Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji poradit ohledně své sedmileté fenky. Je to stafordice s papírama, vykastrovaná a bývala i hodná. Poslední dobou se začala chovat zle. Vyjíždí po malých dětech, i přes to, že cca 2 měsíce zpátky je milovala. Milovala děti a nikdy nikomu noc neudělala až do teď. Vyjela po malinké holčičce a ne jednou. O pár dní později zase po synovcovi. Když jsem ji zatáhla za obojek, tak vyjela i po mě. Pořád vrčí, je naježená a má zlý pohled. Vůbec ji nepoznávám a nevím co mám dělat. Napadlo mě jestli nežárlí nebo jestli už neni stará, jestli nemá vsěho plné zuby a chce svůj klid... za každou radu budu ráda děkuji K.
Nechala bych jí přešetřit zdravotní stav na veterině, může jí něco bolet, nebo jí chybí nějaké živiny, minerály, mohla třeba prodělat mrtvici, kdy se mlže psychika změnit a podobně. Určitě nemá smysl jí trestat, když neznáme příčinu.
Nejspíše se mnou nebudete souhlasit, ale nedá mi to, musím napsat. Je to jako s dítětem. Děcko, zvláště pak odrostlé, musí znát hranice. Velkou láskou a nedůsledností při vytyčování hranic, se stavíme do pozice kamaráda, kterého děcko/pes může postat do pr.dele. Ne! Musí vědět, že kamarádi nejsme! Respekt! Trocha strachu také neuškodí. Neříkám mlátit, ale mnohdy stačí jen ostrý hlas, bez decibelů. Ale důslednost za každou cenu. Většinou i dítě i pes zaměňují laskavost za slabost a snaží se převzít vedení a šéfovské místo. Já jsem z takové situace vybruslila tak, že jsem zacvičila pár cviků poslušnosti, ovladatelnosti. A se žrádlem jsem chvíli otálela až do hladu, aby si uvědomil, že se nekouše do ruky, která krmí. Cvik "odložení" má opravdu velký smysl, zvláště pak s miskou žrádla v dohledu.
Tohle všechno si mohu dovolit při malé rase, ale u tak velkého, silného psa, budete muse přitvrdit. Ne do surovostí, ale do obhájení své pozice vůdce smečky. Není se třeba bát, že vás dítě nebo pes nebudou mít rádi, že se vás budou bát. Oni přesně chápou, co je ze zloby a co je z hájení hranic, Pes navíc: Usekneš-li psovi nohu, přesto za tebou půjde.
arabské přísloví.
Moc děkuji za odpověď Je to můj třetí staford a rodiče jsou velcí milovníci tohoto plemene. Vyrůstala jsem v tom a vím jak se k těmto psům chovat. Fenka má výcvik, chodíme na cvičák a poslouchá na slovo. Nejlépe na ní plati přítelovo slovo. Má hranice kam v bytě smí a kam ne. Na gauč ani náhodou a do postele už vůbec ne. Když neposlechne, tak jí prostě plácnu. Chodla jsem s ní i na výstavy takže musela mít perfektní výcvik, který jí zůstal a udržujeme ho takto i nadále. Zjistila jsem, že to může být ze zdravotních problémů. Objednala jsem ji na pořádné vyšetření, abych konečně věděla co se děje. Pokud se ukáže, že je zdravá, tak se pokusíme přizpůsobit a hlavně předejít nějakému neštěstí.
Zdravím. Vždycky je potřeba nejdřív vyloučit zdravotní problém (u veterináře). Pokud je zdraví v pořádku, nedošlo u vás ke změně v rodině? Změna chování dospělého psa je vážný problém, a nikdy to není jen tak samo sebou. Něco je jinak. Např. nemoc či rozvod a odejití člena rodiny? Nebo naopak nepřišel nový člen do rodiny? A jak vypadá to vyjetí na dítě? A co tomu vyjetí bezprostředně předchází? Vyjíždí na vaše děti (které fenka dřív celých 7 let svého života milovala), nebo jde o cizí děti, které potkáváte na procházkách? Jsou vaše děti naučené, že jsou místa v bytě (minimálně fenčin pelíšek), která jsou pro děti tabu? A pokud fenka vstoupí na pelíšek, respektují děti, že se v tu chvíli musí pelíšku přímo vyhýbat a fenku nerušit a její zónu respektovat? A totéž u krmení? Dala jste málo konkrétních informací. Ida
