Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jací jsou Yorkšíři?

Od: papene* odpovědí: 6 změna:

*nevi*Můžete poradit na co se má člověk připravit,když si vybral yorkšíra.

Já mám pudlíky a teta si včera přivezla yorkšírku.Tak ji neporadím.Něco nastudovala*cteni*,ale rada od znalců je lepší.

Jakou mají povahu?:)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jorkšíci jsou nesmírně různí. Přesně-jaký si to uděláš, takový to máš. Jsou to krásné panenky, které mnoho generaci žily s lidma.;) Ale pozor! Pod tím panenkovským zevnějškem je malý drak. Byl vyšlechtěn buď horníky nebo voraři na chytání krys. Titio lidé neměli peníze na uživení dětí a ne tak psa. Proto se museli tito pejskové postarat sami. V jídle zůstali nenároční, mají rádi maso i zaleninu. Od papriky až pokyselé okurky. *hej*Jestliže si nový majitel z pejska udělá nechodícího gaučáčka s natáčkami, bude ho takového mít. Když mu dovolí řádit s míčkem a hračkami, bude se mu věnovat a naučí ho několika cirkusovým kouskům, bude mít spokojeného psíka, který rád dělá lotroviny, provokuje ke hře. Tento pohyb mu umožní prokrvení plic, mozku, trávicího traktu. Bude mít zdravé zvířátko s jiskrou v oku. Které bude s radostí a láskou přijímat povely i pohlazení. :DTomuto psíkovi naprosto chybí agresivita. Štěkání je spíš projevem strachu, který však nechce dát najevo. Nesmírně rychle se učí a pamatuje. :)Jorkšík je přátelský k lidem i ke zvířatům, kromě hlodavců. Ta nenávist je tam pořád.;) Nelínají, srst se dobře udržuje i proto, že se cca 4x ročně stříhá. Byla jsem zvyklá na kníračky, kteří jsou svéhlaví, tvrdohlaví, s kapkou agrese. Aby mohli být chovní, museli mít zkoušky, takže jsme hodně cvičili.*jasne* Vůbec se s jorkšíkem nedají srovnat. Ti se učí průběžně, s láskou k paní, ve snaze zalíbit se. Je třeba pamatovat i na to, že svoji chytrost využije na to, aby šéfoval. Je třeba hned od začátku určit hranice a v nich ho držet. Mám fenečku a slyším okolo, že čím menší pejsek, tím větší sexuální maniak. *nevi*Nevím jak to funguje, jestli se huncování dá odnaučit od samého začatku zákazem. Mě neustále překvapuje, jak jsou jorkšíci různí. I vzhledem i povahou. Ale jsou báječní! A já mám pocit, že moje Dorotka je přesvědčena o tom, že se narodila proto, aby mi dělala radost.*palec*Trošku tetě závidím, dostala do ruky nepopsaný list. Ať se jí i jejímu pejskovi daří moc dobře a spolu skvěle!*placni*

papene*
hodnocení

*nevi*Teta Vám děkuje za odpověď.Už si ji přivezla.Je to černá kulička.

Má dotaz jestli se jí jak bude růst může změnit barva srsti.

Děkuji*placni*

Ano, bude. Barva srsti se u Yorků může měnit až do dvou let věku.

doplněno 10.09.09 20:31:

Pokud chce znát přibližnou barvu v dospělosti, ať si vzpomene, jak byla zbarvena matka štěněte, případně jestli tetě neukazovali fotku otce. Pokud nejsou oba rodiče jednoho chovatele, tak je dobrým zvykem novým majitelům ukázat matku naživo a otce alespoň na fotografii.

Dá se z toho odhadnout zbarvení i velikost psa v dospělosti. Ale nemusí to být pravidlo. Yorkové jsou stejní jako lidé. Před lety jsme brali dvě štěňata a zatímco naše fenka je ve velikosti rodičů a váží 2,3 kg, její bráška, kterého jsme dali máti k narozkám má těsně přes 1 kg.

papene*
hodnocení

Táta je světlý,máma tmavá.

hodnocení

2x

Mi před 4 lety taky přivezli černou kuličku s krásně červenou hlavičkou a nožkama.:)Po necelém roce u kořínků chlupů byla na hlavičce hodně světlá a po čase na těle ještě světlejší.:D Vyděsila jsem se, že jsem špatně třeba krmila nebo co. Chovalelka pravila, ať se uklidním, že jorkšíci jsou jako chameleoni. Do tří let nikdo neví jak to dopadne.:D A já dodávám, že u jorkšíků bez Průkazu původu to fakt nikdo neodhadne. Protože nikdo neví, jak vypadali dědečkové a babičky. Vydala jsem se na mezinárodní výstavu a koukala jsem jako blázen na barevné variace. Od černé s červenou, až po stříbrnou se zlatou. Když jsem Dorotku kupovala, nic jsem o tomto plemeni nevěděla, jen snad to, že jsou malí a milí, protože jsem brečela a brečela za svojí černostříbrnou kníračkou, která se mnou žila čtvrtinu mého života. A abych se neubrečela, osud mi ve velkém fofru přistrčil Dorotku. Jsem mu nesmírně vděčná, dobře udělal.*hej*Pohledejte si nějaké obrázky a povídání o jorkšících, je to bezva. Jo a taky jsou od 1 kg až po já nevím snad 5-6? Náš vet si pochvaluje nad 4 kg a trošku a parádní figurkou. Prý tak má vypadat. Já to oddaně a s láskou poslouchám, protože na výstavě byli všichni tak ke 3 kg. Ale kdopak je dokonalý, že jo *bum*

doplněno 12.09.09 06:54:

Nemůžu od 3hod. spát. Fix! Zapomněla jsem říct že Dorka je teď stříbrmá se zlatavou hlavičkou. Srst má nesmírně hedvábnou a tak jemnou, že při délce 4 cm se jí dělají cumplochy. Naštěstí hlavička a nožky ne.*tanec* Řešíme to stříháním. Mám strojek a nůžky a umím to. A je klid.*jasne*

hodnocení

1x

Plně souhlasím s odpovědí "babkazov"

Mám doma Yorkshírku a je to super pejsek. Zcela kriticky přiznávám, že jsem ji trochu zlumpačil (byl to můj první pes), ale není to tak tragické.

Pokud mohu doplnit, "gaučáka" z něj nedělejte. Yorki je akční a aktivní pes, pro kterého není problém denní porce v řádu 15 a více kilometrů. Dodnes vzpomínám, jak jsme tu naši chtěli unavit - klusala za našimi koly 5 km, doma vypila misku s vodou, hodinku spala a pak byla připravena na jakoukoliv lumpárnu.

Také si hlídejte výšky. Yorki je zvědavý a všetečný psík, který rád "horolezí". Není to s ním sice tak tragické jako s čivavou, ale při skoku z velké výšky se může zranit.

Počítejte s tím, že je to teriér - svoje území a svoje páníčky je schopen bránit do roztrhání těla (hlavně fenky). Takže na neznámé lidi, kteří naruší jeho teritorium bude pravděpodobně štěkat (než se seznámí) a může být hlučný, když chodí třeba lidé za okny, dveřmi apod. (záleží na dispozicích bytu, výchově i genech)

Jinak Yorki je naprosto úžasný psík, se kterým si majitel užije mnoho veselých chvil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]