Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kaká pod schodama

Od: ivanaskuthanov odpovědí: 9 změna:
Mám velký problém. Ujala jsem se 10leté jorkšírky, která byla celých 10 let jen doma, kde vykonávala potřebu. Ze začátku jsem se snažila s ní chodit ven, ale bohužel není schopná se naučit chodit na vodítku. Také není očkovaná, dle veterináře už je pozdě, takže se také bojím, že venku něco chytne nebo naopak. Má nemocné srdíčko. Mám malou zahrádku, bydlím v přízemí, takže stačí otevřít dveře a může vyběhnout. Bohužel si pro kakaní vybrala prostor pod schody, kudy chodí i ostatní sousedé. Začíná to být peklo. No, nedivím se, že řvou, když na ně někde vykoukne , jsou to lidé, kteří psa nikdy neměli. Bohužel mi občas proběhne, běhá po zahradě, což je v pořádku, ale většinou vykadit se jde pod schody. Když se vykadi na zahradě, tak jí chválím, dostane i pamlsek, ale pod schodama je to asi pohodlnější. Jsem bezradná. Dovolím si říct, že mám dost zkušeností se psy, vždy jsem docílila poslušnosti, samozřejmě bez bití, chození na procházky bez vodítka, příběhnout na pisknuti, na konci chodníku si sednout atd. Ale s tímto mrnětem si nevím rady.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

5x

Zdravím. Vy jste udělala zásadní chybu hned 1. den, kdy jste si přiVEDLA? nebo přiNESLA? fenečku domů. Jí skončil starý život s bývalou smečkou v bývalé noře (bytě) a začal jí nový život s vámi v noře vaší => jste nový vůdce smečky a musí platit nová pravidla = ta vaše. I když má nemocné srdíčko, není to důvod k tomu, aby vás terorizovala. Pokud situaci nezměníte a ona bude šéfovat, začnete mít nemocné srdíčko vy. Tím, že jste ji nechala chodit bez vodítka, jste ji naučila, že i tady si může vybrat, a ona si vybrala bez něj, a zároveň jste ji naučila, že se může vyprazdňovat, kde ona chce. Není to chyba toho psa, ale jen a jen vaše. Vy jste ji nechala vybrat, kde bude kadit, a ona si vybrala místo, které je pro dominantního psa strategicky to nejlepší = v místě, kudy chodí všichni, aby ji všichni museli vzít na vědomí, aby všichni věděli, kdo tu bude vládnout. Ona to není žádná chudinka, ale dominantní holka, která si hned zpočátku ochočila vás. Vy jste se podřídila jí. Je nutné, abyste si naplánovala den, kdy z gruntu všechno změníte. Začnete ráno – 1) posadíte si ji před sebe (to by měla umět, nebo ji rukama přitisknete zadek k zemi a přidržíte ji tam) a nasadíte obojek (nesmíte ji nechat utéct, musí se podřídit, i kdybyste ji měla držet za kůži za krkem. Pokud budete nešikovná a ona uteče, žádné vztekání a pěkně v klídku asertivně s psychickou převahou si pro ni dojdete, za kůži za krkem i ječící ji bez řečí, s klidem přivedete na původní místo a rukama ji posadíte) + navléknutí obojku, který bude nosit i doma. (To ji bude podřizovat a zároveň ji máte za co chytit). Zůstane-li s obojkem na místě – zvesela pochválíte. 2) Připnete vodítko (výchovné = pěkné pevné tak 1,5metrové – žádné flexi!) a s fenečkou u nohy (ne ona před vámi ani žádné courání a zpečování) půjdete k její misce – ona sedne, pak před ní vložíte připravený kousek něčeho hodně dobrého (aby to chtěla), přidržíte ji za obojek -> poklepete na misku a s povelem MUŽEŠ ji odepnete vodítko a pustíte pro sousto. Takto budete krmit i hlavní jídlo a navždy. Tím jí vlastně vysvětlíte, že ona nenalovila žádnou potravu, ale nalovila jste ji vy, tedy je to vaše jídlo a ona si ho smí vzít, jen když vy dovolíte. 3) Na stejné místo (kde se dává vodítko) si ji za nějakou chvíli přivoláte, dáte vodítko a půjdete s fenečkou u nohy a dobrůtkou v ruce jí nad čumákem kolem schodů, abyste ji zabavila, a ona se tam zapomněla vykadit, ven. Nenecháte ji zastavit se pod schodama => když schody minete, pochválíte + dobrůtka. Venku půjdete svižným krokem s fenkou těsně u nohy (na výchovném vodítku) vymyslet okruh, po kterém budete pravidelně chodit, dokud se nepodřídí a nepřijme vodítko jako samozřejmost. Při zpáteční cestě, zas s dobrůtkou u čumáku, minete místo pod schodama. Pokud se venku nevykadí, budete doma hlídat, když začne chystat zadek k vykadění, bafnete ji a vynesete ven. Pokud nestihnete a vykadí se vám doma, v klidu vezmete hovno, psa a obojí položíte venku na místo, kam by mohla chodit kadit furt. Trochu stolice rozmáznete, aby byla cítit po několik dní, aby věděla, kam s ní i příště. A tam ji s vodítkem voďte ke kadění. Nehubujte, nekřičte – to jsou projevy slabosti, buďte vlídná, milující, ale rozhodná, asertivní a důsledná. Až pochopí, že šéfem jste vy, podřídí se a bude zlatá. Určitě to zvládnete, je to Jorkšírek, žádná Doga ani Leonberger. Držím palce. Ida