Zdravím. Je-li zdravá, viděla bych to na 2 příčiny. 1) Vaše fenka vás za vůdce smečky nepovažuje (asi přítele), a vás brala za sobě rovnou. Píšete: ...(synovcův) zip u mikinky, sedla jsem si k němu a snažila se to rozepnout. Hladil ji u toho a ona po něm z ničeho nic vyjela... Pokud jste si k zipu sedla na zem, tedy níž, než byl pes, a zády ke psovi a ještě třeba v tom pokojíčku, který fenka považuje za "svůj" a jí jste nesledovala, v podstatě jste demonstrovala, že jste oba (i synovec) pod ní – níž => tak to fenka pochopila a hbitě vám ukázala, že tomu rozumí a vítá to. V podřízené pozici si synovec dovolil na fenku sahat, což v jejích očích byla nevychovanost a rovnou mu vysvětlila, že na ni nebude sahat, když ona to nedovolí. Synovcovo chování je v očích psa "drzé" a vy jste nezasáhla! Nezasahujete ani v případě dalších dětí? => buď srovnat psa, nebo srovnat děti, nebo všechny => tedy synovce začala vychovávat sama (po psím). Tím, že na vás taky začala vrčet, jasně řekla, že vás v hierarchii smečky od této chvíle nebere jako sobě ani rovnou, natož nadřazenou. 2) Všichni psi patřící do skupiny tzv. "bojových plemen" mají jednu mimořádnost. Oni mají 1 jiný gen (žádná jiná plemena ho nemají), který do cca 2 let věku psa "spí", a od těch 2 let čeká na "spouštěč", který ho uvede v činnost. Je to gen, který "dovolí" psovi bez problémů zabít nejen zvířata = kořist, ale i člověka. Všechna jiná plemena "s tím mají problém". Neví se, co přesně je tím spouštěčem, ale ví se, že u některých jedinců k tomu dojde hned na těch 2 letech věku, u jiných jedinců kdykoliv později, u některých nikdy. A tak se mohlo stát, že vaše fenka se dočkala na 7 letech. Stouplo jí sebevědomí, které jako "kastrát" neměla vysoké, ale posunem v hierarchii nad vás, už se nebude chtít podřizovat; a začala u dětí (logicky u těch nejslabších) a jala se korigovat jejich chování. Tím "vyjížděním" je varuje, že pokud budou pokračovat v tom, co právě dělají, ona je potrestá. Máte (vy, ne děti) jedinou možnost - musíte začít uplatňovat svou autoritu a dělat činnosti, které psa podřizují a u toho demonstrovat svou nadřazenost + každodenní výcvik, výcvik a výcvik. Pokud se to nebude dařit, vyhledejte odborníka ve vašem okolí, ať pozoruje chování vaší fenky a přímo vám na místě ukáže a vysvětlí, co a jak. Ida
Žiju jen s přítelem, své děti zatím nemáme a situace je pořád stejná. Měli jsme volnou místnost, která zatím patří fence. Jednou to bude dětský pokojíček, ale na to je ještě dost času. Pokud přijde návštěva s dítětem, tak fenku neodháníme, jen hlídáme. Nikdy jí žádné dítko neublížilo. Synovce hlídám docela často od malinka a fenka ho zná. Měla ho ráda a mazlila se s jim. Teď nedávno se mu zasekl zip u mikinky, sedla jsem si k němu a snažila se to rozepnout. Hladil ji u toho a ona po něm z ničeho nic vyjela. Nevím jestli žárlila nebo tak něco, ale od té doby vrčela i na mě, pak vyjela po kamaradky holčičce, kterou také zná od malicka. Vyjíždí jen po malinkých dětech tak do 5-6 let. Nechám ji pořádne vyšetřit aby se popř vyloučily zdravotní problémy a uvidíme co dál no
Je možné, že jste to u ní vypěstovali sami. Je to stejné jako u lidí, když bude manžel chodit do hospody a budete mu to tolerovat, je klid, když mu to začnete zakazovat, bude vám nadávat. Být to pes, tak si uděláte závěr: Vždycky když by chtěl jít do hospody, tak je hrozně protivnej.
Takže jestli psa "pro jistotu" odháníte od dětí a když je u vás dítě, pes musí stranou a věnujete se dítěti, tak se logicky zlobí na toho, kdo to podle něj způsobil.
makk, to je pravda, co píšete, má to logiku. Ale jak z toho ven? A tam je problém.
Mi nedá, musím ještě dodat, že v každém kolektivu, nejslabší jedinec je šikanovaný. Uť už u vlků nebo u lidí.
Už jsem tady několikrát popsala situaci, kdy mé děti, holky, pokousaly štěňata, puberťáky. Nezávisle na sobě, u dvou psů, v průběhu několika let. Když se hra zvrhla na boj o moc, slyšela jsem: "Tak ty mě budeš kousat úplně vážně?! " A hned na to jekot psa. Mladá mu ukázala, kdo je a že má také zuby a ať maže na pozici psa. A kousla ho velmi silně do stehna. Hodně dlouho ji obcházel s úctou. A té mladší se totéž stalo u jiného psa, za několik let. A všem bylo hned jasné, jak to je.
dado, všimla jste si, co pan Desenský dělá? A také ten malý Mexičan. Nevychovávají psy, ale učí majitele, jak získat respekt psa. Stačí pak syknout, gesto. Je zajímavé, že pes to s nimi umí ihned, protože chápe, ví. Ale z páničky si zase dělá prd. Není to psem, je to člověkem na konco vodítka a jeho postojem a přístupem ke psovi. Ve zkratce: KAŽDÝ SI DOVOLí, KOLIK JE MU POVOLENO
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.