Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kočka utekla při hlídání, náhrada škody?

Od: misutka odpovědí: 5 změna:
Dobrý den můj dotaz se týká hlídání kočky v době kdy jsem byla na dovolené a kočka paní utekla. Nemáme spolu žádnou smlouvu ale máme konverzaci přes messenger kde se na hlídání domlouváme kde paní píše že mi kočku pohlídá ale těsně před návratem z dovolené mi napsala že kočka utekla. Mohu po ní požadovat náhradu škody vím že mi to kočku nevrátí ale nemůže z toho přeci vyjít jen tak když se zavázala mi kočku pohlídat. Mám úřední záznam o nahlášení na PČR. Nejednalo se o obyčejnou kočku byla to kočka s průkazem původu za 8500 Kč mám nějakou šanci uspět? Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

4x

Zdravím. Hlídala vám kočku neznámá paní, která tuto službu za úplatu nabízí, nebo to byla vaše známá? Protože ta, co nabízí službu za peníze, mohla být podvodnice a vaši kočku klidně prodat, nebo si ji nechat na chov. V tomto případě bych náhradu škody tvrdě vyžadovala. Ale pokud to byla nějaká vaše známá a hlídala zdarma - ze známosti, tam bych zalitovala (ne peněz, ale kočičky) a nechala to být. Ale pamatovala bych si to. Pokud byste po známé chtěla náhradu, bylo by to jako: Pro dobrotu, na žebrotu. Ida

hodnocení

3x

Pro zvířata fungují nejlépe asi zvířecí hotely. V létě je o ně ale velký zájem. Zvířata jsou dobře zajištěna, mají i vycházky, obvykle ale jen po velkém areálu, do přírody ne. Nedaleký hotel si ale účtuje 700 Kč za den, navíc s tím, že majitel zvířete dodá vlastní stravu, na kterou je zvíře zvyklé. Aby nenastaly nějaké nevolnosti kvůli změně krmiva.

Jenže: majiteli se to zdá hodně, ačkoliv za zvíře třeba zaplatil nemalé peníze. A tak raději svěří zvíře komukoliv, jen aby ušetřil. A pak je problém.

Hlídám občas psa kamarádce z nedalekého města. Zadarmo. Máme dvůr i zahradu, pes si běhá, chodím s ním denně na vycházky od 5 do 9 km, ovšem asi na 6 metrové dlouhé oprati. Navolno bych psa nepustila. Nezná dostatečně mě ani okolí u nás, snadno by se mohl zaběhnout.

Pokud to byla cizí paní, která pravidelně hlídá "na výdělek", Vy jste ji zaměstnala. Vše ale mělo být řádně sepsáno ve smlouvě. Na jak dlouho, od - do, za kolik, věk, jméno zvířete, popis...Pokud nic takového nemáte, nemůžete po paní chtít žádnou náhradu.

Pokud to byla známá, která Vám hlídala zadarmo, jako to dělám já, poslala bych Vás do ...pryč. Nemohu za to, jsou to pro mě starosti navíc a ještě Vám platit? V tom případě jste měla oželet dovolenou a hlídat si kočku sama. Nebo pořídit dobrý hotel se vším všudy. Tato zařízení bývají i pojištěna, bylo by to rozhodně řešitelnější, než jen u nějaké paní. Jaga.

Stejně tak Vy byste asi nechtěla uhradit škodu, kdyby se kočka sice neztratila, ale té paní rozbila v bytě něco drahého. Je to problém na obě strany. A pokud zvíře svěříte cizímu člověku do cizího prostředí, musíte počítat s tím, že tato možnost, bohužel, nastat může.

jd

A to si zase nemyslím, je pouze vaše zodpovědnost, že někomu budete hlídat kočku a nic si za to neřeknete! Pokud nejste schopná pohlídat kočku, tak si tuto odpovědnost na triko nemáte brát. Doporučuju přečíst občanský zákoník §4 o osobě průměrného rozumu

Podobně jako když zedník vám postaví z vašich cihel, barák vám spadne, někoho to zabije, koho si myslíte, že za to zavřou? Samozřejmě že zedníka. A je nepodstatné, že pro vás dělal zadarmo. Proto má výuční list a ŽL a odpovědnost za to, z jakého materiálu dělá.

Pokud někdo něco dělá, ať už staví, nebo hlídá, tak za to přebírá (minimálně spolu)zodpovědnost

jd
hodnocení

1x

Otázka: Mohu po ní požadovat náhradu škody?

odpověď: ano, můžeš po ní požadovat náhradu škody, důkazy ti sama poskytla

navíc, ponovu, není škoda pouze vynaložené náklady, což by v tomto případě mohl být PP další náklady, ale i nemajetková újma, (kočka byla člen rodiny), což mohou být desetitisíce

druhá věc je, jestli je to vierohodne, že kočka utekla, jak se to mohlo stát? Paní pustila na zahradu nebo co? Jestli si to třeba jen nevymyslela, že utekla. Pak už by to byl i podvod.

druhá věc je, kdyby kočka způsobila škodu někomu jinému (vletěla pod kolo, někdo se zranil), tak za tu škodu odpovídáte společně jak hlídající, tak majitel...

doplněno 26.07.22 13:42:

Druhá věc je, nakolik jetické žádat třeba po známě, kt. vám hlídala zadarmo, ty náhrady. To už je věc mezi vámi, každopádně ten kdo by za úplatu nabízel tuto službu, tak logicky má být na podobné škody pojištěn. Absence písemné smlouvy, pokud můžete prokázat ať už nabídku komunikaci i vznik škody, tak nejde k vaší tíži.

Musíte škodu objektivně vyčíslit a osobu vyzvat (průkazně tedy písemně) k úhradě. Zejména tedy pokud jste se předem pobavili co v nějaké té náhradě, protože mám zkušenosti, ochota dobrovolně zaplatím ze strany vyniká exponenciálně klesá v čase :)

osobně to dělám tak, že navrhnu rozumnou částku a rozumnou Bluetooth a doplním ujištění, že v případě úhrady dolů ty XY nebudu požadovat žádné další náhrady, jako například bolest né, ušlý zisk, znalečně apod. Soud poté má za prokázané, že škůdce nevyužil možností.

hodnocení

0x
Zkuste podat trestni oznameni nebo u soudu zkusit dohodu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]