Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedův pes naříká

Od: liska5 odpovědí: 7 změna:

Bezdětní manželé si pořídili tříletou fenečku. Odejdou do práce a pejsek tam vytrvale naříká, často celé hodiny. Už mne zná, potkáváme se, když vycházíme z bytu. Měla jsem sice několik psů, ale ne v paneláku. Měli zahradu a doma nás bylo víc...Nevím totiž, zda je hloupost s pejskem takto komunikovat. Občas mi to nedá a zaťukám. Když za zdí uslyší své jméno, vždycky na chvilku ztichne. Já jen jestli něco nekazím v jeho výchově, nebo jestli nepřispívám k jeho strachu? Myslím, že paní by se to asi nelíbilo, kdyby mne zaslechla. Má ho jako děcko, mám pocit, že by to vzala, že jí zasahuji do výchovy, když k němu přes zeď nebo dveře promlouvám. Bývám doma častěji, jak oni a mně prostě nedá to jeho naříkání.

doplněno 14.09.22 16:10:

Jo, a je to papillon. Hezká bystrá fenečka. A už se zase ozývá..Uf!.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Zdravím.Co takhle jim nabídnout, že jim jí vyvenčíte, když nebudou doma.Za předpokladu, že máte čas a ochotu to udělat.Klidně za drobný peníz,nebo zdarma..to je na vás..Fenka se zabaví a pak jí uklidní třeba i váš hlas za zdí nebo dveřmi..Bude vás znát.

pb®
hodnocení

1x
Paní má psa místo dítěte, takže se k němu nechová a nevychovává ho jako psa. Tedy nevím, jestli můžete nějakou výchovu skrz dveře pokazit. Vědí vůbec, že jejich pes kvílí a obtěžuje okolí? Vy aspoň víte, že se psovi nic neděje a nikdo ho netýrá.
liska5
hodnocení

To se právě chystám, jakým způsobem jim to říct, aby to nevzali, jako nevhodnou kritiku, jako ať se nestarám...Musím diplomaticky, když máme žít vedle sebe na patře. Ano, má ho jako děcko To sama nemohla mít. A na reakce na pejska je hodně citlivá..Pán je věcnější, fenka ho poslechne na slovo. Jen je málo doma.

hodnocení

1x

Nejlepší a nejrychlejší by bylo na tento problém v každém případě upozornit majitele pejska, pokud jim na fenečce záleží, tak to pochopí.Vy se tím netrapte, oni sami ji v prvé řadě musí postupně vychovávat tak, aby přečkala samotu a jestli tohle nepochopí, tak chudák pejsek. Zřejmě v tomto směru podceńují výchovu.Jak ji mají dlouho?

liska5
hodnocení

Asi 5 týdnů, podle toho vytí..

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím, Liško. Já bych myslela, abyste si fenečky nevšímala. Protože ona by měla pochopit, že pokud bude "volat", nikdo nepřijde. Ale když bude zticha, za určitou dobu se páníčků dočká. Když vy na ni zaťukáte => ona instinktivně ztichne, ale vy k ní nepřijdete. Takže ji vlastně učíte, že když ztichne - a je klidná, nikdo nepřijde. Tedy bude zkoušet "volat" čím dál víc a dýl (protože být zticha nefunguje), a navíc bude volat jak na své páníčky, tak na vás. Takže se intenzita a frekvence budou zvyšovat, až bude volat, naříkat, štěkat a výt celou dobu, co budou páníci v práci. To věci neprospěje. Jediná cesta je ta, aby páníčkové nacvičovali odchody a příchody, aby fenka co nejdřív pochopila, že ji neopustili, že může být v klidu, že šli jen na lov a že se jí vždycky smečka vrátí a něco naloveného přinese. Možná byste mohla zkusit sednout si na zem a opřít se o společnou zeď a potichu a v klidu tam několikrát za den posedět (když bude zticha). Jak začne volat – odejít. Ona vás ucítí a uslyší váš dech a srdce, a pokud je chytrá, zkusí vás napodobit. Tím by se měla zklidnit. Ale nesmíte na ni mluvit, ťukat ani s ní nějak komunikovat, jinak si to bude vynucovat = volat. Ida

doplněno 15.09.22 18:26:

Zdravím, Liško. Nemáte zač... Ida

liska5
hodnocení

Děkuji, za profiodpověď, Ido. Taky jsem takhle uvažovala, proto se ostatně ptám. Oni se jí věnují, jakmile jeden příjde z práce, už s ní jde.ven. Druhý ho střídá večer, tak i ráno. Fenka by si na ten rituál měla zvyknout a já tím třeba prodlužuji délku psího přivykání. Dnes jsem se vůbec neozvala. Zkouším, jestli se ty intervaly mezi štěkáním budou časem prodlužovat. Nevím, jestli by mi paní psa svěřila. Nevypadá na to. Sousedé jsou tu poměrně krátce, natolik se neznáme. Taky by to bylo na více hodin, a to nemohu být k dispozici. Sama dělám nepravidelně na dohodu a stejně nepravidelně hlídám vnuka. Někdy tu nejsem několik dnů, tak se o nějakém režimu nedá mluvit. Šlo mi jen o to, zda je hloupost se psem za zdí komunikovat, a už mám jasno. Díky!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]