Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Divné chování psa a feny v jedné domácnosti

Od: zborek odpovědí: 15 změna:
Dobrý den. Mel bych dotaz. Máme v jedné domácnosti psa a fenu už dva roky. Někdy bylo nějaké dostekani, ale to byl nějaký omyl kvůli pamlsku, nebo něčemu takovému. Ale teď posledních par dni se radši drží od sebe. Fena je menší kříženec 11 KG, pes je labrador. Včera za mnou pes pribehl a začal se nezvykle moc mazlit a tulit a kolem chodila ta naše fenka a nechtěla vůbec jít za mnou, jen se na ni nás pes upřeně díval(to taky rozhodne normálně nedela). Když jsem ji po par minutách dostal k sobě, tak se za mě spis schovala a když se na ni díval, divala se jinam. Při tom driv si třeba u jídla jednou zavrcela a bylo hotovo, pes počkal. Ale teď, jakoby se asi porvali a měli nějaký problém. Mám je nechat na pokoji, nebo když něco takového uvidim, ala vražedné pohledy, mám je hned zdrbat, ať tedy raději si všímaji mě, než sebe? Proste bych to nějak rad urovnat, ale nevím čím to začalo, tak nevím co s nimi. Děkuji za odpověď

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

5x

Zdravím. Po doplnění zásadních informací je situace celkem jasná. Vy jste doma vůdce. Ale když doma nejste a psi jsou sami, musí 1 z nich velet. Do nynějška velela fenka, protože byla dospělá a pes byl štěně, tak se jí podřídil. Ale vy jste kastrací z fenky udělali bezcenného jedince (pes /i fena/ bez hormonů je otloukánek, ostatní psi jím pohrdají, a byla by ostuda takového poslouchat). Navíc samec (labík) mezitím odrostl pubertě, zvedlo se mu sebevědomí a v podstatě je z něj dospělý pes (na 3 letech věku psi dospívají i psychicky) => pes velký tělem, dospělý a plný hormonů se v žádném případě nebude podřizovat bezcennému prckovi bez hormonů. Tedy ve vaší nepřítomnosti fence vysvětlil, že pořadí v hierarchii smečky se změnilo. A vy byste to měl respektovat a budete mít doma klid. Když jste doma, vy šéfujete, hned za vámi je pes a poslední je fenka. Pokud začnete viditelně upřednostňovat psa (jídlo dostane jako 1., ve dveřích bude chodit hned za vámi – fenka poslední, při návratu domů se s ním přivítáte nejdřív...), oba psi tomu budou rozumět a bude to tak správně. Váš samec se přišel mazlit přímo demonstrativně, aby fenka viděla, že odteď je ta poslední ve smečce ona, už ne on. A vy že s tím souhlasíte. Když doma nebudete, zastoupí vás pes (labík) – bude velet, dokud nepřijdete. Nechte ho, je to jeho právo. Vy už nic nerovnejte, už je urovnáno. Ida

doplněno 13.06.22 10:47:

@pckop, to není můj výmysl. To je na celém světě prozkoumáno, odborně ověřeno, potvrzeno a všeobecně se to ví. Ida

doplněno 13.06.22 20:43: @pckop, vy už si konečně pořiďte domů několik svých psů, ať máte šanci pochopit, jak to chodí ve skutečné smečce a nemusíte tady zbytečně plést hlavu tazatelům. Ida

Idanova, proč si myslíte, že kastrace udělá z jedince bezceného otloukánka?

Pouze další vaše báchorka o psech. Když tomu věříte, váš problém. Pro kontrolu. Malá kastrovaná fena a 50 kilový nekastrovaný pes. Kdo už léta velí?

zborek
hodnocení

@pckop Jsem zmaten, to je otázka na mě? Pokud ano, tak se to snažíme udržovat tak nějak nastejno. Nenechávam ani jednoho nějak uzurpovat. A nemám v plánu někoho upřednostňovat, proto mě zajímá, co bych s tím měl udělat , pokud jde
pckop1

Ne, to byla reakce na pohádku od idanovy

zborek
hodnocení

@idanova A je nějaký způsob, jak je udrzet na nějaké stejně funkci? Nemám v plánu někoho nadradit, i když se sebevic mazlí. Máme je rádi stejně, ale teď proste zacli předvádět tohleto

Idanova, děkuji za radu, ale víc psů domů nechci. O smečce (nevím co je skutečná) něco vím a vám doporučuji si také něco zjistit. Na pletení hlav jste tady expert vy, do toho nebudu fušovat.

hodnocení

4x

Spolu jsou dva roky, dobře a věk těch psů? Nemá ten labík něco přes tři? Přijde mi, jako by ji srovnal, dere se do funkce vůdce smečky.

