Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soused a jeho chování koček, pomocte co mám dělat?

Od: andy656 odpovědí: 22 změna:
Ráda bych se zeptala, před dvěmi měsíci k nám začala chodit kočička, vypadá mlaďounce. Začali jsme ji krmit a starat se o ní. Dnes mne odchytl soused a tvrdí, že je jeho. Nedivila bych se, jelikož od něj pravděpodobně pochází veškera populace volně pobýhajících koček v naší malé vesnici. Množí se čím dál tím víc a teď i vím proč. Po krátkém rozhovoru jsem zjistila, že vůbec netuší, jakého pohlaví "naše" kočička je, že potratila a že má něco s okem (veterinářka říkala, že ji někdo pravděpodobně praštil). Také říkal, že s koťaty nic nedělá a že jsou to zvířata tak ať se množí a žijí jak chtějí. Již mám pro kočičku naplánovanou kastraci, ale soused tvrdí, že je jeho a že s ní nemám nic dělat. 100% k tomu, že je jeho, nemá žádný podklad (S prominutím, nevědět pohlaví domácího mazlíčka tomu hodně napovídá). A nemluvě o tom, že u něj na zahradě je vždy vidět jiná kočka a pak se od něj všechny slezou u dalšího souseda, při dojení krav, aby něco vyškemrali, hrůza. Všimla jsem si že "naše" kočička občas chodí od něj tak dva týdny zpět, netušila jsem, že přebývá i někde jinde než u nás v pelíšku, pod mým autem a nebo v kolničce na dříví (stále otevřená).
Můžu se zeptat, co teď dělat? Nechci aby moje holčička trpěla jako zbytek těch koček co se u něj narodí. (Nelze je domestikovat, utečou hned co vás spatří)
Ps: Obrázky jsou ze dne co mne přivítala krvavým tričkem a s loužickou krve pod sebou na chodníku (potracení) a novým okem (čočka v levém oku se nestahuje, prý rozpadlé nervy, které se zpraví časem)

Soused a jeho chování koček, pomocte co mám dělat?
Soused a jeho chování koček, pomocte co mám dělat? #2
Soused a jeho chování koček, pomocte co mám dělat? #3

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

5x

Na souseda se zvysoka vys... a kočku vykastrujte. Nebo ať tedy prokáže očkovacím průkazem a čipem, že je kočka jeho. Nesnáším tohle chování se ke kočkám jako ke spotřebnímu materiálu. Neříkám že každá kočka se musí mít jako královna a jíst ty nejdražší granule (včera mi byly nabízeny 1,5kg za bratru 800Kč) a má se běžet na veterinu s kdejakou pitomostí, kde kolikrát udělají i drahé a zbytečné testy na FeLV, FIV, FIP, naočkují na vzteklinu. To všechno jsou pro kočku zbytečnosti. Ale každá volně žijící kočka by měla být kastrovaná, odčervovaná a krmená. Když bude ještě očkovaná základní čtyřkombinací, je to super a nebudou se množit kolonie nemocných chudinek.

Dost možná na to pán sám nestačí, ale kdyby někdo nabídnul svoji pomocnou ruku, proti kastracím by nic neměl. Existuje kastrační programy, třeba Feliti nebo Kaspro kde dobrovolnící nechávají u smluvních veterinářů kastrovat bezprizorní kolonie koček a sdružení kastrace financuje. Některé obce kastrují na své náklady.

Nebo si pán ani nemusí všimnout, že kočka je vykastrovaná. Prostě přestane mít koťata. Jistě jí nebude zkomat jizvu na břiše. Navíc jizva pak v srsti není ani vidět, kočičí kůže po kastraci je hojí bez tvorby znatelných jizev a veterináři kastrující toulavé kočky umí samovstřebávací steh, kdy zvenku není na kočce moc poznat, nechá se den po kastaci vyspat v teple a probrat z narkózy a je vypuštěna zpět do své lokality. Není nutné nošení košilky ani líkce, vynavání sthů. Nově je možná i laparoskopická kastrace.

