Nejste přihlášen/a.
Je nějaký zákon, který uvádí vzdálenost včelích ůlů v sídlené oblasti. Mám 3 letou dcerá, která je alergická na jakékoli bodnutí hmyzem, po štípnutí komárem opuchne a dusí se. Náš soused (chatař), má ůl hned vedle naší zahrady, nedá se s ním mluvit, Nerada bych o dceru přišla díky lhostejnosti ostatních. Psali jsme dokonce petici místnímu starostovi, ale tomu to je také jedno. Dá se s tím něco dělat?
Určitě nejsme jediní komu vadí, druhý soused je také alergický na včelí bodnutí, takže v létě všichni omezuje pohyb venku na nezbytně nutný, což nás už nebaví!
Velice záludná otázka. Jediné co mě napadlo je zavolat si na krajskou vetrinární správu a zeptat se tam.
127
(1) Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek.Tolik zákon. Ale na včely se ten pohyb zvířat nevztahuje. Obávám se, že se nedá nic dělat. Někde jsem četla, že je dobré postavit plot 2 m vysoký (stačí rákosový) . Pokud ho budou chtít včely přeletět musí vystoupat a vaši zahradu přeletí ve výšce. Rozhodně nesmíte mít na zahradě nic co by včely lákalo...sladké pití a pod. Možná by nebylo špatné napsat na svaz včelařů, co na to říkají oni a jak se bránit, aby vás včely obtěřovaly co nejmíň...držím palce.
nevěřím, že nejde se sousedem mluvit, na pozdrav dobrý den určitě odpoví každý normální a normální prosbu a vysvětlení situace také každý odpoví, vše je o dohodě...ps.: v našem městečku měli lidi mega úly hned vedle školní jídelny řadu let a v Americe je teď včelaření velká móda, zvláště po uvedení filmu Pan Včelka
Jsem včelař a ten Váš soused by Vám měl vyhovět. Pokud je dcera alergická neměl by úly mít v blízkosti Vašeho domu.Zákon na to sice není,ale určitá etika ze strany onoho včelaře by být měla.Pokud nemá pozemek kde by mohl včely umístit,vždy lze se s někým domluvit a umístit včely jinam. Mnozí sadaři by to i uvítali.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.