Dobrý den, prosím o radu, jsem už zoufalá. V bytě se mi objevili malý černí brouci (lesklé tělo, velikost max 1cm cca, létají, mají pevné tělo, vylézají převážně v noci) viz obrázek (to už je mrtvý). Nevíte prosím někdo co to je, a jak se toho případně zbavit? Vydezinfikovala jsem celý byt, zadělala většinu děr v lištách (tam zalézali). Vyskytují se v dětském pokoji a v ložnici. Za postelemi a u oken. Koukala jsem na internet a našlo mi to max kožojeda (ale tento brouk je lesklý, žádný chloupek a nemá žádné skvrny) a nebo blýskáček řepkový, ale u toho jsem nenašla že by se objevoval i v bytě (máme vedle domu řepku). Všem děkuji predem za rady.
V každém případě to je potemník a dle vámi uváděné velikosti zřejmě potemník stájový, nebo ničiví. Nekrmite nějaká zvířátka kupovanými červy? Jinak najít zdroj výskytu.
doplněno 09.06.22 11:33:
Potemník stájový (Alphitobius diaperinus) dorůstá do délky 5-6 mm a je lesklé hnědé až černé barvy s oválným tělem.
patricie
No on na sobě nemá žádné vroubky nic, hladký černý lesklý brouk. A zvířata žádné nemám. Místo výskytu jsou převážně mezery v lištách, po tom co jsem je v detskem pokoji zadelala, tak už jsem tam žádného brouka nenašla.
Tak bohužel víc asi neporadím. V této velikosti od 0,5cm - 1cm s lesklým povrchem a hladkým bez jakékoliv kresby, tvaru broukčka, (tykadla), nemám tušení který druh by to mohl být. Ještě přídám, že ten váš až tak černý zase není, viz. foto.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.