PS. Černé kočky jsou miloučké, měla jsem dvě a za všech mých koček to byla nejněžnější stvoření.

jd

"Dost možná na to pán sám nestačí" - ale notaak, proc by se pak ke kocce hlasil?! ;)

pb®

Třeba proto, že není psychicky úplně v pořádku. Dost často lidé, kteří hromadí zvířata, je mají ve špatném stavu, přesto na množství zvířat trvají a nechtějí se jich za žádnou cenu vzdát. Podobné je to s hromaděním odpadu. Přistavíte kontejner, vyklidíte pozemek od odpadků a za pár týdnů to tam takhle postižený jedinec naveze znovu.

Bohužel, kočky nejsou vidět a nikoho vlastně moc nezajímají, společnost považuje za normální, že se tak nějak množí, přežívají a nemocné chcípají. Jo kdyby to byli psi, to už by byla jiná, to už by se lidé zajímali a kdyby to byli koně nebo jiná velká hospodářská zvířata, bylo by to haló a reportáž v televizi.

Však i tady mnozí radí, toulavé kočky hlavně nekrmit, nestarat se o ně, čekat až odejde. Kam asi, někam chcípnout? Jen já radím toulavou kočku nakrmit, odčervit, vykastrovat a pak ať si jde, kam se jí chce.

ltz
hodnocení

4x
Nechte si tu kočičku, u vás se má dobře, má štěstí, že jste se jí ujala. U toho souseda určitě ani nevěděla, že nějaký veterinář existuje. Vy jste ji pomohla, nechala ošetřit a na tu kastraci s ní běžte a dědek ať se třeba po... On to ani nemusí vědět.
and656
Přemýšlím nad tím, doopravdy věřím, že ani jedna z jeho koček/kocourů neví co to je veterinář. A byla by to jedna z více než tucta co se po nějakém tom týdnu dala "ochočit". Také věřím tomu, že tam stále chodí, protože tam vyrostla, než se dostala k nám. On ani neví, že většinou mi kočička vyleká, jelikož spala pod mým autem, než jedu do práce. Jeho argument byl, že když přijede jeho dcera tak taky přiběhne. Takže si myslím, že jeho dcera byla jediná, co měl zájem se o ni starat. Ale ta tu většinou není.
ltz
A kdovi, jestli to nebyl on, kdo ji oko zranil.

hodnocení

4x
Já bych si ji nechal . Je to andílek *srdce* . Soused ať se klidně zblázní . Nechte si ji , vykastrujte a věnujte jí lásku a péči . Věřím , že s vámi bude šťastná
Mario
andy656
Máte pravdu, je to doopravdy andílek. Bála jsem se, že na veterině bude zlobit, když mne nezná tak dlouho, ale ona byla vždy tak milá a statečná, že návštěva veteriny byla velice jednoduchá. Připomíná mi naši zesnulou krysařičku, velice poslušná a tolerantní. Nedokáži si po těchto (jen) dvou měsících jí nechat napospas té divočině co tam soused má.

hodnocení

3x

Dobrý den,

řeším podobný případ se sousedy, kteří se řádně nestarají o své kočky.

Nekastrují a dávají zbytky od oběda, třeba špagety a nebo rajskou a podobně. Když nešlo se domluvit po dobrém,že jim pomohu dát kastrovat zdarma, začala jsem to řešit s obecním úřadem. Kočky nemocné začervené,zablešené ,které chodí na mou zahradu a čekají co jim dám k jídlu. Mě to obtěžuje. Už jsem dala do dočasné péče asi 17 koček a dvě mám sama,které ke mě přišly, samozřejmě jsem je dala kastrovat. Sousedi ani neví,kde kočky jsou a ani je to nezajímá.Když to začal řešit obecní úřad, najednou sousedi řekli, že žádné kočky nemají,ale já mám fotky,když je paní krmila u nich u dveří. Dnes opět další kočka čeká koťata a oni se zase nestarají aby jí poskytli ,alespoň nějaké přístřeší. Takže budu chodit na úřad, dokud se to nevyřeší a nebo půjdu i na krajskou veterinární správu. Kočka neni věc,ale živý tvor.

