jsem udělal ze zbytků co bylo doma. Kupovaný by stál násobně více. V příloze je kalkulace, kde to vychází 6,29/vejce ale chybí tam pár položek, které to vytáhnou na 7kč/vejce.

doplněno 08.11.22 10:28:

Počet vajec odhad podle plemene. Zatím to docela sedí, snáší kolik mají. V zimě se to určitě zhorší. :)

Vyplatí se chov slepic?
omg

Diky.

Tak to je extremne levny na zatepleny kurnik a cena N2 smesi je dnes 16 Kc. To je skutecny pocet vajec po 2 letech nebo odhad?

@clayman - ono je to podobné jako cena 1 km vlastním vozidlem - ježišmarja vždyť mi to žere max 5 litrů na 100 x 40,t j. 2 Kč/ km .. a to max. Ale kde jsou odpis, pojištění, pneumatiky, oleje,...a když by se to spočetlo ...tak si troufnu tvrdit, že to bude necelá desetikoruna. A to samé jsou ty slépky. A to jste ještě nezapočetl cenu pozemku, cenu práce,...

Bezva výpočet, ale chybí vám tam cena práce. Protože nějakou práci a čas to stojí.

A když se vám tam např. usadí kuna, můžete to hejno slípek pořizovat znovu.

liska5
hodnocení

2x

Já bych do toho šla. Jsou plemena, které se převážně pasou. Kromě výdajů a práce je to i koníček a trochu i pocitu soběstačnosti a eko-bio. Pro děti je to trénink na chov něčeho většího.. Čeho bych se nejvíc obávala, jsou kuny a jiná škodná. Bydleli jsme pod lesem a tohle mi bralo sílu obnovovat hejno. Stejně tak lidi chovají jiná zvířata včš.psů a koček. Ti také žerou...

pb®
hodnocení

2x

Podle toho, jaké máte zdroje. Tchán má asi 40 nosných slepic, krmí je zbytky ze školní jídelny a hospody, ze supermarketu má staré pečivo zdarma, krom toho jsou lidé z okolí zvyklí nosit staré pečivo a zbytky do nádoby u plotu, NIC pro slepice nekupuje, vajíčko prodává minimálně za 5Kč.

vlastovicka

Omlouvám se, ale špatně vložený příspěvek tato poradna bohužel neumožňuje smazat (odstranit) a tak alespioň toto vysvětlení.

prik

Domácí vajíčko je to zdravotně nejzávadnější co může být. Každý vidí jen ten více žlutý žloutek. Po konzumaci trávy. Domácí slepice sežere co najde a co se jí předloží. Ti sousedí mohou donést plesnivé potraviny.

Ve velkochovu slepice nic závadného nedostane a v obchodě je vejce často levnější než těch zlodějských 5 Kč.

id
Prik, kde se dočtu, že tráva pro slepici závadná?
Velkochov - antibiotika, hormony, močovina. To je podle vás zdravé krmení? Prosím uveďte zdroj vašeho tvrzení, že domácí slepice je fuj hnus.
Prik, zajímavá teorie.
Ty žvásty psaly kde?
Jen tak na okraj, zkus si doma vykrmit vykrmit jednodenní kuře. Kolik bude vážit v domácím chovu a kolik ve velkochovu po 32 dnech života?
Krmení nosnic je ve velkochovu podobný krmení kuřat.
Dát pět korun za pořádný vejce není nic strašnýho.
vlastovicka

prik: Tak to čím se nás tu snažíš oblbovat snad nemyslíš vážně. Podle tebe je lepší slepice krmít pouze nějakým umělým krmivem plným chémě a chovat je plno na malým stísněným prostoru nebo zavřené někdé v malých klecích než venku na dostatečným prostoru a s přirozeným krmením bez chemie? Člověče vzpamatuj se a přestaň se zesměšňovat takovými nesmysly.

prik

To ID lépe číst. Kdo píše že tráva je závadná. Domácí slepice mají přístup k trávě (aspoň někdy) a proto jsou žloutky žlutší.