zborek
hodnocení

No ji jsou asi 4 roky a on má 2,5 zhruba, 3 roky ještě nemá. Ale on mi přijde, ze se chová porad stejně, jen proste přijdeme domu a byly divní a už je to tak 4 dny. Přijde mi, ze spis blbnou až jdeme spát. Jinak on je hrozné hodnej, max si s ni chce hrát.

hodnocení

2x

Je z nich některý vykastrovaný?

zborek
hodnocení

Ano, fena. Jsou spolu vlastně přes dva roky. Je-li jsme na par dni do Chorvatska a oplodnil tu naši fenku. Jelikož měla i problém s dělohou už predtim, tak jsme ji nechali vykastrovat

(Pokus o humor, ačkoliv chápu, že to k smíchu vůbec není.) Ponorka? Mají se plné zuby?

Nemusí vždy platit, že vykastrovaná fena je méněcenná.Mám vykastrovanou fenu křížence Husky s Malamutem a už je starší dáma.. obtloustlá a psi na ni pořád letí..;) Odvážnější chtějí ihned přiložit ***** k dílu..*smich* Určitě mi někdo odpoví, že jsou to ti co skočí i na nohu od židle;)

idanova*
hodnocení

2x
Zdravím. Vy jste to nepochopil. Nejde přeci o mazlení. Nemůžete mít ve smečce psy na stejné úrovni = na stejném postu, oni si musí vytvořit hierarchii, podle schopností jednotlivých členů. Jde o to, že celý život psů (i dalších psovitých šelem) je založen na přísné hierarchii ve smečce – kde na nejvyšším postu je vůdce = nejchytřejší a nejschopnější = (nejstatnější, nejzdravější, nejrychlejší, nejobratnější, nejlepší lovec a stratég a nejsilnější obránce smečky), kterého ostatní členové smečky uznávají a jsou mu plně podřízeni => všichni, až po toho posledního. Psi jsou masožravé šelmy, predátoři, kteří si nesou v genech, že si svou kořist musí vystopovat, dohonit, ulovit, zabít a teprve se najedí. Tedy nutně musejí spolupracovat, musejí umět spolu komunikovat, tak mají šanci získat potravu. Pokud má smečka neschopného vůdce, nic nenaloví a zahyne hlady. Pokud mají vůdce malého, slabého a ještě k tomu bez hormonů = neschopného se rozmnožovat (vaše 11kg vykastrovaná fenka) => cizí smečce jsou tak akorát pro smích a každý je napadne, sebere jim kořist a smečka zahyne hlady. Každý je přepere, protože smečky jsou rodiny = rodiče + několik vrhů potomků => ale kastrát potomky nemá a smečka se nemůže rozrůstat => všichni cizí ty 2 lehce zabijí. Pokud by byli všichni na stejném postu a nikdo by nevelel, jednotlivci by nevěděli, kdo z nich má nadhánět kořist zprava, kdo zleva, kdo strhává zvěř..., a nic by neulovili => zemřeli by hlady. Nutnost hierarchie, komunikace a spolupráce jim do genů vložila příroda. Proto si vždycky, je-li doma víc, než 1 pes, musejí mezi sebou podle schopností zvolit vůdce a toho 2. a 3. a 4. podřízeného. A nad tím vším je člověk => je největší, nejchytřejší a nejlepší lovec – protože psovi (či psům) každodenně dává potravu, a psi si myslí, že ji musel nalovit. Proto člověka uctívají a poslouchají ho. Ale jen, pokud je člověk znalý toho, co psům do genů vložila příroda a pokud umí podle toho se psy zacházet. Jinak vznikají nedorozumění a problémy. Proto bych radila, abyste psy nepolidšťoval a nejednal s nimi jako s lidskými dětmi (oběma stejně => oni nejsou stejní a moc dobře to vědí). Oni jsou zvířata - psi, a mají právo jimi zůstat. Pokud jim to vy nebudete svou neznalostí kazit, ale respektovat, že labík je z nich 2 ten šéf, bude vše doma v klidu a v pořádku a hlavně, oni budou spokojení, protože tomu budou rozumět. Pokud s nimi budete jednat jako s lidskými dětmi, tomu nebudou rozumět a nastanou problémy. Ale to už je na vás. Ida

Není co dodat! *palec* Ale to bych nebyla já, abych si nešťouchla. Myslím si, že je potřeba jim oběma dokázat, že ani jeden nemůže šéfovat. Nejvyšší šéf je pán. A žádné pochybnosti nebo diskuze! I za cenu nějakého plácnutí po řiti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]