Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

1. vrh u 7-mi leté feny Leonbergera

Od: witch* odpovědí: 7 změna:
Zdravím.
Zajímá mě názor zvláště @idanova, zda by mohla naše fenka mít ještě štěňátka. 1. a zároveň poslední.
Fence bylo 14.4. 7 let, je aktivní, čilá, (pravda, ne tolik, co dřív) ale stále v kondici.
Již jsem konzultovala i s jinou chovatelkou Leonů a ta po 5. roce první štěňata již nedoporučuje, vzhledem k možným komplikacím při porodu.
Jenže, vyrojilo se nám pár nabídek ke krytí a tak stále váhám. Nerada bych o fenečku přišla na úkor štěňat.
Napadlo mě ještě zajet k vetovi, zda je schopen sdělit mi po celkovém vyšetření nějaké podrobnosti, zda by v tomto věku štěňata mít mohla, či nikoliv (pokud by se krytí ovšem ještě podařilo).
Hárání po celý její život pravidelné - 2x ročně, jaro, podzim.
Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

12x

Zdravím. Fenky hárají celý život, i těsně před smrtí. Nemají období přechodu ani následné neplodné stáří. Takže pravidelnost hárání nic nenaznačuje. Ale, Leonberger je velké až obří plemeno, a tím pádem se nedožívá vysokého věku, jako plemena malá. Uvádí se délka života do 10let, spíš kolem 8. Takže v tomto vysokém věku bych rozhodně fenku nakrýt nenechala, a poprvé už vůbec ne. V přírodě fenky mají štěňata při každém hárání už od mladého věku a až do stáří. Ale poprvé, to je něco jiného. Pánev není roztažená, "porodní" svaly budou značně ochablé a ani srdce nebude v nejlepší kondici. Pes, žijící s člověkem, tedy bez pravidelného "tréninku" nebude mít na stará kolena takovou kondici. V tomto věku by měl porod hlídat veterinář, když to vysílená fenka sama nezvládne, vyřeší to císařským řezem, a to je operace. Narkóza (nemusí ji přežít), řez a následné srůsty, může to hnisat... Nemusí to přežít štěňata, ale nemusí to přežít ani máma. Často stará fenka nemá mlíko, a fenka s mlíkem bez štěňat, která by vaše štěňata odkojila, nebývá po ruce. A po tom celém martýriu štěňata uhynou hlady. Rozum mi říká, že je tu moc důvodů proti. Já bych svou holku poprvé a v tomto věku nakrýt nenechala. Dopřála bych jí na stará kolena klid. @witch, děkuju za důvěru a pohlaďte, prosím, za mně svou psí holku. *mala* Ida

witch*
hodnocení

Mockrát Vám děkuji za vyčerpávající odpověď. Selský rozum mi také velil, že bych ji v tomto věku krýt neměla a tak je rozhodnuto. Vzpomněla jsem si ještě na Vás a pokusila se Vás tu zeptat.
Ještě jednou mnohokrát děkuji a jistě jí od Vás pozdrav vyřídím. :)

hodnocení

2x

Právě teď na mne čumí tříletá ovčanda, která se narodila v osmi letech matky, čistá NO. Je ale fakt, že to byl druhý vrh. A všichni zúčastnění jsou v pohodě, asi bych se toho nebál...:-D

witch*
hodnocení

Kdybyste jen věděl, jak na mě čubička čumela na jaře během hárání. Ta si o to potomstvo vyloženě říkala.
Což kdyby to byl už druhý vrh, tak se toho asi nebojím, ale strach mám právě z toho, že štěňata ještě neměla.

Promiňte, je to jenom můj názor, ale protože si bereme domů psy z útulku, tak dokud jsou útulky plné, nepřipouštěla bych fenku, "protože si o to říká". Zvládla byste myšlenku, že ta s obtížemi narozená štěňátka mohou skončit jako nechtění chudáci v útulcích?

witch*
hodnocení

Než jsem příspěvek napsala, něco podobnýho jsem tu přesně čekala. Za a) děláte, jak kdybych měla množku a ještě k tomu nějakých vořechů. A za b) si vyprošuji, mi byť jen okrajově naznačovat, že bych se o štěňata nepostarala a skončila v útulku! Víte Vy vůbec, kolik štěňat jsem odchovala na mlíce? Sice ne vlastních, ale už jako dítě jsem ve 13-ti letech docházela k týdenním štěňatům a starala se! Krmila, vážila, zapisovala.
Milá inzinýrko. Váš dotaz může být sebevíc diplomatický, ale věřte, že mě akorát tak po ránu nasral!
Navíc, za celých mých 32 let jsem od žádného mého vlastního zvířete nevyvedla jediná mláďata! Tak pardon, že jsem se slušně dotázala a následně to stejně zavrhla.

Opravdu jsem Vás nechtěla, jak říkáte, nasrat. Ale náš sočasný pes byl taky přijatý do své rodiny jako milované rozkošné štěňátko, a ve třech letech odstraněn do útulku, protože dělal potíže. Strašně mě za ty psy bolí srdce. Nemyslím si, že Vy byste dala psa do útulku, ale jak můžete vědět, co s ním jednou bude?

Upřímně se omlouvám, nechtěla jsem se Vás dotknout ani Vás z něčeho podobného podezřívat. Jen jsem to dala k úvaze. Jsem opravdu ráda, že jste se rozhodla nechat fenku bez štěňat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]