Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, bydlím v paneláku, a jeden soused "zachraňuje" kočky. Kolik jich má doma, opravdu netuším, ale sousedka - keliška ho stále vidí jak tahá do svého bytu další a další přepravky. Říká se o něm že krmí toulavé kočky někde u baráku, ale pokud ano tak jedině v noci, a prý má doma v cca 95 m2 přes 200 koček. Žádný zápach cítit není, asi se o ně fakt stará. Proč to ale píšu - máme pod barákem sklepní kóje - každý byt svou, a většina lidí tam má nábytek, květiny, zavařeniny, nepořádek, a soused - kočky. Jednou ho tam "přistihla" sousedka, a prý tam má jakési karantény. Zvědavě jsem tam - jsem předseda SVJ nakoukl přes kartony, a má tam nějaké velké klece, bylo jich asi 8, kočky tam mají misky, záchody, nevypadali špatně, soused jim to tam zcela zadělal takže teď už se tam nepodívám, ale vím že jim tam přes den svítí a pouští dokonce rádio. Není to týrání zvířet? Ještě dodám, v baráku to nikomu nevadí, nikoho neobtěžuje, ale jde mi o ty kočky. Zdravotně jsou asi v pořádku, soused je MVDr. Ale prý nějaký divný, asi psychicky nemocný. Je mu kolem 30...
200 koček nemuže nedělat problem, to neni možný aby to měl ,kočka smrdí a huláká, 200 hoven dvakrát denně to nosí teda pytle do popelnice taky? a pytle s kočkolitem do bytu? a pytle se žrádlem do bytu? nebude to třeba tak že veterinář-přepravka je vlastně taková pracovní pomůcka a bere si práci-ošetřování s nutným dohledem domu? a proto "každou chvíli nosí kočku v přepravce do bytu", je v přepravce vubec pokaždý jiná kočka? nebo vubec kočka? vejde se tam i králíček, ještěrka,had, .., kočka po operaci, kočka na kapačkách ,když už teda kočka
Taky trochu tápu.
Ze zákona nemůžete omezit chov domácích zvířat v bytové jednotce (až na výjimku, kdy je problém s hlukem, zápachem apod.). Co se týká společných prostor, je to složitější: Společné prostory sloužící všem vlastníkům, společné prostory sloužící jen některým vlastníkům, jsou to vůbec společné prostory? Co praví Prohlášení vlastníka? Ale za situace, kdy není žalobce, bych to opravdu neřešil.
Výhradu mám k onomu: Jim tam přes den svítí a pouští rádio. Neznám stavební dispozice vašich sklepů, ale pochybuji, že kóje má samostatný elektroměr. A neznám kóji, kde by byla elektrická zásuvka. První věc je, že spotřeba elektřiny je zřejmě "dotována" ostatními členy SVJ, u druhé - buď jede rádio na baterky nebo to vypadá na neoprávněný zásah do elektroinstalace. Tohle všechno by měl každý předseda SVJ vědět.
U nás to funguje tak, že chov zvířat ve společných prostorách je zakázán v domovním řádu. Jsme BD ne SVJ. Chov ve sklepě by byl teoreticky možný, poněvadž nemáme klasické kóje (tedy prostor oddělený jen zástěnou), ale regulérní sklepy, které jsou (právně, nikoliv fyzicky) součástí bytové jednotky. Nejde tak o společný prostor. Ale narazilo by to na zmíněný problém s elektřinou.
Sk. koje jsou typicky spolecna prostora a koje vymezeny prostor pro urcene vlastniky.
Elektrina je tam typicky svetlo a i muze byt vypinac na svetlo a i zasuvka. Jestlize ale predseda napsal, ze ani toto ostatnim vlastnikum nevadi, tak nema zadny mandat do toho rejpat. Ale muze sam za sebe vlastnika vystoupit a rici, ze jemu vadi odber spolecne elektriny na sviceni a na kocky, k tomu jiste ma pravo. Pak muze naformulovat hlasovani o usneseni treba: zakazuje se chov kocek ve sklepni koji.
k tomu usneseni potrebuje odmavnout nadpolovicni vetsinu hlasu pritomnych na usnasenischopnem (>50%) shromazdeni...
Ps: V SVJ je domovni rad pravne nevymahatelny, musel by byt soucasti stanov, aby jej bylo mozno pravne vymoci.