lilil
hodnocení

1x
Jste moc hodna, ze o ni pecujete, nechte si ji, dejte ji vykastrovat a na souseda kaslete, nemuze vam nic dokazat, ba dokonce ten jeho chov by mohl zajimat ochrance zvirat.a ucty za veterinu si schovavejte.
Když se s tím starým bláznem nedá jednat normálně,tak mu vše odkývejte, buďte milá a nehádejte se s ním..Nic mu nevysvětlujte a kočku si "ochočte" podle svého..Kdyby naléhal, že ji mermomocí chce,tak ho zkuste uprosit..anebo oželet pár stovek a pokusit se jí odkoupit.. Dědek změkne, když na něj uděláte smutné očka.. Zachránila jste jí život..

jd
hodnocení

0x

Asi ho nasr..., ze chcete kocku kastrovat. Tak to nedelejte.

pisete ze kocka chodi... kde kocka spi u vas nebo u nej? Byt vama moc se do toho nese... protoze kdyz ho nas.rete, tak ji muze utratit jen aby vas nastval, pomstil se treba (nevim), proste se ztrati a to asi nechcete.

Delejte jakoze nic a kocku domestikujte at u vas nenapadne spi a at k nemu prestane chodit. Zadne city ani zasahy na ni nedelejte ani citovou vazbu k ni... ale je to vase volba...

Ja bych si sehnal svou kocku, pokud vam ji soused vylozene odmitne darovat do dobrych rukou. Pokud s tim ma problem, tak mate moznosti jen ji nekam odvezt z jeho dosahu nebo se na ni nefixovat.

ps: vite vesnicky lidi maji na kocky jiny pohled nez nekteri, kteri si kockou supluji mazlicka... kocka neni pritel cloveka, ale na vesnici likvidator hlodavcu. Na rozdil od psa je na vesnici zcela samostatna a sama prezije i kdyz ji nekrmite. A on je ma presne pro to, likvidaci zbytku a mysi... to je duvod a ja ho chapu. Tim ze mu JEHO kocku krmite proti jeho vuli a ona pak nepracuje pro nej, muzete zpusobit spatne sousedske vztahy! Je na vas jake mate priority. Ale podle me ta kocka k nemu stejne pujde kdyz on bude mit zabijacku.

andy656
Nemohl to vědět, že ji chci kastrovat. Kdybych sem se o tom s ním nebavila, tak to neví vůbec. Jediné co mi vyčítal bylo, že "ho" někam vozím. Až poté, co jsem ho opravila, že je to kočička a že jsem ji brala na veterinu a potratila tak mi řekl že je to blbost a začal jí konečně říkat ona. Jakobyže má tam asi 3 stejně černé kočičky, z čehož vím, že jedna už je maminka, jelikož jsem ji viděla stěhovat koťátka, když jsem hladila tu "naší". To třetí může být kocour, co já vím. A na zabijačku určitě nepříjdou, zabijačky dělá jen soused s krávami a toho dobře znám (díky němu vím, že převážná většina koček k němu chodí na mléko). Jestli je chová kvůli práci, ohledně myší, tak si je měl vychovat lépe. Má jich tam více než dost, a další množení mi již přijde velice nadbytečné. Žila jsem s prarodiči co měli kočičky na myši, a doopravdy jich neměli tolik jako on. A aspoň byly na lidi zvyklé a rády nám ukazovali úlovky. Stejně jako "naše" kočička nám přinesla myš aby se pochlubila.
andy656
A abych odpověděla kde spí, asi záleží na ní. Několikrát jsem ji ráno našla v pelíšku na verandě (otevřené dveře), několikrát mne přivítala ráno již u vchodových dveří a několikrát sem ji málem přejela než jsem odjela do práce. Díky ní teď stále kontroluji zda nespí pod mým autem. Také si přítel vsiml, že když přijel domů dříve než já, tak vyběhla z již zmíněné kůlničky. Bych na ní musela dát kameru, abych věděla, kde všude se potuluje.
pb®

