Nejste přihlášen/a.
Můžete poradit na co se má člověk připravit,když si vybral yorkšíra.
Já mám pudlíky a teta si včera přivezla yorkšírku.Tak ji neporadím.Něco nastudovala,ale rada od znalců je lepší.
Jakou mají povahu?
Jorkšíci jsou nesmírně různí. Přesně-jaký si to uděláš, takový to máš. Jsou to krásné panenky, které mnoho generaci žily s lidma. Ale pozor! Pod tím panenkovským zevnějškem je malý drak. Byl vyšlechtěn buď horníky nebo voraři na chytání krys. Titio lidé neměli peníze na uživení dětí a ne tak psa. Proto se museli tito pejskové postarat sami. V jídle zůstali nenároční, mají rádi maso i zaleninu. Od papriky až pokyselé okurky.
Jestliže si nový majitel z pejska udělá nechodícího gaučáčka s natáčkami, bude ho takového mít. Když mu dovolí řádit s míčkem a hračkami, bude se mu věnovat a naučí ho několika cirkusovým kouskům, bude mít spokojeného psíka, který rád dělá lotroviny, provokuje ke hře. Tento pohyb mu umožní prokrvení plic, mozku, trávicího traktu. Bude mít zdravé zvířátko s jiskrou v oku. Které bude s radostí a láskou přijímat povely i pohlazení. :DTomuto psíkovi naprosto chybí agresivita. Štěkání je spíš projevem strachu, který však nechce dát najevo. Nesmírně rychle se učí a pamatuje.
Jorkšík je přátelský k lidem i ke zvířatům, kromě hlodavců. Ta nenávist je tam pořád.
Nelínají, srst se dobře udržuje i proto, že se cca 4x ročně stříhá. Byla jsem zvyklá na kníračky, kteří jsou svéhlaví, tvrdohlaví, s kapkou agrese. Aby mohli být chovní, museli mít zkoušky, takže jsme hodně cvičili.
Vůbec se s jorkšíkem nedají srovnat. Ti se učí průběžně, s láskou k paní, ve snaze zalíbit se. Je třeba pamatovat i na to, že svoji chytrost využije na to, aby šéfoval. Je třeba hned od začátku určit hranice a v nich ho držet. Mám fenečku a slyším okolo, že čím menší pejsek, tím větší sexuální maniak.
Nevím jak to funguje, jestli se huncování dá odnaučit od samého začatku zákazem. Mě neustále překvapuje, jak jsou jorkšíci různí. I vzhledem i povahou. Ale jsou báječní! A já mám pocit, že moje Dorotka je přesvědčena o tom, že se narodila proto, aby mi dělala radost.
Trošku tetě závidím, dostala do ruky nepopsaný list. Ať se jí i jejímu pejskovi daří moc dobře a spolu skvěle!
Teta Vám děkuje za odpověď.Už si ji přivezla.Je to černá kulička.
Má dotaz jestli se jí jak bude růst může změnit barva srsti.
Děkuji
Ano, bude. Barva srsti se u Yorků může měnit až do dvou let věku.
doplněno 10.09.09 20:31:Pokud chce znát přibližnou barvu v dospělosti, ať si vzpomene, jak byla zbarvena matka štěněte, případně jestli tetě neukazovali fotku otce. Pokud nejsou oba rodiče jednoho chovatele, tak je dobrým zvykem novým majitelům ukázat matku naživo a otce alespoň na fotografii.
Dá se z toho odhadnout zbarvení i velikost psa v dospělosti. Ale nemusí to být pravidlo. Yorkové jsou stejní jako lidé. Před lety jsme brali dvě štěňata a zatímco naše fenka je ve velikosti rodičů a váží 2,3 kg, její bráška, kterého jsme dali máti k narozkám má těsně přes 1 kg.
Mi před 4 lety taky přivezli černou kuličku s krásně červenou hlavičkou a nožkama.Po necelém roce u kořínků chlupů byla na hlavičce hodně světlá a po čase na těle ještě světlejší.:D Vyděsila jsem se, že jsem špatně třeba krmila nebo co. Chovalelka pravila, ať se uklidním, že jorkšíci jsou jako chameleoni. Do tří let nikdo neví jak to dopadne.:D A já dodávám, že u jorkšíků bez Průkazu původu to fakt nikdo neodhadne. Protože nikdo neví, jak vypadali dědečkové a babičky. Vydala jsem se na mezinárodní výstavu a koukala jsem jako blázen na barevné variace. Od černé s červenou, až po stříbrnou se zlatou. Když jsem Dorotku kupovala, nic jsem o tomto plemeni nevěděla, jen snad to, že jsou malí a milí, protože jsem brečela a brečela za svojí černostříbrnou kníračkou, která se mnou žila čtvrtinu mého života. A abych se neubrečela, osud mi ve velkém fofru přistrčil Dorotku. Jsem mu nesmírně vděčná, dobře udělal.
Pohledejte si nějaké obrázky a povídání o jorkšících, je to bezva. Jo a taky jsou od 1 kg až po já nevím snad 5-6? Náš vet si pochvaluje nad 4 kg a trošku a parádní figurkou. Prý tak má vypadat. Já to oddaně a s láskou poslouchám, protože na výstavě byli všichni tak ke 3 kg. Ale kdopak je dokonalý, že jo
Nemůžu od 3hod. spát. Fix! Zapomněla jsem říct že Dorka je teď stříbrmá se zlatavou hlavičkou. Srst má nesmírně hedvábnou a tak jemnou, že při délce 4 cm se jí dělají cumplochy. Naštěstí hlavička a nožky ne. Řešíme to stříháním. Mám strojek a nůžky a umím to. A je klid.
Plně souhlasím s odpovědí "babkazov"
Mám doma Yorkshírku a je to super pejsek. Zcela kriticky přiznávám, že jsem ji trochu zlumpačil (byl to můj první pes), ale není to tak tragické.
Pokud mohu doplnit, "gaučáka" z něj nedělejte. Yorki je akční a aktivní pes, pro kterého není problém denní porce v řádu 15 a více kilometrů. Dodnes vzpomínám, jak jsme tu naši chtěli unavit - klusala za našimi koly 5 km, doma vypila misku s vodou, hodinku spala a pak byla připravena na jakoukoliv lumpárnu.
Také si hlídejte výšky. Yorki je zvědavý a všetečný psík, který rád "horolezí". Není to s ním sice tak tragické jako s čivavou, ale při skoku z velké výšky se může zranit.
Počítejte s tím, že je to teriér - svoje území a svoje páníčky je schopen bránit do roztrhání těla (hlavně fenky). Takže na neznámé lidi, kteří naruší jeho teritorium bude pravděpodobně štěkat (než se seznámí) a může být hlučný, když chodí třeba lidé za okny, dveřmi apod. (záleží na dispozicích bytu, výchově i genech)
Jinak Yorki je naprosto úžasný psík, se kterým si majitel užije mnoho veselých chvil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.