Nejste přihlášen/a.
V rákosí malého rybníčku v mokřadech mezi pastvinami jsem spatřila dvě mladé ještě šedé labutě. Stará labuť ani labuťák, kteří zpravidla mláďata statečně brání, tam nikde nebyli. Naopak, spatřila jsem v trávě dva kroky od břehu mrtvé čerstvě zakousnuté další labutí mládě. Tělo tak 40cm, žádné mrně. Nikde známky boje, nebyla potrhaná, nikde ani peříčko. Jediná známka násilí bylo prokouslé hrdlo asi deset cm pod zobákem. Myslím, že liška by ji odnesla a pes by zas natropil binec. Možná jsme nějakou škodnou vyrušili a ta si dodatečně příjde svoji kořist ožrat. Nejbližší chalupa byla necelý kilometr a les ještě blíž. Jinak orobinec, keře a řada osik. Nevíte, kdo takto loví a troufne si na mladou labuť? Je možné, že ta potvora už má na svědomí většinu hejna, když na rybníčku zbyly jen ty dvě mladé...
A sakra! To je teda nadělení tihle uměle vypuštění predátoři! Tohle se událo nedaleko Černé Vody /Rychleby/, kde jsou rybníky s labutěmi. Ta "moje" labuť byla u nedávno vybudované záchytné tůňky. A byla menší, mladší, než ta na obrázku ze západních Čech... Jak ale takového zákeřného norka likvidovat?
Odstřel u nás není povolen. Toto privilegium mají jen členové myslivecké stráže a hospodáři.
Článek je z roku 2017. Je možné, že od té doby se zákon o myslivosti nějaké změny dočkal.
a ještě jeden starší z roku 2008 myslivost.cz/...
Rychlebské hory jsou krásným koutem naší země, byli jsme tam vícekrát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.