Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Láká mě chov včel

Od: motyl* odpovědí: 12 změna:

Byl by prosím někdo tak ochotný a poučil mě, co obnáší chov včel? Stačil by mini chov, pro trochu medu.. Máme zahradu, V okolí je plno kvetoucích stromů, keřů, divoká příroda. Co včelky potřebují ke spokojenému žití? A lze chovat včely v zahradě? Zahrada v zástavbě, na konci, u lesa. Soused včely má. (proč se nezeptám jeho, by bylo na jiné téma :) )

dopředu děkuju všem přispívajícím *srdce*

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Popsat všechno náčiní a činnosti, to je na knihu a ne na odpověď několika řádky! A jsou takové knížky. Přej si ji k narozkám.Taky existuje obor včelařství na farmářské škole, tam budou mít nějaké učební texty. Nebo si udělej výlet do Nasavrk. Tam taková škola byla, nedávno tam bylo včelařské centrum s prodejnou včelařských potřeb. A místnosti na včelařská školení a kolem zahrada s medonosnými bylinami. Před lety tam byla výstava úlů. Na internetu se dá hodně dohledat a číst a vzdělávat se. Chovat včely na zahradě určitě, znám i ve městě na půdě s výletovými otvory, nebo na lesní mýtině v maringotce. Někde i na střechách výškových budov. To je škoda, že od souseda radu nechceš. Mohl by Ti oddělit roj. A jestli jsi s ním na kordy, možná by se sousedský vztah zlepšil. Tak si vyhlídni jiného včelaře. Pokud jsi žák, tak někde existují i včelařské kroužky.

liska5

Koukla jsem na internet a zadala si: Jak chovat včely? Spousta toho tam je!

motyl*
hodnocení

děkuju dobrá liško :), já vím že existuje spousta knižek, i rad na internetu..., ale mě jde o ty, který nejsou obecný a nejsou pouze za ůčelem protlačit svý výrobky ůly atd na trh. Stejně jako o pěstování čehokoliv, to je knížek a rad na internetu a kroužků...Spíš třeba tip zkušeného včelaře na literaturu, webovky, autora, ... A souseda se nezeptám, jelikož je to tak nepříjemnej člověk...že bys ho mít za souseda nechtěla, nebudu kuli radám se s ním spolčovat ;), to je jak veš do kožichu si nasadit. A v pořádku včelky asi moc nemá, nemohli jsme ani na zahradu několik dní , co včel tam ocucávalo psí misku s vodou, byly všude kolem i se jich mnoho utopilo. Sousedi na balkoně to samý ale v pití, ve vodě na zalívání,...

david9
hodnocení

1x
Dobrý den, posílám odkaz na včelařeni
ireceptar.cz/...

hodnocení

1x

Mého synka popadl podobný nápad přet třemi lety. Vím, že se obrátil na místního včelaře, nastudoval nějaké knížky. Jediný problém byl, že manželka je alergický na píchnutí a ta tomu bránila. Nicméně má několik včelstev doma i mimo. Postavil si i nerezový medomet. Již zapojuje i svoje děti.

Já bych Vám doporučil taky nějakého dobrého včelaře, a nemusí to být ten nepříjemný soused. Určitě najdete i jiného, třeba lepšího.

Držím Vám palce k dobré činnosti.,

motyl*
hodnocení

děkuju za zkušenost, že to jde rozhýbat už na základě nápadu , a že váš synek dál pokračuje, to je pro mě pozitivní zpráva... Když jsem byla dítě, kamaradky babička měla ůly..přes půl střechy garáže, a dole pod jsme si hrály a vůbec nebyl problém. A jeden dům vedle druhého uprostřed vsi.

max2
hodnocení

1x
Tak vcely rozhodne ano. Taky jsem je pred par lety poridil, nejlepsi byla hlaska meho otce, ze doufa ze je nikdy neuvidi na nasi zahrade. Hehe, to uz tam tyden byly.
Je potreba dost vybaveni, misto na uskladneni, nebot vcelar ma vsude nejake veci, nastavky, ramecky, vosk.
Zaplatte si nejaky kurs aspon na jeden den. Kupte knizku, dle recenzi, mam jich aspon deset, vcetne Nektarodarnych rostlin. Je potreba pochopit, co vcely potrebuji.
Do nadob s vodou je potreba dat plavat kousek dreva. Netopi se hmyz ani ptaci. Vcely umistit na konci zahrady, ale na slunicko. Pokud nemate moc sily, poridte si nizsi nastavky, jen plodiste vyssi.
Dobry casopis je Moderni vcelar.

hodnocení

0x
V zastavěné oblasti se prý dá otočit úl k volné ploše aby včely miň létaly mezi lidi. Aby si sousedi nechodili stěžovat kolik kvůli tobě dostali žihadel. Blízkost lesa je výhodou. Lesní med je víc ceněný.
melis

Včelaři neradi mluví o původu tzv. lesního medu. Byznys je byznys.

cs.wikipedia.org/...

motyl*
hodnocení

díky všem, i za odkaz, už jsem nějaký i jiný poučný materiály objevila, zajímají mě u všeho hlavně starý postupy s odůvodněním proč, i jako třeba tenhle poznatek co jsem ted potkala, ,že ty výrazně barevný ůly jsou důležitost pro tu jednotlivou každou včelku, aby věděla kam patří ...

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Včelaři v určité oblasti většinou o sobě vědí, a protože je potřeba hlídat včelstva, aby byla zdravá, často se sdružují do spolků. Pak společně bojují proti nemocem včel. Mají zájem, aby nový včelař v jejich lokalitě spolupracoval, a např. jim nezanesl do chovů zdravotní problém. Tak zkuste popátrat v širším okolí. V takovém spolku pak určitě dostanete i dobré rady. Ida

liska5

*palec* Taky ta včelsva musí být registrována a existují i nežádoucí druhy. Mám v příbuzenstvu tři včelaře. Vím, jak jezdí kontrolovat úmrtnost po zimě, přikrmovat, kontrolovat snúšku, značkovat královnu modrou tečkou na zádíčka, stáčet med, chytat roje, vyrábět promyšlenější úly s šuplíčkama, ...Znám i tragedie, kdy včelař musel své včely i s více krásnými úly komplet spálit, protože pár km od něj se vyskytla choroba v tajně přivezeném včelstvu. Myslím do 8 km to je.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]