A pokud si někdo myslí, že se slepice krmí ve velkochovu čím možným, tak si spočítejte kolik vajec za rok spotřebujete. Daleko víc sraček sežerete co si koupíte v supermarketu.

omg

Podle tebe je lepší slepice krmít pouze nějakým umělým krmivem plným chémě a chovat je plno na malým stísněným prostoru nebo zavřené někdé v malých klecích než venku na dostatečným prostoru a s přirozeným krmením bez chemie

@vlastovicka - lepší pro koho, pro kvalitu i kvantitu vajec to "lepší" fakticky je. Co se týče chémě, tak složení směsi N2 pro nosnice není nic problematického a žádné ATB v tom nejsou

Ostatně ty v paneláku taky budeš víc v pohodě než v lese ve stanu, což? Ono moc velký výběh = méně vajec apod. Jsou určitá pravidla.

zbytek je marketing. Třeba trhy a prodej ze dvora, jak to ... preferuji, LoL :)

veronica
hodnocení

2x

Kilogram kompletní krmné směsi stojí v současnosti 16 Kč. Kdyby teoreticky snášely všechny slepice, vystačí 1 kg na 10 vajec (100 g/1 vejce). Když slepice nesnáší, je spotřeba krmiva poloviční. Pokud se slepicím v zimním období prodlouží den svícením LED žárovkou v kurníku, snáší trvale, bez snížení produkce nebo přerušení. U mě mají světlo v zimě od 4 hod. do 8 hod., odpoledne od 15 hod. do 18 hod.

hodnocení

0x

Jak komu a jak to kdo spočítá. Soused má asi 15 slepiček, pro celou rodinu s příbuzenstvem, já bych do toho nešel. Dříve jsme slepičky měli, i králíky, prase, ale teď již ne. Občas od některých sousedů koupím vajíčko za 3 Kč, někdy je koupím v akci v obchodě za 3,30.

Manželka vyprávěla, že v pondělí byla akce v Lidlu na levná vajíčka a lidé bláznili..

Jen si spočítat, co to stojí při rozdílu 30-50hal na vajíčku..a ty fronta a hádání..

hodnocení

0x

Ještě jeden aspekt nebyl zmíněn.
Pokud nemám žádné zvířecvo nemám žádné denní povinnosti a můžu kdykoliv a kamkoliv odjet.
Pokud si pořídím slepice, už mám každodenní povinnost a pokud odjedu na víc jak den, musím shánět hodného souseda.
Pokud už toho dobytku mám víc, tak tam už je to jedno. Tak jako tak k tomu musím. :)

Ne tak zcela. Do týdne jste jakžtakž svobodný, ideálně samozřejmě méně, ale týden samotné dají. Mají automatické krmítko, které u nás vydrží cca 2 týdny. Napaječku, kde mají vodu na cca 10 dnů, ale nebude to optimální, protože je potřeba ji denně čistit. Kurník se otevírá a zavírá sám.

3 dny je nechám samotné úplně bez rozmyšlení. Ani na snášce to nepoznám. 5-7 dnů už je dost, ale také to dají. Pokud odjedeme na déle je potřeba aby docházela ob den sousedka.

guma
hodnocení

0x

Špatně počítáte. Chov slepic je bez ztrát. Ze slepic mám mimo kvalitních domácích vajec ještě dobré maso a oblíbený slepičí trus. Z trusu dělám hodnotné hnojivo.

Dále hodnotu mají i skořápky z vajec. Dávám rozpuštěné v citronu do vaječného koňaku. Dále v zahradě slepice likvidují všechnu verbež včetně myší. Více slepic více zisku.

ooka
Jak likvidují myší? To jakože vyhrabou nějakou noru špatně zahloubenou a vyzobou slepá mláďátka?
guma

Chytnou každou myš, která běží po povrchu.

ooka
Tak to si nechte patentovat, ještě jsem neviděl a neslyšel o něčem takovém, ty myši nechytá ani můj pes a to je schopnej vyhrabat díru hloubky 25 cm Aby se jim prokopal do hnízda
liska5

Potvrzuji, slepice myš klovnou, přímo na ni zaútočí. Je to pro ně desert! Dokonce s kočkou o myš umí slepice zabojovat. A kočka jen zírá.

Jinak k tomu žlutému žloutku nosnic ve velkochovech. Bohužel, ten je celkem běžně zajištěn syntetickým barvivem E 161 /kanthaxenthin/ v krmivu. Jeho množství je limitováno. Otázka je jak se dodržuje, když na podestýlce připadá na jeden metr 9 nosnic. Takže žádné rostlinné příkrmy! Prý u poloviny všech vajec na trhu určitě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]