Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zřejmě abces v ráně

Od: krkovicka* odpovědí: 17 změna:
Hezky večer přeji.Měl jste někdo podobný zdravotní problém u své kočky či psa?
Před týdnem jsem si všimla že kocour si neustále olizuje záhlaví svého ocasu.Všimla jsem si malé ranky.Namazala jsem mu to betadine mastí a hlídala jsem aby se znova neolizoval.Podobných šrámů měl dost.Je venkovní a neustále slyším i vidím jak se pere v noci s cizími kocoury.Jenže tahle ranka je v místě kde se mi zdá že se někde při seskoku natrhl.Dnes podvečer jsem si všimla že rána je boubelata-větší,mimo bílé kůže i nažloutla.Nevím zdá něco z ní teče,nepoznám to.Zřejmě tam má abces.Líže jí neustále.Mám ho v pondělí vzít na kliniku?Nebo mu můžu něco podat sama?Je němá tvář takže na něm ani nepoznám jestli ho to bolí.U veterináře ještě nebyl.Jen dostal odčervovaci tablety.Nemá ani základní očkování,kastrovan není.Jsou mu přibližně 2roky(přišel jako zatoulane kotě)Kolik stojí vůbec veterinář?přibližně?Moc děkuji za odpovědi.
doplněno 23.11.12 21:16: Napsala jsem záhlaví.Asi to není správný termín.Jde o začátek ocasu.Přesně v tom místě kde začíná-jen bokem než má řiť.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Ahoj Krkovičko, ceny jsou různé, myslím, že by ses mohla určitě vejít do cca 300 Kč. Vet mu to asi rozřízne, aby vytekl hnis a vydezinfikuje.

krkovicka*
hodnocení

Ajeje.Už teď mi je špatně.Ne z ceny ale z úkonu.Myslela jsem že půjde na operaci s antibiotiky atdal.Děkuji za radu.
Chci se ještě zeptat zda někdo docházíte na veterinu Praha 5 Hurka -Behounkova ul. Nikdy jsem u veta nebyla.Vemou mi tam i mého kocoura.Nevadí že je venkovní,možná bleska(má kapky kapnuty),nekastrovan...
cocinkamichalka*

Vzít by měli všechny zvířátka, je jim jedno, jestli je venkovní nebo domácí... hlavně že dostanou prachy.

Kdysi naše kočky toto měly taky. Natrhly si to o plot. Babička s nima nikam nešla táhlo se to několik (!) měsíců, než se uzdravily, a stále se jim to vracelo... Raději toho veta...

hop®
hodnocení

0x

Pokud si tam dosáhne jazykem (což kočičák snad všude), tak se asi nemusíte plašit, jen kontrolujte vývoj rány, pokud se boule bude zvětšovat tak asi veterina. Zkuste ho pohladit, zjistíte, jestli ho dotyk bolí, nebo naopak dotyk vyhledává protože ho rána svědí. Svědění je znamení hojení... Ale nijak bych to nedramatizoval, venkovní kočky bývají "nesmrtelné" a většinou si svoje zdravotní problémy úspěšně řeší samy...

Zítra dejte info o vývoji situace, ju? DÍK!

krkovicka*
hodnocení

Právě že kočky mají v slinach něco jako penicilin.Vždy se ze všeho vylizal.Jenže tohle se mi nějak nezdá.

mowla*
hodnocení

0x

Pokud je natolik ´přítulný´, aby se dal prohlídnout, tak vývoj rány hlídej, pokud ne, hlídej aspoň jestli dobře žere a vyměšuje - pokud ano, bude OK... Zbělání, zažloutnutí případně zrudnutí může indikovat zánět, dokud nebude rána fialovět či černat, zase nic tak hrozného se (zřejmě) neděje, kočky přečkají i těžká zranění relativně v pohodě, jen v době léčení potřebují vodu, žrádlo a klid...

;)

krkovicka*
hodnocení

Můžu mu podat nějaký lék sama?Nebo znovu namazat?
hop®

Krokovičko, já bych to zatím raději ani moc nemazal, kočičák si asi s ránou snad poradí sám. Tím že mu to namažete, třeba ho vyprovokujete k nadměrnému lízání - ať už ude lízat ránu protože ho bude více svědit anebo bude lízat tu mastičku...