doplněno 09.06.22 13:14:

Nemáte zač. *slunce* Ida

ivanaskuthanov
hodnocení

Moc děkuji za radu, budu se snažit vše splnit do puntíku. Je fak, že tu šéfuje, nikdy jsem neměla tak mrňaveho psa, takže jsem se jí opravdu hodně přizpůsobila. Mám ještě 2 fifíky, 14letou holčičku a 6letého kastrovaného kluka. Ten sice štěká víc než je zdrávo, ale s tím si poradím (záchrana před útulkem, prý byl z množírny). Babča je už slepá a hluchá, ale naprosto v pohodě. Vím, že jak se cítím já, tak reaguje pes. Vždy se mi psa podařilo dobře vychovat, ale tohle mrně se prostě vymyká z normálu. Ještě jednou moc děkuji.

Kaká pod schodama

IDĚ-tohle by měli tesat do kamene*hej*

Ido, skvělé! S vašim dovolením si toto odpověď uložím a když bude potřeba, použiji jako citát. Mohu?

@idanova vynikající polopatistický návod, díky! *srdce*

idanova*

Děkuju vám *hi*. A @babizov, vy můžete ledacos a mně bude ctí. Ida

hodnocení

4x

Pes obvykle vykoná velkou potřebu hned, jakmile jej pustíte ven. Bydlíte v přízemí, nemáte to tedy ven daleko. Jděte pokaždé za čubinkou, když ji vypustíte, s lopatkou a smetáčkem ., sledujte, co dělá a zameťte to po ní. A bude to bez problémů. Sousedé na nic nenarazí. A když Vás někdy uvidí s tímto uklízecím náčiním, pochopí, že po svém psu uklízíte. A nikdo Vám nebude moci nadávat, kdyby to někdy náhodou nevyšlo a někde bobek mimořádně zůstal. Jaga.

ivanaskuthanov
hodnocení

Musím to vše začít regulovat jinak. Nechtěla jsem, aby byla opět jako v kleci, tak jsem jí vytvořila cochcárnu, kterou od jara do podzimu měli všichni mí psí, ale bohužel tady to nějak nevychází. Co myslíte, postříkat prostor pod schodama octem s vodou? Ocet je přírodní desinfekce a má velmi silné aroma, co myslíte, to by mohlo fungovat.

Kaká pod schodama #2

motyl*
hodnocení

4x

a co vynest tak malýho pejska až na zahradku? aby nemohl jit pod schody. a budete tam oba dokud se nevykaká. A pod schodama "změnte pachy" toho místa, šetrně k pejskovi, takže třeba sanytol na prádlo kterej se může i na oblečení miminek, vytřete tam s tim, nebo posprejujte, opakujte často...a řekněte sousedum že se takle snažíte to změnit .je možný že tam je citit nakej pes a proto ten vaš tam chodí. Takle bych to zkusila.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]