Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přestěhování mraveniště

Od: vlajami* odpovědí: 9 změna:

Zdravím, velcí hnědí mravenci (často takové vídám v lese) si načali stavět mraveniště kolem vyvýšeného záhonu na zahradě. Nechci je ničit nějakým chemickým postříkem, znepříjemňovala jsem jim život octem, rozemletým novým kořením a dalšími různými pachy. Nic nepomohlo a staví dál mrameniště výš a výš *cert*. Jak je mám vystěhovat ze zahrady, aby se tam nevrátili?

Předem díky za rady...

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jiofa
hodnocení

2x

Protože mravenci s mraveništěm mají rádi sucho, zkuste je neustále polévat, prolévat, zaplavovat, kropit vodou a nenechte jim obydlí oschnout. Pokud se přemístí na nepřjatelné místo, pokračujte. Časem se odstěhují do bezpečných míst pro ně a snad i pro vás. Dejte jim šanci aby se postarali o sebe pro přežití.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, asi jen teoreticky - rozhrnout mraveniste, najít jejich královnu a tu přemístit dal od pozemku. Ostatní mravenci se za ni přestěhuji a postaví si nové mraveniste. Hlavně se nenechat postipat. Zdravím!

hodnocení

0x
Sebral bych vše do koleček lopatou a někam odvezl . Místo u záhonu bych poté zasypal a snad by bylo hotovo :)
Jako nápad hezké ale praktická proveditelnost asi horší. Část mraveniště pod úrovní zeminy může být i 2x větší než část nadzemní.
patamat

Je to dobrý návod a jediné řešení, které mravenci přežijí.

Je třeba to vybrat do hloubky a naložit i larvy a hlavně královnu. Do prázdné díry potom dát hlínu a něco, co jim nevoní. Mravenci si vybudují mraveniště znovu na novém místě. Sice je to pracnější, ale pomůže to.

Někdo tady radil, najít a odnést královnu. To není nejlepší řešení, protože královna bez kolonie by brzy zahynula a kolonie bez královny také. A najít královnu by bylo těžší a složitější než naložit celé mraveniště. Pokud by se královna přenesla o několi metrů dál, tak si ji najdou a přestěhují zpět, a pokud by byla daleko, tak ji nenajdou.

ben®

patamat - to se musíte rozhodnout, jestli je přemístění královny dobrý nápad nebo nikoliv (abyste to v jedné větě nehanil a následně nedoporučil). Asi je jasné, že jsem nemyslel jen tu královnu, ale i to její okolí (zkrátka, více mravenců).

patamat

"bene" nic nehaním a zároveň nedoporučuji. Svým komentářem jsem reagoval na 2 rady - na tu Vaši a na radu od "maria". Do Mariovi rady jsem to napsal proto, že "totak" po pravdě napsal, že je to hůř proveditelné.

Ale po pravdě, lopatou vybrat mraveniště je snažší, než v mraveništi hrabat a hledat královnu.

ben®

hodnocení

0x

Stěhování mravenišť je celkem obvyklá práce technických služeb ve městech, když si třeba mravenci postaví mraveniště v dětském koutku. Dělají to jednoduše, vedle mraveniště postaví plastovou popelnici a lopatou mraveniště i s mravenci naloží dovnitř. Pak se to vyklopí někde v lese. Pokud v zemi nějací mravenci zůstanou, tak se nejspíš přestěhují jinam. Pokud by přece jen chtěli hnízdo obnovit, tak bych tam položil folii zatíženou kameny, to by je mohlo odradit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]