Když to necháte bez Vašeho ošetření, rychleji uvidíte, jestli se rána začne hojit nebo bude nutná návštěva veterináře...

doplněno 23.11.12 21:53:

Jejda, samozřejmě "Krkovičko" omlouvám se za překlep... *hi*

krkovicka*
hodnocení

Dobře tedy.Vyčkám ještě chvíli-pár dní.Teď to vyfotit nemůžu ani omakat.Šel zřejmě na toulky.Volala jsem ho a kašle na mě.
hop®

Takže mu to zranění pravděpodobně nějak moc nepřekáží - to je docela dost pozitivní zpráva... :)

doplněno 23.11.12 21:58:

Opravdu? Nepamatuji se, ale ani se nehádám, snad nějaká křeč v prstech při psaní - záměrné to určitě není! *hi*

krkovicka*
hodnocení

Co kdybych mu to polila alkoholem.Možná by se rána vycistila-dezinfikovala.Nevím.
doplněno 23.11.12 21:55: Krokovička Nevadí.Už jednou jste mě takhle nazval:-D
doplněno 23.11.12 21:58: Hope.Je úplně normální.Dokonce jsem mu dnes do to rejpla nehtem nechtěně a nic.Žere normálně.Jen se mi nezdá že by se to hojilo,když to nabobtnalo a je to 200%větší.
hop®

Jo, znám to, pamatuji krásně stříbrného sousedovic kocoura u mě na chajdě, byl velikostí jako větší kotě ale houževnatej bojovník. A jednou se porval s místní potkaní smečkou a asi čtvrt roku měl "v podpaží" otevřenou ránu - spíš fakt díru do těla, okem byly vidět minimálně dva centimetry dovnitř, hnisalo mu to, ale tím se to asi trošku léčilo, chodil se k nám pomazlit, občas si dal něco dobrého do tlamičky, ale jakýkoliv pokus o léčbu rány odmítal. Párkrát jsem ho "přistihl", jak se proplétá sousedovic jezevčíkovi do kotce, a ten jezevec mu vylízává tu ránu...

Za čtvrt roku byl chlapák jako před tím, jen v tom místě měl kratší chlupy, navždy...

Pokud to kočičákovi viditelně nevadí, zkuste ho nechat bejt, většinou si s tím ten jejich kočičí organismus úspěšně poradí sám...

pb®
hodnocení

0x

Chtělo by to okolí rány oholit, aby se rána mohla dobře prohlédnout, třeba jestli v ní něco není. Pokusit se jí vymačkat, pokud z toho něco půjde. Betadine je fajn, ale místo masti bych dávala roztok. Pokud si to kocour líže, pak nasadit límec třeba alespoň přes noc, aby mohlo léčivo fungovat a pak sundat, aby si to mohl očistit. Pokud si to olíže hned po aplikaci, což nejspíš ano, nemá to cenu. Já také nerada chodím k vetovi s každou prkotinou, ale někdy se doma člověk trápí, maže kde čím, vaří heřmánek, šalvěj, řapík, potírá a vet nasadí silnější kalibr a během pár dní je p problému.

kejki
hodnocení

0x

Tyhle rány hnisají do hloubky a po vyhojení původní mohou vznikat abscesy jinde uvnitř těla. Kamarádka na to taky vždycky kašle, přirozená imunita, kocourovi pak na příslušném místě sleze srst, pak se to vyvalí, vyčistí a je zas nějakou dobu pokoj. Nebo taky ne, pak museli k veterináři 3x na čištění, až pak tabletky ATB (místní vet nemá dlouhodobé ATB, protože je drahé) a užili si to několikanásobně. Výhodou pražských vetů je, že většinou mají ty dlouhodobé ATB, tzn. jedna injekce vykreje týden a nemusíte se hádat s kocourem o tabletách.

krkovicka*
hodnocení

Tak jsem to nechala být a vůbec se to nelepší.Zítra hned ráno s ním jedu na kliniku.Měl to v jednu chvíli zapojené.Dokonce si nechal na to sáhnout.Teď od vánoc pozoruji znovu zvětšení a znova důkladné olizovani navíc má ten ocas v neprirozenem stavu,jakoby s ním nemohl hýbat-tak nějak divně dbá na to aby s ním moc nešvihal.Takže prosím držte nám palce a dám zítra vědět.
hop®

Tak se asi rána z nějkého důvodu přestala hojit sama, takže souhlas, veterinář. Držím palce!

krkovicka*
hodnocení

Tak do přepravky jsem ho dostala.Pak celou cestu v autě žalostně mňoukal.U doktorky nechtěl ani vylézt.Pak jen ležel a nechal se ošetřit.Byl statečný.Dostal antibiotickou 14denní injekci vzhledem k tomu že je venkovní a každodenní podání léků až kdesi do krku by nešlo.Tak to má silně zanicene,otekle.Každý den potírat dezinfekci.Škoda že to zašlo tak daleko.Kdyby byl domovní tak při prvním náznaku ani tý antibiotika by nepotřeboval a cena?620kč.Nelituji.Shledla ho-komplexní vyšetření:Zdravý,silný a čistý je.*slunce*
doplněno 28.12.12 11:11: Jen teď se s náma moc nebaví;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]