Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Fenky hárají celý život, i těsně před smrtí. Nemají období přechodu ani následné neplodné stáří. Takže pravidelnost hárání nic nenaznačuje. Ale, Leonberger je velké až obří plemeno, a tím pádem se nedožívá vysokého věku, jako plemena malá. Uvádí se délka života do 10let, spíš kolem 8. Takže v tomto vysokém věku bych rozhodně fenku nakrýt nenechala, a poprvé už vůbec ne. V přírodě fenky mají štěňata při každém hárání už od mladého věku a až do stáří. Ale poprvé, to je něco jiného. Pánev není roztažená, "porodní" svaly budou značně ochablé a ani srdce nebude v nejlepší kondici. Pes, žijící s člověkem, tedy bez pravidelného "tréninku" nebude mít na stará kolena takovou kondici. V tomto věku by měl porod hlídat veterinář, když to vysílená fenka sama nezvládne, vyřeší to císařským řezem, a to je operace. Narkóza (nemusí ji přežít), řez a následné srůsty, může to hnisat... Nemusí to přežít štěňata, ale nemusí to přežít ani máma. Často stará fenka nemá mlíko, a fenka s mlíkem bez štěňat, která by vaše štěňata odkojila, nebývá po ruce. A po tom celém martýriu štěňata uhynou hlady. Rozum mi říká, že je tu moc důvodů proti. Já bych svou holku poprvé a v tomto věku nakrýt nenechala. Dopřála bych jí na stará kolena klid. @witch, děkuju za důvěru a pohlaďte, prosím, za mně svou psí holku. Ida
Právě teď na mne čumí tříletá ovčanda, která se narodila v osmi letech matky, čistá NO. Je ale fakt, že to byl druhý vrh. A všichni zúčastnění jsou v pohodě, asi bych se toho nebál...
Promiňte, je to jenom můj názor, ale protože si bereme domů psy z útulku, tak dokud jsou útulky plné, nepřipouštěla bych fenku, "protože si o to říká". Zvládla byste myšlenku, že ta s obtížemi narozená štěňátka mohou skončit jako nechtění chudáci v útulcích?
Opravdu jsem Vás nechtěla, jak říkáte, nasrat. Ale náš sočasný pes byl taky přijatý do své rodiny jako milované rozkošné štěňátko, a ve třech letech odstraněn do útulku, protože dělal potíže. Strašně mě za ty psy bolí srdce. Nemyslím si, že Vy byste dala psa do útulku, ale jak můžete vědět, co s ním jednou bude?
Upřímně se omlouvám, nechtěla jsem se Vás dotknout ani Vás z něčeho podobného podezřívat. Jen jsem to dala k úvaze. Jsem opravdu ráda, že jste se rozhodla nechat fenku bez štěňat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.