JD: Mám tomu rozumět tak, že v SVJ si kdokoliv může dát klec s kočkou (psem, terárium) do sušárny (nebo jakákoliv jiná společná prostora, krom těch kde by to neprošlo kvůli PO) a pro úřední odstranění by bylo třeba svolat členskou schůzi a získat nadpoloviční počet hlasů?
Nemám. Ale mám stejné právo prostor užívat, stejně jako ostatní. Kde je tedy dáno, k čemu mám který prostor užívat? U nás v domovním řádu.
Hele já pouze konstatuji fakt, že DŘ je nevymahatelný právně, pokud není součástí stanov, chápeš?
A sušárna lze používat k účelu, jak je uveden v prohlášení vlastníka. Tedy k sušení Ne k uskladnění.
Dva právníci, nejméně 3 názory (nejsem právník). Tohle asi nerozlouskneme, hádek a dohadů na toto téma je na internetu dost a dost. Mmch.: Nestačilo by tedy tu kočku pravidelně namáčet ?
@amper V tomhle se ale pleteš, tady není třeba žádný právní názor, tohle je prostý a ověřený fakt! DŘ v SVJ ( pokud není ve stanovách resp. jeho součástí) je jen kus papíru a 100% nemůžeš uspět s žalobou na jeho nedodržování! Prostě to přijmi jako fakt, případně to vyvrať, ale to se ti nepovede, protože konkrétně tohle vím najisto
tip: Najdi pravomocný rozsudek a nebo judikát, ze kterého plyne opak. Nenajdeš.
ps: Ale řešení je přece snadné, už jsem to taky napsal, usnesení shromáždění, změna stanov,
@amper V tomhle se ale pleteš, tady není třeba žádný právní názor, tohle je prostý a ověřený fakt! DŘ v SVJ ( pokud není ve stanovách resp. jeho součástí) je jen kus papíru a 100% nemůžeš uspět s žalobou na jeho nedodržování! Prostě to přijmi jako fakt, případně to vyvrať, ale to se ti nepovede, protože konkrétně tohle vím najisto
tip: Najdi pravomocný rozsudek a nebo judikát, ze kterého plyne opak. Nenajdeš. Ale dobře že to nikdo skoro neví, tak to aspoň ty lidi dodržují...
ps: Ale řešení je přece snadné, už jsem to taky napsal, usnesení shromáždění, změna stanov,
To je vazne mineny dotaz?
Predseda SVJ je alex.
Jeden soused, MVDr. chova 200 kocek a ma je i ve sklepni koji? Proc to proboha predseda resi, kdyz to nikomu nevadi? Nechapu. Ani to, ze to nesmrdi, to by musel denne menit kockolit.
Predseda ma resit tak maximalne pokud zjisti, ze se ve sklepnich prostorach koji sviti bez pritomnosti osob. To je jeho kompetence a ne co kdo ma ve svem byte a v prostoru k vyhradnimu uzivani (koje).
Čí je to dům? Obecní, družstvo, vlastníci? Majitel dpmu by měl volat hygienu a ti se postarají o asistenci policia a sběratele umravní.
Pletiplat, umíte poradit tazatelce lépe? Udělejte to!
Z toho jak to popisujete, na týrání zvířat ho asi neutáhnete. Pokud by kočky ležely ve výkalech nebo něco takového, tak je to jasné, tohle asi ten případ není. I ta karanténa dává smysl, každou novou kočku tam nechá izolovanou od ostatních, aby prověřil, že je zdravá a nenakazila hlavní skupinu.
Dělat si kočičí útulek v paneláku asi není úplně normální, ale z toho co píšete, se zdá, že to zvláda zcela bravurně a bez toho, aby nějak omezoval ostatní obyvatele v domě. To jediné byste mohl použít při nějakém sporu třeba u soudu. Pokud se to neděje, nemáte na něj prakticky nic. Možná by měl mít na provoz útulku nějakou licenci, ale to já nevím.
Je samozřejmě otázka, co s těmi kočkami dál dělá. Možná kastruje (to je OK v dnešní legislativě), možná je pak dál nabízí (zkuste progooglit, jestli nenarazíte na nějaké jeho inzeráty). Možná je prodává na maso, kočka je prý vietnamská delikatesa, ale to už spekuluju.
Držení zvířat ve sklepě je otázka, sklep je zpravidla součástí bytu, může tam být ale nějaký domovní řád, otázka spíš na právníka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.