Když soused bude mít opečovávanou, zdravou, nakrmenou a kastrovanou kočku, která se u něj bude mít dobře a náhodou přijde ke mně, tak jí pohladím, ale nebudu se o ní starat a pošlu ji zpět k sousedovi. Když bude mít chudinku o kterou se nestará, tak se postarám já a basta. Jídlo, odčervování/odblešování a kastrace je minimální péče, kterou by měla každá kočka mít. Že krmená a kastrovaná kočka nechatá myši je výmysl zabedněných mozků. Kočky loví a zabíjí jen pro zábavu, myši chytá i náš polovenkovní 4měsíční a již kastrovaný kocourek, i můj kocour turecké angory s PP, který nikdy nechodil ven, stejně tak celé generace jeho předků, uloví na balkoně ptáka v letu a když domů přijde myška, sloví i ji, aniž by ho to kdo učil. Prostě je to malé a hýbe se to, je to hračka hodná ulovení a zakousnutí.

andy656
Blbé je, že nefixovat se na ní již nelze, nebyla jsem k ní fixovaná do té doby než potratila. Teď už k ní mám moc emocí na to jí nechat být. Občas ji nechávám se mnou během dne spát na posteli, už nejde abych jí nechala napospas sousedovi, kterého osudy jeho koček vůůbec nezajímají, až na ni. Tedy "ho" pardon, on si myslí, že je to kocour. To, že já si ji pracně ochočila a začala věřit lidem, neznamená, že on na ní má větší právo než já. To, že víc než tucet jeho koček není schopných lidského kontaktu, taky není můj problém.
Soused a jeho chování koček, pomocte co mám dělat? #4
Soused a jeho chování koček, pomocte co mám dělat? #5

motyl*
hodnocení

0x

podle ty druhý fotky jak má ten ocásek , to dělaj kdyz jsou štastný. Dala bych jí kastrovat a nechala si jí doma, do tý divoký smečky už jí pak ostatní kočky asi nebudou brát, bude jiná. A le taky se může natolik sklidnit a od nich pro kastraci a jinou hormonnální hladinu, sama odloučit a přistěhuje se k vám :) a bude se vás držet i jako venkovní. . Dědkovi řekněte, že jste s ní musela na veterinu kuli tomu oku a že jí budou to oko operovat(probehne kastrace) a že kdyby jste jí nedala operovat může veterina jejího majitele obvinit z týrání. Takže čí je ta kočka :) kdo to bude platit? pan majitel- nebo vám jí dá? co si vybere? spěchá!:)

andy656
Máte dobrý nápad ohledně té operace, on si ani nevšiml, že kočička má oholené bříško kvůli sonu, takže pochybuji, že by si všiml, že je vykastrovaná. Možná jeho dcera by si všimla, ale ta tu věčně není. A snad máte pravdu, že po kastraci se více usídlí u nás, sice máme sťěňátko, ale také máme dvě rozdělené zahrady a každý má svojí. Pánovi jsem řekla, že chci 300 Kč za veterinu (s účtenkou) a on mi řekl, že mi tam nevyslal, takže to nezaplatí. Když jsem mu nabídla že mu dám něco málo za ni, tak mi řekl ať něměním to co je staré a zaběhlé za něco jiného, že si ji můžem jen hladit a chovat. Stále ale nevěřím tomu, že vůbec ví o jakou kočičku z té jeho tlupy jde, když dle něj je to kocour.

nhff
hodnocení

0x
Normálně mu řekněte, že kočka za vámi chodí sama, že vy nemůžete za to, že se jí u vás líbí.
andy656
Toto bude můj další argument, společně s tím, že dle něj to byl kocour, až na mne zase někdy bude řvát.

jd
hodnocení

0x

@pb Prekrmeny sedmikilovy kocka-ukaz chyta mysi? Pokud si to majitel nepreje, nemas to co krmit :)

pb®

Majitel má předně povinnost zabezpečit si svá zvířata tak, aby se volně nepotulovala. V zákoně na ochranu zvířat proti týrání je psáno, že kočka smí mít nanejvýše 3 vrhy během 24 kalendářních měsíců a kotě smí být odděleno od matky ve věku nejméně 84 dnů. Pokud tohle majitel nezajistí, jedná protizákoně a jeho přání nekrmit kočku je mi u pr..., zvlášť když nemá jak prokázat, že je kočka jeho.

Je podstatný rozdíl nakrmit třeba koně v ohradě, kdy ho můžu svým jednáním zabít a nakrmit potulující se hladovou kočku, kdy jí svým jednáním mohu zachránit život.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]